Boštjan Poklukar je že znano ime na ministrskem stolčku

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar Foto: on gov

Pretekli teden smo dobili novega ministra za notranje zadeve, Boštjana Poklukarja, ki je prevzel posle ministrice za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanje Ajanović Hovnik. Poklukar je bil notranji minister že v obdobju od septembra 2018 do marca 2020, pod Šarčevo vlado.

Novi minister za notranje zadeve je Boštjan Poklukar

»Moje politične zaveze so boj s korupcijo, upravljanje migracij in depolitizacija, profesionalizacija in modernizacija policije. Čaka nas obsežen zakonodajni postopek – noveliranje Zakona o organiziranosti in delu v policiji ter Zakona o nalogah in pooblastilih policije, priprava dveh resolucij glede modernizacije policije in preprečevanja kriminalitete,« je ob prevzemu dejal Poklukar.

Minister je napovedal spremembe migracijske zakonodaje, in sicer Zakona o tujcih in Zakona o mednarodni zaščiti, pri čemer pričakuje sodelovanje nevladnih organizacij. »Prav je, da se skupaj usedemo in pripravimo vladno migracijsko strategijo. Pozivam jih, da podajo svoje predloge.« Glede policijskih sindikatov je poudaril, da so njegova vrata odprta: »Verjamem, da je karierni sistem tisto, kar nam bo to tokrat uspelo narediti. Policija potrebuje transparenten in pošten karierni sistem.«

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je povedala, da notranje ministrstvo predaja v dobri kondiciji. »Ob tej priložnosti bi se javno zahvalila vsem sodelavkam in sodelavcem, ki so tudi meni kot začasni ministrici za notranje zadeve omogočili, da sta ta dva meseca minila v miru, da smo zadeve zastavili in peljali, tako kot smo načrtovali.« Ministru Poklukarju je zaželela uspešen mandat, obenem pa se veseli tvornega sodelovanja v prihodnje.

Zahvala ministra Boštjana Poklukarja ministrici Sanji Ajanović Hovnik po predaji poslov
Zahvala ministra Boštjana Poklukarja ministrici Sanji Ajanović Hovnik po predaji poslov Foto: on gov

Zamenjava vodstva policije

Prve spremembe pod Poklukarjem so se že zgodile, ko je vlada razrešila prvega moža policije Boštjana Lindava in ga zamenjala s Senadom Jušićem. »V. d. generalnega direktorja policije Lindav je korektno opravljal svoje delo, tudi midva sva se korektno razšla, zahvalil sem se mu za njegovo dozdajšnje delo, sem se pa odločil za menjavo v vrhu policije,« je dejal minister in dodal, da Lindav ostaja v sistemu policije, kjer bo nadaljeval svoje profesionalno delo, piše MMC. Opozicija pa koaliciji očita, da z menjavo politizira pod krinko depolitizacije.

VIRGOV
Prejšnji članekOdkrita črna luknja v velikosti 20 milijonov Sonc
Naslednji članekKomentar: Zaradi bogatije zaprto

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.