Znanstveniki odkrili morske pse, ki hodijo

Epaulette Shark, hemiscyllium ocellatum
Foto: slowmotiongli iz iStock

Znanstveniki, ki preiskujejo morske pse, so med raziskavami najbolj znanega morskega psa, ki lahko hodi, ponesreči našli še 4 nove. Ugotovili so, da so te najnovejše vrste tudi tiste, ki so se razvili najkasneje. Najmlajša vrsta se je tako razvila šele 2 milijona let nazaj in za znanstvene standarde je to zelo malo.

Morski psi tako ostajajo čudež narave, saj so starejši tudi od dinozavrov. Na našem planetu so že približno 400 milijonov let in odkritje, da so po 399 milijonih let še zmožni razvijanja in evolucije je fantastično. So ena izmed najbolj razvejanih vrst živali na svetu in tako poznamo vse od 20 metrskega rastlinojeda, 8 metrskega ubijalca vse do nekaj deset centimetrov velikih morskih psov, ki hodijo po dnu.

Epaulette Shark Walks on Land

Hodeči morski psi

Sodeč po razlikah, ki so jih našli v DNK morskih psov so ugotovili, da so se »ločili« od svojih sorodnikov pred 9 milijoni let. Vsaka od vrst ima edinstven vzorec, ki spominja na vojaškega ter jim nudi zaščito pred veliko večjimi plenilci. S pomočjo svojih stranskih plavuti se premikajo, torej hodijo po morskih tleh. Večina domuje v vodah Indonezije, Nove Gvineje in Avstralije. Hodeče vrste lahko v primerih zelo nizke vode hodijo tudi po področjih kjer je zelo malo vode in nam dajejo vtis hoje po kopnem. Svoje telo so pripravili na take razmere saj močno upočasnijo bitje srce, dihanje in nadzorovanje krvnega oboka v določene dele telesa.

Poleg hoje so tudi zelo dobri plavalci in hojo uporabljajo v primerih, ko se prebijajo skozi koralne grebene. Trenutno obstaja 9 vrst hodečih morskih psov, ki jih znanstveniki raziskujejo. Vsekakor najbolj vrsto, ki hodi tudi po kopnem, saj ponuja največ odgovorov na njihova vprašanja.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKatere so najbolj donosne dejavnosti v Sloveniji
Naslednji članekIntervju: študentski startup Mr Fibre’s
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.