Živali, ki se jim godi krivica: povezujejo jih namreč s smrtjo

Živali, ki jih povezujemo s smrtjo
Živali, ki jih povezujemo s smrtjo Foto: Rini Kools iz iStock

Skozi zgodovino so različne živali povezovali s smrtjo. Toda zakaj so nekatera bitja postala sinonim za konec življenja? Nekateri so znani po uživanju mrtvih, drugi pa imajo bolj nejasne povezave s smrtjo. Od kačjih pastirjev do kljunorogovcev, tukaj je sedem živali, ki so bile zgodovinsko povezane s smrtjo in posmrtnim življenjem v različnih kulturah.

7. Kljunorožec, mesojeda ptica Afrike

hornbill, southern ground hornbill, bird
Kljunorožci veljajo za znanilce smrtiFoto: ambquinn iz Pixabay

Južni talni kljunorožec je mesojeda ptica, ki lovi majhne živali in žuželke in jo najdemo na travnikih, v savanah in gozdovih.

Glede na raziskavo iz leta 2014, ki je vključevala 98 ljudi, opisano v Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine, so te živali s svetlim kljunom obravnavani kot prinašalci smrti in uničenja v devetih državah južne in vzhodne Afrike. Na splošno so ljudje menili, da je južni kljunorožec slabo znamenje. V Zimbabveju in Malaviju so nekateri ljudje mislili, da bo kljunorožec, ki sedi na strehi hiše, stanovalcem v hiši prinesel nesrečo, poroča študija. Če so kljunorožci opaženi v skupinah lihega števila je to znak smrti. V Tanzaniji ptico dojemajo kot nosilko mrtvih duš in jeznih duhov.

6. Kačji pastirji, glasniki duhov

dragonfly, insect, macro
Foto: TopSeed iz Pixabay

Na Japonskem se rdeči kačji pastirji pojavijo na nizkih traviščih in se selijo v visoke gore, da se hranijo. Njihova številčnost se poveča v začetku jeseni, ko se z gora spustijo v gnezdišča, ki so nižje ležeča.

Ta čas je popolnoma v skladu s poletnim festivalom Obon, ko se po izročilu duhovi mrtvih vrnejo, da obiščejo svoje ljubljene. Glede na etnografsko študijo iz leta 1959 so na Japonskem ti veliki rdeči kačji pastirji veljali za glasnike teh duhov.

5. Jastrebi, nekoč simbol čistost danes strah in trepet

Griffon vultures (Gyps fulvus) group resting on ground in misty conditions in Spanish Pyrenees, Catalonia, Spain, April. This is a large Old World vulture in the bird of prey family Accipitridae.

Ni presenetljivo, da so jastrebi na seznamu živali, povezanih s smrtjo. Jastrebi uporabljajo svoj neverjeten voh, da zaznajo mrhovino z razdalje več kot kilometer. In njihova nagnjenost k kroženju okoli trupel med letom in obiranju mesa s trupel še poglablja vraževerje.

Presenetljivo pa je, da so v starem Egiptu na jastreba gledali kot na simbol čistosti v krogu življenja in smrti. Po podatkih Kraljevega antropološkega inštituta Velike Britanije in Irske so jastrebi postali simbol božanstva Maut ali »mati vseh«. Stari Egipčani so morda verjeli, da so vsi jastrebi samice in spontano rojeni iz jajc. To je privedlo do tega, da so faraonove žene in faraonke kot zaščito nosile jastreba kot pokrivalo.

Nekatere kulture gledajo na jastrebe kot na sveti način odstranjevanja mrtvih. Zoroastrijska skupnost v Indiji, znana kot Parsi, kot tudi vadžrajanski budisti v Tibetu se zanašajo na jastrebe, da pojedo njihove mrtve, kar je v njihovi kulturi znano kot »nebeški pokopi«.

