Zadnji dan oktobra je Svetovni dan mest: »Delujte lokalno, postanite globalni«

Amazing view of Maribor Old city, Main bridge (Stari most) on the banks of Drava river before sunrise, Slovenia. Scenic cityscape with dramatic cloudy sky and reflection, outdoor travel background
Foto: Lara_Uhryn iz iStock

Na 31. oktober obeležujemo tudi Svetovni dan mest. Letošnje vodilo je, da boljša mesta pomenijo boljše življenje. Združeni narodi želijo s tem spodbuditi zanimanje mednarodne skupnosti za globalno urbanizacijo, sodelovanje med državami in mesti pri reševanju izzivov urbanizacije ter prispevati k trajnostnemu razvoju mest po vsem svetu.

Delujte lokalno, postanite globalni

Tema letošnjega Svetovnega dneva mest je »Delujte lokalno, postanite globalni« oziroma Act Local to Go Global v angleškem jeziku. Na kaj se navezuje letošnja tema? V mestih danes živi več kot polovica svetovnega prebivalstva, v njih je zgoščena večina gospodarskih, družbenih in kulturnih aktivnosti.

Mesta so gonilo družbenega napredka, kulturnega ustvarjanja blaginje, žarišča inovacij, ustvarjalnosti in gospodarskega razvoja. Po drugi strani so mesta žarišče okoljskih in socialnih težav, velik porabnik virov ter izvor večine odpadkov in izpustov toplogrednih plinov. Način, kako razvijamo in upravljamo mesta, je zato ključen za trajnostni razvoj ter vpliva na kakovost življenja velikega števila ljudi.

Izpostavljen je ključni pomen doseganja ciljev trajnostnega razvoja iz Agende za trajnostni razvoj do leta 2030. Ta je bil sprejet pred sedmimi leti na zgodovinskem vrhu Združenih narodov. Pomemben je predvsem 11. cilj, ki pravi, da je potrebno »Poskrbeti za odprta, varna, vzdržljiva in trajnostna mesta in naselja«. Poleg tega je tu še izvajanja Nove urbane agende.

Svetovni dan mest 2022

»Na letošnji Svetovni dan mest priznavamo ključno vlogo mestnih območij pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja. Naslednje leto je sredina roka za dosego ciljev trajnostnega razvoja. Vendar iskren pogled razkrije mračno sliko. Pri nizu ključnih ciljev od revščine in lakote do enakosti spolov in izobraževanja ne opažamo napredka, ampak nazadovanje. Posledice so dramatične: stopnjevanje podnebnega kaosa, vse večja revščina, naraščajoče neenakosti in drugo. Moramo spremeniti smer in lahko. Letošnja tema svetovnega dneva mest poudarja: »Delujte lokalno, postanite globalni«. Cilji so globalnega obsega, vendar je izvajanje lokalno. In to pomeni, da se uvedba večinoma dogaja v mestih: danes bo več kot polovica vseh ljudi živela v mestnih območjih do leta 2050, več kot dve tretjini pa jih bosta živeli,« je povedal António Guterres, generalni sekretar Združenih narodov.

UN Habitat Executive Director message -World Cities Day 2022

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPostanite zvezda natečaja Huawei Next-Image 2022 in navdihnite svet
Naslednji članekOcena filma: Žalost
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.