Kdo je novi minister za izobraževanje Darjo Felda? V šolah rešujemo njegove učbenike

dr. Darjo Felda - portret
Darjo Felda l Foto: Urad Vlade RS za komuniciranje

Na podlagi novega zakona o vladi, ki smo ga novembra potrdili na referendumu, se je dosedanje Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport razdelilo na dva resorja. Dosedanji minister Igor Papič bo vodil Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Njegov državni sekretar Darjo Felda pa je s 24. januarjem prevzel vodenje Ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Slednje bo skrbelo za vsestransko izobraževanje in razvoj mladih generacij od vrtcev do višjih šol s ciljem razvijanja njihovih zmožnosti.

Od srednješolskega učitelja do prorektorja

Darjo Felda se je rodil leta 1956 v Kopru. Diplomiral (1979) in magistriral (1999) je na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, doktorski študij pa je zaključil na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem (2011).

Poučeval je matematiko in računalništvo na Srednji gradbeni šoli v Ljubljani, med letoma 1985 in 2003 pa je delal na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko. Nato se je vrnil v Koper, kjer se je zaposlil na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem. Lani je tam prejel naziv rednega profesorja za didaktiko matematike. Poleg tega je bil med letoma 2005 in 2019 prodekan za študijske zadeve pedagoške fakultete, nato pa do leta 2022 prorektor za študijske zadeve primorske univerze.

Univerza na Primorskem
Univerza na Primorskem Foto: on upr

Aktiven v združenjih in projektih

Felda je bil član več matematičnih združenj ter projektov za izboljšanje kakovosti in učinkovitosti izobraževalnih sistemov. Ukvarjal se je zlasti z razvojem sodobnih modelov poučevanja in učenja matematike. Leta 1985 je postal član upravnega odbora Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, kjer je ostal do leta 2012.

Več kot 25 let je vodil matematična tekmovanja za srednješolce. Leta 2007 je predsednik države Feldi in ekipi (dr. Matjaž Željko in dr. Gregor Dolinar) podelil red za zasluge za uspešno organizacijo 47. Mednarodne matematične olimpijade 2006.

Bil je tudi odgovorni urednik (1992–1998) revije Matematika v šoli. Med letoma 2009 in 2021 je bil predsednik Predmetne komisije za matematiko za nacionalne preizkuse znanja (NPZ), od leta 2020 pa je član Državne komisije za splošno maturo.

Svet matematičnih čudes, Računam z iksom, Matematika 1, 2, 3, 4 … Novi minister za izobraževanje je glavni avtor teh delovnih zvezkov za matematiko za osnovne šole in učbenikov za matematiko za gimnazije, tehniške šole ter srednje strokovne šole.

roka piše enačbo na tablo
Foto: Jeswin Thomas / Unsplash

V politiko se je podal z idejami

Matematik in univerzitetni profesor se je v politiko podal s stranko Gibanje Svoboda. Po njeni zmagi na lanskih državnozborskih volitvah leta se je pojavil med imeni za ministrsko ekipo. V začetku junija je postal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, kjer je bil pristojen za pristojen za šport, predšolsko vzgojo, osnovno, srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih.

Po potrditvi zakona na novembrskem referendumu je postal uradni kandidat za ministra za vzgojo in izobraževanje ter bil pred Odborom za izobraževanje, znanost, šport in mladino državnega zbora zaslišan 12. januarja. Ker je zanj glasovalo devet članov (pet jih je bilo proti), je položaj je zasedel 24. januarja.

Na zaslišanju je poudaril možnosti za izboljšavo izobraževalnega sistema. Kot pomemben izziv je izpostavil prenovo učnih načrtov, saj si prizadeva za bolj ažurne učne vsebine, digitalizacijo in povezovanje med različnimi predmeti, da bi učenci gradili na pridobljenem znanju in se ne le učili na pamet. Med drugim je napovedal večjo vlogo nacionalnega preverjanja znanja (NPZ) pri vpisu v srednje šole.

Skupinska fotografija vlade v novi sestavi v državnem zboru
Skupinska fotografija vlade v novi sestavi l Foto: Vlada Republike Slovenije
Prejšnji članekZadnje desetletje najtoplejše v tisoč letih
Naslednji članekKdo je pionir bele čokolade?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.