K dobremu imenu jastrebu pa niso ravno prispevale risanke, kjer so jastrebi pogosto glavni zlobneži, ki želijo pojesti živali. Vendar pa je nekoliko manj znano, da se jastrebi nikoli ne hranijo z živim mesom, ampak zgolj z mrtvim mesom in so glavni čistilci okolja. Malo za zabavo pa je tukaj še posnetek iz Ledene dobe 2, kjer jastrebi pojejo o večerji.

Ledena doba 2: Meso sočno meso

4. Netopirji, napovedovalci smrti

Lyle's flying fox flying on blue sky, big bats

V nekaterih kulturah so netopirje že stoletja povezovali s smrtjo. Na primer, ljudstvo Māori na Novi Zelandiji povezuje netopirje s hokioi, mitsko nočno ptico, ki naj bi napovedovala smrt. Glede na »The Raupo Book of Maori Proverbs« je bil pogost rek »netopir leti v mraku, hokioi leti ponoči.« Legenda pravi, da ptice še nikoli niso videli, slišali so jo le ponoči po njenih krikih v temi.

Možno je, da je bil hokioi dejansko ptica, znana kot Haastov orel, ptica roparica, ki je bila dovolj velika, da bi lahko odnesla majhnega otroka.

3. Sove, glasniki bogov iz podzemlja

owl, flower background, bird
Foto: Pexels iz Pixabay

Sove so morda delno povezane s smrtjo, ker so večinoma nočne živali. V mnogih kulturah so simboli smrti in glasniki, ki jih pošiljajo bogovi iz podzemlja, piše v knjigi »Owl« Desmonda Morrisa.

Na primer, v rimski mitologiji je zvok sove, ki joka, znak skorajšnje smrti. Verjeli so, da so sove napovedale smrt več rimskih cesarjev, saj je njihova smrt sledila po zvoku sove.

Podobna prepričanja so bila odkrita med intervjujem, opravljenim v visokogorju okrožja Nyeri v osrednji Keniji. Anketiranih je bilo 72 kmetov na osmih območjih sov, pri čemer je bilo opravljenih od 2 do 12 intervjujev na ozemlje. Na vprašanje, “Kaj vaša etnična skupnost verjame o sovah?”, je 76 % kmetov odgovorilo, da krik sove povzroči smrt.

To vraževerje poznamo tudi iz slovenskih krajev. Sove so namreč preganjali in jih ubijali, saj so verjeli, da skovikanje sove prinaša smrt v hišo, kjer ga slišijo. Seveda je to zgolj vraževerje, ampak populaciji sov v Sloveniji se je naredila velika škoda.

2. Vrane, inteligentne ptice s slabim prizvokom

A silhouette of a crow perched on a sign board against the backdrop of the full moon.
Foto: Wirestock iz iStock

Mrhovinarji so zelo inteligentne ptice, ki jedo vse od jagodičja do razpadajočega mesa mrtvih živali. V irski folklori je Badb ena od trojice vojnih boginj, ki so prevzele obliko vrane, glede na članek iz 19. stoletja, objavljen v Proceedings of the Royal Irish Academy. To ljudsko izročilo pravi, da je lahko napovedala prelivanje krvi, ki je prestrašilo vojake na bojišču.

1. Podgane, prenašalci črne smrti

animal, attractive, beautiful

Podgane morda niso presenetljiv vnos na seznam. Glodalci prenašajo številne patogene, od katerih so nekateri smrtonosni.

Na primer podgane so bile krive za črno smrt v 14. stoletju, ki jo je povzročilo širjenje bakterije Yersinia pestis. Do nedavnega so ljudje mislili, da podgane hranijo bolhe, ki prenašajo patogen. Kuga je nazadnje v samo petih letih pobila najmanj 25 milijonov ljudi v Evropi.

Študije v zadnjih letih pa kažejo, da podgane niso primarni prenašalci bolezni.  Večino širjenja bolezni so povzročili ljudje ter bolhe in telesne uši, ki so jih prenašali.

VIRLiveScience
Prejšnji članekNajnevarnejše in najbolj odporne bakterije
Naslednji članekKam je odšel Igor Mikič – Mišica?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.