Zastopal nas bo na podnebnih pogajanjih: Kdo je prvi mladinski podnebni delegat Slovenije?

Rok Dolenc je prvi mladinski podnebni delegat Slovenije
Rok Dolenc je prvi mladinski podnebni delegat Slovenije Foto: Mihajlo Maricic iz iStock

S ciljem vključevanja mladih  procese mednarodnih podnebnih pogajanj, opolnomočenje mladih in širjenje vsebin podnebnih sprememb med mladimi je bil vzpostavljen institut mladinskega delegata Slovenije v mednarodnih podnebnih pogajanjih. Prvi delegat je postal Rok Dolenc.

Prvi mladinski podnebni delegat Slovenije

Mladinski svet Slovenije (MSS) in Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) sta v letu 2023 prvič vzpostavila institut mladinskega delegata Slovenije v mednarodnih podnebnih pogajanjih. Kakšne bodo naloge Roka Dolenca, mladinskega delegata?

  • sodelovanje v okviru aktivnosti pred, med in po zasedanju Konference pogodbenic UNFCCC (ang. United Nations Framework Convention on Climate Change)
  • udeležil se bo Konference Združenih narodov o podnebnih spremembah 2023 (COP28), ki bo potekala med 30. novembrom 2023 in 12. decembrom 2023 v Dubaju, ZAE
  • Aktivno bo sodeloval na pogajanjih zasedanja COP, aktivnostih slovenske delegacije ter se udeleževal drugih relevantnih stranskih dogodkov

    Mladinski delegat Slovenije
    Mladinski delegat Slovenije Foto: on mss

Ob tem se bo povezal s krovno organizacijo mladih (YOUNGO) in ostalimi mladinskimi podnebnimi delegati držav članic Evropske unije (EU) ter tretjih držav.

»Tekom mandata bo delegat aktivno izvajal zagovorništvo, pripravljal in vodil delavnice ali posvete za mlade, se povezoval z akterji, ki so povezani s podnebnimi spremembami in Združenimi narodi,« so zapisali pri Mladinskem svetu Slovenije.

Pri upravljanju s programom mladinskega delegata v mednarodnih podnebnih pogajanjih Mladinski svet Slovenije sodeluje z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo, Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve in drugimi nevladnimi organizacijami, kot je Društvo za Združene narode za Slovenijo.

Kdo je Rok Dolenc?

Rok Dolenc je študent magistrskega programa Mednarodni odnosi na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. V mladinskem organiziranju je aktiven že 9 let, izkušnje z zagovorništvom in organizacijo projektov za mlade pa je med drugim nabiral kot vodja Dijaške skupnosti Ljubljana in Dijaške organizacije Slovenije ter s predsedovanjem Študentski organizaciji Fakultete za družbene vede.

Rok Dolenc, prvi mladinski podnebni delegat Slovenije
Rok Dolenc, prvi mladinski podnebni delegat Slovenije Foto: on mss

Zadnja leta se je poleg delovanja v mladinskih organizacijah, osredotočil tudi na podnebno problematiko. Mednarodne izkušnje na tem področju je pridobival kot pripravnik v Evropskem parlamentu, kjer je spremljal delo Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI), preko študentskega dela na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo pa je dobil vpogled v vodenje in izvajanje politik na nacionalni ravni.

 

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKortizol od A do Ž: Kaj je in zakaj ga rabimo?
Naslednji članekBrezplačne avdio knjige: Projekt Gutenberg ponuja prihodnost
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.