Kaj sploh so SDS-ovi trije referendumi?

Podporniki poslancev SDS
Foto: SDS

Slovenska demokratska stranka (SDS) je v sredo v Državni zbor (DZ) vložila podpise za razpis treh referendumov in sicer glede Zakona o spremembah Zakona o Vladi Republike Slovenije, glede Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenije (RTVSLO) in glede Zakona o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi, so napisali pri poslanski skupini SDS na svoji spletni strani. Zakaj pravzaprav gre? Po Mladininem prispevku, vladna koalicija meni, da se SDS ne more sprijazniti porazom na volitvah.

Po mnenju SDS ima koalicija škodljive ukrepe

SDS meni, da ima Golobova koalicija škodljive ukrepe. Glede Zakona o dolgotrajni oskrbi je poslanec poslanske skupine SDS Zvone Černač povedal, da zakon pomeni boljši socialni in materialni položaj za vse, ki potrebujejo pomoč drugih, tako v domovih za starejše in ostalih oblikah institucionalnega varstva, kot na domu. Dodal je, da Golobova vlada vse te dobre rešitve odpravlja oziroma jih zamika v prihodnost.

»V zadnjem času so se pojavila vprašanja glede financiranja in izvajanja Zakona o dolgotrajni oskrbi,« je opomnil poslanec in dodal, da so bila sredstva za dolgotrajno oskrbo zagotovljena v proračunu za prihodnje leto v višini nekaj manj kot 100 milijonov evrov. »Vlada jih znižuje na minimum, velik del teh sredstev pa prerazporeja za oskrbo migrantov. Sredstva za migrante je vlada zvišala iz 9 na 61 milijonov,« je poudaril Černač.

Alenka Jeraj (SDS) je predstavila argumente, zakaj njena stranka nasprotuje noveli Zakona o RTVSLO. En izmed argumentov je, da zakon pelje Slovenijo nazaj v stare čase, saj naj bi vlada novelo dodeljevala ekskluzivno le določenim nevladnim organizacijam, ki so navzven apolitične, a so v preteklosti že imenovale politične kadre. Kot ključen problem zakona je poslanka navedla, da se z njim gledalcem in poslušalcem, torej tistim, ki plačujejo RTV prispevek, jemlje pravica, da odločajo. Doslej so poslušalci in gledalci predlagali 16 članov, z novelo pa se to ukinja.

Oglasil se je tudi poslanec Branko Grims (SDS), ki je dejal, da je v učbeniku dr. Lovra Šturma zapisano, da je referendum edina učinkovita oblika uveljavitve oblasti. Opozoril je tudi na dvoličnost nasprotnega političnega pola. »V minulih dneh, ko se je videlo da bomo uspeli, je naraščala živčnost pri tistih, ki so pred letom govorili, da je referendum najvišja oblika demokracije,« je dejal Grims.

Branko Grims
Foto: SDS

V koaliciji so prepričani na svojo zmago

V koaliciji so prepričani, da bodo državljani zavrnili referendumske pobude največje opozicijske stranke in glasovali za uveljavitev sprememb zakona o vladi, novelo zakona o RTVSLO in spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi, kot jih je sprejel DZ.

»To bo referendum o vladi, če hočete, verjamem, da bo zadnji,« je dejal premier Robert Golob. Mnenja je namreč, da bo potem tudi opoziciji jasno, da so ljudje siti blokad in parlamentarnega nagajanja, »da hočemo začeti delati in se ukvarjati s prihodnostjo, ne pa z iskanjem razlik«.

Vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda Borut Sajovic je dejal, da gre za napad na vlado, za nerazumevanje in nespoštovanje rezultata na volitvah. Meni, da so volivci na aprilskih državnozborskih volitvah podelili strankam koalicije mandat za spopad z inflacijo, draginjo in energetsko krizo, ne pa za »stalne prepire, ovire, nagajanja in politizacijo«.

Po mnenju poslanca Socialnih demokratov (SD) Soniboja Knežaka je povsem jasno, da želi SDS na javnem zavodu RTVSLO narediti izpostavo Nove24TV, glede sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi pa je spomnil, da je bil omenjeni zakon v mandatu nekdanje vlade sprejet brez zagotovljenega financiranja, v čemer vidi zavajanje državljanov.

V Levici pa so mnenja, da SDS zlorablja referendumske pobude v škodo državljanov. »Javni zavod RTV je trenutno zlorabljen zgolj za posebne interese in politično propagando ene stranke v tej državi. To gre na škodo ljudi, na škodo javnega zavoda RTV in vseh zaposlenih,« je poudaril vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec.

Matej Tašner Vatovec
Foto: Levica
Prejšnji članekANKETA: Koga boš volil na predsedniških volitvah?
Naslednji članekKakšno vlogo imajo knjižnice pri dezinformacijah?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.