Bo robot res kandidiral za župana?

AI ethics and legal concepts artificial intelligence law and online technology of legal regulations Controlling artificial intelligence technology is a high risk.
Bodo ZDA res dobile prvega UI župana?Foto: Sansert Sangsakawrat iz iStock

Združene države Amerike je preplavila nenavadna novica. Kandidat za župana glavnega mesta zvezne države Wyoming se je odločil, da bo kampanjo in mandat namesto njega vodila kar umetna inteligenca. Ta vest pa še zdaleč ni razveselila podjetja OpenAI, ustvarjalca najbolj znanega klepetalnika z umetno inteligenco. Pravijo, da taka uporaba njihovega izdelka krši različne pravilnike, toda idejni oče politične umetne inteligence se ne namerava zlahka predati.

Kdo je VIC?

VIC (Virtual Integrated Citizen) je ime pomočnika oziroma kandidata za župana mesta Cheyenne v Wyomingu. Gre za orodje umetne inteligence, ki temelji na programu ChatGPT, naučeno pa je, kako voditi mestno občino in biti dober politik. Ime VIC pa je premetena zloženka in ideja uradnega kandidata za župana, Victorja Millerja.

Jasno je, da robot ne more kandidirati za mesto župana, ker (zaenkrat) umetna inteligenca nima pasivne volilne pravice. Miller zato pravi, da je tehnično on tisti, ki je na glasovnici, vsaj glede kandidatske dokumentacije, vložene pri zvezni državi. Miller si je v kampanji zadal, da bo v primeru zmage vse odločitve sprejemal njegov program VIC, on pa bo le njegov »meseni avatar«.

Je VIC res inteligenten?

Umetna inteligenca, uporabljena za VIC, je prišla v oči javnosti, ko je OpenAI izdal ChatGPT 3.0. ChatGPT deluje kot chatbot (klepetalnik), ki je med drugim sposoben osnovnega pogovora, reševanja matematičnih problemov, povzemanja besedila in ustvarjanja slik. Kljub širokemu potencialu ChatGPT dejansko ne »razmišlja«.

Gre za umetno inteligenco, ki še vedno potrebuje ljudi za usposabljanje in vzdrževanje. ChatGPT in drugi podobni chatboti so usposobljeni na velikih nizih podatkov za opravljanje različnih nalog na podoben način kot ljudje.

Education technology and AI Artificial Intelligence concept, Women use laptops, Learn lessons and online webinars successfully in modern digital learning, Courses to develop new skills
Je umetna inteligenca dovolj inteligentna? Foto: CHOLTICHA KRANJUMNONG iz iStock

Kljub ostrim kritikam, ki jih je deležna umetna inteligenca, pa njeni zagovorniki, vključno z Millerjem, trdijo, da se bo njene probleme dalo hitro odpraviti. Miller je večkrat omenil, da se bo umetna inteligenca zgolj izboljševala. Kljub temu, da umetna inteligenca brez dvoma potrebuje še ogromno izboljšav pa VIC-ov idejni oče meni, da je umetna inteligenca v sedanji obliki več kot dovolj napredna, da se znebi človeškega elementa pri političnem odločanju.

Je Millerjeva kandidatura zakonita?

Tehnično ja in tehnično ne. Gre za področje izjemno velike sive cone, ki v politiki še nima precedensa ter ni jasno urejeno v zakonodaji. Kot rečeno, je jasno, da lahko za mesto župana kandidira samo človek z volilno pravico. To Victor Miller seveda je. Na drugi strani pa se pojavlja argument, da naloge župana Miller ne bi de facto opravljal. Dejansko ne bi sprejemal nobenih odločitev sam, ker bi to nalogo prevzel VIC.

Državni sekretar v Wyomingu, Chuck Gray, ostro nasprotuje uporabi VIC-a. Sprožil je celo preiskavo in predlagal mestnim uradnikom, naj nikakor ne dovolijo, da bi Miller z VIC-om kandidiral na volitvah. Trdo zagovarja stališče, da je zakonodaja zvezne države jasna ter ne dovoljuje, da bi na volitvah kandidiral nekdo ali nekaj, kar nima volilne pravice.

Oster odziv OpenAI

Če bo Miller vendarle lahko kandidiral na volitvah, njegove bitke še ne bo konec. OpenAI, podjetje, ki je ustvarilo in upravlja ChatGPT, je dejalo, da Millerjeva kreacija in namera kršita njihove smernice. Pravila uporabe ChatGPT prepovedujejo kakršnokoli uporabo tega chatbota v politične namene, sploh pa ostro nasprotujejo vplivanju na volivce.

Trenutno se zdi, da je OpenAI v tej bitki krepko zmagal. Podjetje je ugasnilo program VIC na vseh javno dostopnih spletnih mestih. Toda Miller se nikakor ne misli predati. Za CNN je povedal, da klepetalni robot še vedno deluje na njegovem osebnem računu in da ga namerava prenesti v lokalno knjižnico v Cheyennu, da mu bodo volivci lahko postavljali vprašanja s funkcijo pretvorbe besedila v govor.

Prejšnji članekRaziskovalci odkrili ekstremne močne vetrove v vesolju
Naslednji članekKoliko enklav je na svetu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.