Anonymous napovedali vojno slovenskim politikom: Kdo sploh so Anonymous?

Hacker in front of his computer. Dark face
Foto: Minerva Studio iz iStock

Na platformi Youtube se je 17. avgusta pojavil video, ki naj bi ga objavili sloviti pripadniki skupine Anonymous. Ta video je edini na Youtube kanalu AnonSlo. Ali gre za pristno napoved slovite skupine, ali gre le za protestniški aktivizem, ni znano in je težko sklepati. To pa ni prva akcija Anonymousa v Sloveniji. Kdo pa sploh so Anonymous in kakšne so njihove zmožnosti?

A message to the people of Slovenia / Sporocilo Slovenskemu narodu

Skromen začetek

O Anonymousu vemo res malo. Skupina naj bi izvirala iz slovite spletne strani 4Chan, okoli leta 2000. Anonymous naj ne bi imel centralnega vodstva, ampak gre prej za skupnost enakomislečih ljudi, ki delujejo v različnih predelih sveta. Na začetku je šlo bolj za internetne trole kakor pa prave hacktiviste, saj so postali znani z DDNOS napadi (preobremenitev spletne strani) ter podobnim spletnim nagajanjem.

GIF: Oseba, ki ima na hrbtni strani obraza masko Guya Fawkesa

V glavnem se zavzemajo za anonimnost na internetu ter nasprotujejo kakršnemukoli cenzuriranju. Kasneje pa so njihova dejanja izražala vse bolj proti­-avtoritetno ideologijo. V času razvoje njihovih načel je za njih postala tudi značilna maska, ki upodablja obraz britanskega katoliškega upornika iz 17. stoletja, Guya Fawkesa.

Začetne akcije

Najbolj zloglasni primer napada Anonymousovih hacktivistov je akcija proti Cerkvi Scientologije, razširjene vere v ZDA. Anonymous je Scientologijo obtožil zlorabe zaupanja njihovih vernikov za finančni namen. Na začetku februarja 2008 so se tako po celem svetu začeli protesti proti Cerkvi Scientologije. Med temi protesti se je prvič pojavila maska Guya Fawkesa, verjetno inspirirana iz stripa V for Vendetta. Medtem so hacktivisti ovirali normalno delovanje spletne strani Cerkve Scientologije in v njihove centre pošiljali »črne fakse«, fakse, katerih namen je porabiti čimveč časa, energije in barvila prejemnika.

Message to Scientology

Za Anonymous se tudi trdi, da so odigrali pomembno vlogo s svojim hacktivizmom med arabsko pomladjo. Njihove akcije so tudi zajemale borbo proti vladam, ki so želele cenzurirati internet (kot na primer avstralska vlada). Ostro so se odzvali tudi proti poskusom ukinitve spletnega piratstva (nalaganje in prenos filmskih, glasbenih in drugih medijskih avtorskih vsebin na internet).

Wikileaks, SOPA, PIPA in ACTA

Najbolj tabu polemika, v kateri so bili udeleženi Anonymous, je bila kontraverzija z Wikileaks, spletno stranjo, ki je objavljala skrite, cenzurirane dokumentacije iz celega sveta. Ko je vlada ZDA (in mnoge druge) pritiskala na spletno stran, da preneha objavljati prikrito dokumentacijo in kasneje celo aretirala ameriško vojakinjo Chelsea Manning, ki je Wikileaks posredovala šokantne informacije o vojni v Iraku, je Anonymous reagiral.

GIF: Tank v Iraqu prevozi bombo, skrito v avtu.

Anonymous je stopil v akcijo in pozval za osvoboditev Manningove ter zagrozil vojaškemu zaporu, kjer je bila zaprta, s spletnim napadom. Izvedli so tudi kibernetični napad na Amazon, Paypal, Mastecard in podobna podjetja, ki naj bi nasprotovala Wikileaks.

GIF: Prst na ustnici kot simbol tišine.

Anonymous so se uprli tudi med zaprtjem spletne strani za deljenje dokumentov Megaupload in aretacijo štirih zaposlenih. DDOS napadi so prizadeli podjetje, ki je zahtevalo aretacijo, in pa številne veje ameriške vlade.

Napis na računalniku: Opozorilo, hackanje zaznano.

Anonymous so bili eni izmed glavnih nasprotnikov SOPA, PIPA in kasneje ACTA (sklop zakonov, ki bi omejili svoboščino interneta). Tudi v Sloveniji je prišlo do aktivizma ter hacktivizma, saj je Anonymous vdrl v spletno stran NLB in jo za eno uro zaprl, ter sprožil proteste proti ACTA podpisu Slovenije v Ljubljani in Mariboru.

Protestnik, ki nosi masko Guya Fawkesa

Anonymous so sodelovali v ogromno aktivističnih aktih na internetu in na ulicah ter dobili sloves borcev za pravice malih ljudi. Zadnja večja akcija, v kateri so sodelovali, je bilo svarilo policiji v Minneapolisu zaradi smrti Georga Floyda. Spletna stran policije je res za nekaj časa prenehala delovati.

Ali je napoved slovenski vladi verodostojna?

Seveda obstaja možnost, da so Anonymous našli novo tarčo v slovenski vladi. To ne bi bila prva Anonymous akcija v Sloveniji. Glede na to, da je skupnost Anonymous rahlo med sabo povezana, gre verjetno za samoorganiziranost določenih posameznikov. A ravno zato so Anonymous tako močni, celo nevarni. Ker ne gre za neko število ljudi, ampak za idejo in te so vedno močnejše kot posamezniki.

Logotip skupine Anonymous

Prejšnji članekAli imaš vprašanje v zvezi z bivanjem v študentskem domu?
Naslednji članekEksplozija zvezde je verjetno povzročila množično izumrtje na Zemlji

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.