Dr. Igor Papič: »Za Slovenijo je ključnega pomena odprtost našega raziskovalnega prostora«

Dr. Igor Papič
Foto: Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovaije on GOV

Dr. Igor Papič, Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije, se je v Bruslju udeležil zasedanja Sveta za konkurenčnost v sestavi ministrov in ministric, pristojnih za raziskave. Poudaril je pomen varnosti znanja.

Varnost znanja je ključnega pomena

Varnost znanja je po Papičevem mnenju priložnost za izmenjavo izkušenj in praks na tem področju. To je zelo občutljivo vprašanje mednarodnega sodelovanja na področju raziskav in inovacij, ki ga je potrebno ustrezno obravnavati, je razmišljal Papič.

»Razprave in skupni ukrepi bi morali temeljiti na iskanju ustreznega ravnovesja med načelom odprtosti raziskovalnega in inovacijskega ekosistema EU ter varovanjem interesov EU ter njenih visokošolskih institucij in raziskovalnih organizacij. Za Slovenijo je ključnega pomena odprtost našega raziskovalnega prostora, če želimo doseči najvišjo stopnjo raziskovalne odličnosti. To je mogoče le na podlagi konstruktivnega in odprtega globalnega sodelovanja, ki temelji na skupnih načelih in vrednotah.«

Učinkovit okvir varnosti znanja je mogoče vzpostaviti le z redno komunikacijo in usklajevanjem med deležniki na terenu in pristojnimi državnimi organi, saj to neposredno vpliva na raziskovalne organizacije.

Slovenija pozdravlja smernice za boj proti tujemu vmešavanju, ki predstavljajo učinkovit in uporaben nabor orodij za spopadanje z njim, je dejal minister. Slovenija se zaveda pomena skupnega delovanja, izmenjave informacij, znanja in praks, zato bi podprla vse ukrepe in instrumente, namenjene nadaljnji krepitvi znanja, izkušenj in prakse na tem področju. Slovenija bi lahko za zbiranje podatkov o primerih tujega vmešavanja v EU predvidela tudi ustanovitev enotne točke ali mreže nacionalnih točk, »saj trdno verjamemo, da je ključnega pomena, da so takšni podatki na voljo in dostopni organizacijam in institucijam, ki se v okviru vsakodnevnih dejavnosti soočajo z njimi«, je dejal minister dr. Papič.

Odprt, iskren in nenehen dialog

Odprt, iskren in nenehen dialog s strateškimi partnerji je po Papičevem mnenju zelo pomemben. To je najučinkovitejši preventivni mehanizem za varovanje znanja in zmanjševanja posledic tujega vmešavanja.

Dr. Igor Papič in Sabine Döring
Dr. Igor Papič in Sabine Döring Foto: Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije on GOV

Ob robu zasedanja Sveta za konkurenčnost se je minister bilateralno sestal z državno sekretarko Zveznega ministrstva za izobraževanje in raziskave Nemčije Sabine Döring, s katero sta si izmenjala mnenji o Centru za raziskave z antiprotoni in ioni v Evropi. Z estonsko ministrico za izobraževanje in raziskave Kristino Kallas pa sta se pogovarjala o inovacijskih ekosistemih, povezovanju raziskav in inovacij ter načinih prenosa znanj iz akademskega okolja v prakso.

Dr. Igor Papič in Kristina Kallas
Dr. Igor Papič in Kristina Kallas
Foto: Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije on GOV
VIRGOV
Prejšnji članekOcena filma: Mala morska deklica
Naslednji članekRazvili robotsko čebelo, ki leti v vse smeri: Ali je prihodnost opraševanja v robotih?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.