Kar nekaj Slovencev ne more pravočasno plačevati računov

Evro bankovci in kovanci
Kar nekaj Slovencev ne more pravočasno plačevati računov.

Eurostat je izdal grafični prikaz, ki ponazarja koliko procentov domovanj v letu 2018 ni bilo zmožnih pravočasno plačati računov za plin, elektriko in vodo v posamični državi EU. Slovenija je pristala na žalostnem petem mestu in sicer naj bi šlo za kar 12,5 odstotkov domovanj.

Grafični prikaz nezmožnosti plačevanja računov do
Vir: Facebook profil Eurostat.

Če odštejemo tistih nekaj domovanj, ki računov ne poravnajo pravočasno iz malomarnosti oziroma spozabe, to prikazuje dokaj srhljivo stanje v naši državi. Če grobo preračunamo statistike iz leta 2018, ugotovimo, da je 12,5 procentov skorajda 100 000 domovanj.  To števila pa se je, zaradi dviga najemnin in ostalih stroškov, v letu 2019 oziroma 2020 verjetno dvignilo.

Tako se lahko vprašamo, koliko ljudi v naši državi tresoče šteje vsak evro, se tolče do naslednje plače oziroma dohodka, da lahko pokrije najnujnejše potrebe, ki jih ima vsak človek? Živi v strahu pred tem, da bodo morali svojemu otroku razlagati, zakaj so izklopili elektriko in da ne more gledati risank? Koliko jih skrbno ugaša radiatorje sredi zime, da se nebi porabilo preveč? Koliko jih s obrazom v dlaneh sedi pred kupom opominov in neplačanih položnic? Ali nismo v ekonomskem razcvetu?

Na to težavo so opozorili iz stranke Pirati. Stranka trdi, da gre za kar 250 000 ljudi, ki niso zmožni plačevanja do izteka roka in da gre tukaj za kriviti državo, ki dopušča prenizke pokojnine, korupcijo in neurejen stanovanjski zakon.

Facebook objava stranke Pirati
Tako so javno problem izpostavili Pirati.

Na prvem mestu na tem žalosten prikazu je Grčija z 35,6 procenti, na drugem mestu je Bolgarija z 30,1 procenti, nato pa sledita še Hrvaška (17,5 %) in Romunija (14,4 %). Zadnja na seznamu je Norveška (2,1 %).

Prejšnji članekDragi Kobe Bryant
Naslednji članekKako do več všečkov na družbenih omrežjih?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.