Evropske volitve za telebane: Vse, kar moraš vedeti

Evropske volitve od A do Ž
Evropske volitve od A do Ž Foto: on iStock

Evropske volitve so tu! Volivke in volivci v Sloveniji bodo izvolili 9 poslancev v Evropski parlament. V prispevku izveš vse, kar moraš vedeti o Evropskih volitvah 2024.

Vsakih pet let potekajo volitve v Evropski parlament, nazadnje je bilo to leta 2019, ko smo Slovenci izvolili 8 poslancev in poslank. Letos jih bomo imeli več, kar 9.

Evropske volitve v Sloveniji

V Sloveniji bomo leta 2024 izvolili 9 poslancev Evropskega parlamenta.

Kdaj?

  • V nedeljo, 9. junija 2024. Predčasne volitve potekajo od torka, 4. junija, do četrtka, 6. junija 2024.

S seboj imej uradni osebni dokument, npr. Osebno izkaznico, potni list ali vozniško dovoljenje.

Kdo?

  • Vsak državljan EU s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki je star najmanj 18 let.

Kje?

  • Na voliščih, ki jih bo predpisala Državna volilna komisija. In še nekaj. V Sloveniji je omogočeno glasovanje po pošti za volivke in volivce, ki so v bolnišnici, socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo, priporu ali v zavodu za prestajanje kazni.

Evropske volitve, od osnov do zapletov

Spodnji posnetek je del YouTube kanala EU Made Simple, ki situacijo Evropske unije predstavi na dokaj preprost in predvsem razumljiv način. Posnetek je prav tako del dvanajstdelne serije o letošnjih evropskih volitvah, kjer je med drugim razloženo:

  • zakaj na volitve
  • kaj želita evropska levica in desnica
  • migracije in varnost EU
  • delo, zaposlitve in priložnosti
Why Should You Vote?

Zakaj na Evropske volitve?

Gre za oblikovanje prihodnosti evropske demokracije. Čeprav se na prvi pogled zdi nepomembno, je daleč od tega. To je edinstven trenutek, ko lahko vsi skupaj odločamo o prihodnosti Evropske unije. Udeležba na volitvah je vedno pomembna, bodisi na lokalni, nacionalni ali evropski ravni. To je odlična priložnost, da izrazite svoje mnenje o temah, ki vas zanimajo.

Evropski parlament sprejema zakone, ki zadevajo vse: velike države in majhne skupnosti, močna podjetja in mlada zagonska podjetja, tako na globalni kot lokalni ravni. Več o razlogih za glasovanje si lahko prebereš na spletni strani Evropskih volitev.

Koga voliti na Evropskih volitvah 2024?

V Sloveniji se poslanke in poslanci v Evropski parlament volijo po proporcionalnem načelu. Volivec lahko glasuje samo za eno listo kandidatov. Volivec lahko na glasovnici označi enega kandidata, ki mu daje prednost pred ostalimi kandidati na listi, za katero je glasoval (preferenčni glas). Kandidati, ki zberejo več preferenčnih glasov, imajo večje možnosti za izvolitev.

Vsak spol mora biti na listi kandidatov zastopan z najmanj 40 %. Vsaka lista mora biti sestavljena tako, da je najmanj en kandidat vsakega od spolov uvrščen v zgornjo polovico liste.

Celoten seznam kandidatk in kandidatov pa najdeš v našem prispevku Vsi kandidati za Evropske volitve 2024.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekČarovnik Howl in gibljivi grad – Družina, hrana in narcizem
Naslednji članekKaj pomeni Snapdragon Copilot+ PC in ali ga potrebujem?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.