Evropski parlament v boj proti neplačanemu pripravništvu

Ob naraščajoči brezposelnosti mladih po vsej EU, ki se je še poslabšala zaradi pandemije covida-19, so zakonodajalci EU prejšnji teden pozvali Evropsko komisijo in države članice, naj povečajo podporo mladim v negotovih delovnih razmerah, poroča euractiv.

V resoluciji, sprejeti v četrtek (8. oktobra) s 574 glasovi za, 77 proti in 43 vzdržanimi glasovi, so zakonodajalci EU pozvali države članice, naj mladim, ki se vpišejo v programe jamstva za mlade, ponudijo kakovostno, raznoliko in prilagojeno delo, usposabljanje, ponudbe vajeništva ali pripravništva, vključno s poštenim plačilom.

Besedilo obsoja prakso neplačanega pripravništva kot obliko izkoriščanja dela mladih in kršitev njihovih pravic.

Evropski parlament ima plačano pripravništvo

»Ta bitka proti neplačanim pripravništvom traja že dolgo. Predolgo smo že navajeni na neplačana pripravništva, vendar se je to moralo spremeniti,« je prejšnji teden novinarjem dejal predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, ki je obravnaval zaskrbljenost zaradi velikega števila neplačanih pripravnikov in pripravnic, ki delajo v institucijah EU in po Evropi.

Group work

Po poročanju euractiva je evropski poslanec Brando Benifei (S&D) novinarjem dejal: »Evropski parlament zdaj daje zgled – neplačano pripravništvo je v njem nezakonito. Zdaj želimo, da bi bilo tako vsej EU, tako da se enkrat za vselej rešimo problema neplačanih pripravnikov.«

Sassoli je dejal, da je »jamstvo za mlade pomembno orodje in pošilja sporočilo, da si pripravniki zaslužijo dostojno plačo.«

Parlament poziva, da Svet 27. držav članic v naslednjih nekaj tednih sprejme predlog Evropske komisije o okrepljenem jamstvu za mlade.

Zaposlovanje mladih je ponekod še vedno problem

Ob upoštevanju stopnje brezposelnosti mladih, ki je avgusta 2020 v EU znašala 17,6 %, so zakonodajalci EU v svoji resoluciji pozvali tudi k večjim sredstvom za okrepitev sistema jamstva za mlade za obdobje 2021–2027.

Graf brezposelnosti mladih
EuroStat

Jamstvo za mlade je bilo uvedeno leta 2013, ko se je brezposelnost mladih v nekaterih državah članicah povzpela nad 50 %, zlasti v južni Evropi.

Evropski sindikati so sporočili, da podpirajo poziv Evropskega parlamenta Komisiji, da prepove neplačane prakse in vlaga v kakovostna delovna mesta za mlade.

Evropski mladinski forum (EYF) je v komentarju o odločitvah dejal: »Države članice pozivamo, naj sledijo vodstvu Evropskega parlamenta in podpirajo pravice mladih, tako da neplačana pripravništva postanejo preteklost in uvedejo zavezujoče standarde kakovosti za jamstvo za mlade.«

Z okrepljenim jamstvom za mlade, ki je bilo predstavljeno julija, je Komisija predlagala razširitev svojega pokritja na mlade do 30 let in s ciljem podpreti več ljudi pri zelenih in digitalnih prehodih.

EU se mora učiti iz svojih napak

Vendar pa po mnenju številnih zainteresiranih strani to ni izpolnilo pričakovanj in se je osredotočilo na nadaljnje usposabljanje in ne na resnično zaposlitev ter z malo merili kakovosti, ki jih zahtevajo sindikati in skupine civilne družbe.

Evropski parlament
European Parliament – Europa EU

Takrat je Mednarodna organizacija dela dejala, da »dodelitev sredstev v mnogih primerih ni ustrezala priporočilom.«

Ludovic Voet, konfederalna sekretarka ETUC, je dejala: »Ker se brezposelnost mladih zdaj strmo povečuje kot po finančnem zlomu, je ključnega pomena, da se EU uči iz preteklih napak, tako da mladim ponudi kakovostna delovna mesta in pravo pravno zaščito pred izkoriščanjem.«

Evropski poslanci so v svojo resolucijo vključili tudi vrsto priporočil državam članicam, ki bi pravice pripravnikov in pripravnic postavile v središče razprave.

V skladu z besedilom so Komisija in države članice pozvane, naj predlagajo skupni pravni instrument, ki bi zagotovil in uveljavil pravično plačilo za pripravništvo in vajeništvo na trgu dela EU.

Prav tako so kritizirali države EU, ker so s 15 odstotkov na 10 odstotkov znatno znižale sredstva Evropskega socialnega sklada +, namenjena spodbujanju zaposlovanja mladih v celotnem bloku.

Delo v skupini

VIR9gag
Prejšnji članekPrvo cepivo nastalo kot produkt neetičnega eksperimenta
Naslednji članekSi v koraku s časom? Potem tvoji garderobi ne sme manjkati ta dodatek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.