Kaj je rebalans?

banknote: 20 euro 50 euro 100 euro thrown on the ground
Foto: Matteo Cottardo iz iStock

Večkrat na leto slišimo besedo rebalans. Ker pa nas tega najverjetneje v šoli niso naučili, je tu Študent, ki bo na kratko in po domače razložil pomen te besede. Pri tem pa vprašanje Kaj je rebalans ne bo izgubilo bistva, ki se pri veliko hitrih besedah na informativnih oddajah lahko kaj hitro skrije.

Rebalans v SSKJ

rebaláns -a m (ȃ)
ekon. – ponovna uskladitev predvidenih odhodkov in prihodkov: rebalans finančnega načrta, državnega proračuna.

Rebalans v Zakonu o javnih financah

Rebalans proračuna je akt države oziroma občine o spremembi proračuna med proračunskim letom.

Trenutni rebalans proračuna

Minister za finance Andrej Šircelj je pred dnevi spomnil, da je vlada z začetkom mandata takoj sprejela ustrezne ukrepe. Razlog za to poznamo vsi, epidemija. Proračunska poraba se povečuje za 3,1 milijarde evrov, prihodki pa se bodo zmanjšali. Kot pravi, je rebalans pripravljen z obzirom na trenutne razmere, v katerih smo. Državni proračun ob koncu leta ne bo izkazoval presežka, ampak primankljaj v višini 4,2 milijarde evrov. Glede na razmere pa je spomnil tudi na to, da so javne finance stabilne. Minilo je nekaj dni in poslanci so ga tudi uspešno potrdili. Z 49 glasovi za in 31 proti so sprejeli rebalans državnega proračuna za letošnje leto. Načrtovani so odhodki v višini 13,4 milijarde evrov, prihodki pa za 9,2 milijarde evrov.

Zaradi višjih stroškov, ki so nastali in še vedno nastajajo po epidemiji, se obseg zadolževanja povečuje. V noveli zakona o izvrševanju proračuna, ki ga je državni zbor potrdil, je za (izvrševanje) proračuna potrebno financiranje 7,3 milijard evrov. To je številka, ki je sredstva za financiranje epidemije covida-19 v višini 1,6 milijarde evrov ne bodo pokrila.

Proračuni nekaterih ministrstev

  • Ministrstvo za finance – 4,6 milijarde € (2,1 milijarde več kot novembra lani)
  • Ministrstvo za delo, družine in soc. zadeve – 2,2 milijarde € (0,59 milijarde več)
  • Ministrstvo za zdravje – 336 milijonov € (140 milijonov več)
  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo – 456 milijonov € (139 milijonov več)

Poslanci so odločili, da so se stroški in s tem proračun zvišali tistim ministrstvom, ki so zaradi epidemije dobila največji udarec. Ali je to res ali ne pa kaže dejstvo, da se je dvema ministrstvoma, ki že tako nimata velikega proračuna, ta še zmanjšal. Ministrstvu za kulturo se je proračun zmanjšal za 8,3 milijonov evrov. Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pa se je proračun zmanjšal za 22,5 milijonov evrov.

Slednje samo še potrjuje tezo, da je slovenska politika na naše športnike in kulturnike ob uspehih svetovne razsežnosti ponosna samo na družbenih omrežjih in ko se je treba pokazati na televiziji. Nihče pa se ne vpraša, kako in zakaj do teh uspehov pride.

Urednik portala Student.si

VIRSTA
Prejšnji članekKaj vse se spremeni, ko postaneš študent?
Naslednji članekDomači, zaljubljeni in poredni napitki za jesenske večere

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.