ZDA na zasedanju o globalnem zelenem okrevanju po pandemiji

ZDA se bo združila z drugimi večjimi silami, kot so Kitajska, Indija in Evropska unija, da bi ustvarili načrt za globalno zeleno okrevanje po pandemiji. Gre za edino večje mednarodno zasedanje o globalnem segrevanju to leto.

Kaj nas čaka po pandemiji?

Ideja o zelenem okrevanju, ki bi preprečil ponoven porast izpustov CO2, je prisotna že nekaj časa. A le nekaj vlad je dejansko oblikovalo načrte. Brez ukrepov nam grozijo visoki izpusti ogljika, kar pa bi privedlo do okoljske katastrofe.

 

Na mednarodnem zasedanju se bodo srečale največje države tega sveta, skupaj z državami v razvoju, ki skupaj ustvarijo 80 % svetovnih emisij. Namen srečanja je pospešiti razvoj trajnostne energije, učinkovitosti in drugih projektov, ki bi sprožili nastanek zelenih služb. Te bi nadomestile tiste, ki so bile izgubljene med pandemijo.

Udeležba ZDA je ključnega pomena

Ameriški minister za energijo se bo srečanja udeležil, prav tako kitajski minister za energijo. Ključ do uspeha leži v sodelovanju vseh udeležencev. Predvsem tistih, ki so skeptični do okoljske krize (na primer ZDA).

 

Česar se bojimo, je ponovitev počasnega okrevanja po finančni krizi leta 2008. takrat so se emisije sicer zmanjšale, vendar se potem močno povečale. Države so namreč vlagale v premogovne elektrarne, neučinkovite stavbe in gradnjo cest.

Čas je za akcijo!

Kaj moramo storiti? Obnavljati stavbe, da porabimo manj energije, graditi vetrne elektrarne in sončne celice in graditi infrastrukturo za električna vozila. Zeleno okrevanje bi s seboj prineslo več služb in posledično večje izplačilo na kratek in dolg rok.

 

Srečanje, ki bo potekalo 9. julija, bo edino večje mednarodno srečanje letos. Prisotnost ZDA je ključnega pomena, saj Bela hiša želi izstopiti iz pariškega sporazuma. Če se države ne bodo sporazumele, bo priložnost, ki jo je ustvarila pandemija, izgubljena. Emisije že rastejo veliko hitreje od pričakovanega.

Globalno segrevanje moramo zaustaviti, saj nam v nasprotnem primeru grozi katastrofa. Današnje energetske odločitve bodo določile našo prihodnost. Časa nam zmanjkuje in do sprememb mora priti zdaj.

Katja Stojić

Urednica revije Študent

VIRThe Guardian
Prejšnji članekFilm 365 dni romantizira ugrabitev in posilstvo
Naslednji članekHuawei se vzpenja po lestvici najboljših blagovnih znamk
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.