Levica in Luka Mesec ostro proti kritikom evidentiranja

Luka Mesec na novinarski konferenci vlade
Luka Mesec l Foto: Izrez zaslona na Vlada RS

Slovenijo zadnje dni deli evidentiranje ur. Stvari so šle tako daleč, da je izjavo za javnost spisala tudi Levica, ki skuša umiriti eksplozijo mnenj in kritik na račun prihajajoče evidentacije. Na kritike se je odzval tudi minister za delo, ki ponavlja, da izjem za funkcionarje ne bo.

Da evidence ne bi bila več zgolj a4 papir

»Marinblu. Selea. Gradbeništvo. Trgovke. Agencijski delavci na 200, 300 ali, rekordno, celo 413 delovnih urah na mesec,« so uvodoma zapisali v izjavi za javnost na spletni strani stranke. Ob tem so dodali, da so »to razlogi, zakaj posegajo v evidentiranje delovnega časa«.

»Da evidenca ne bi bila več zgolj a4 papir, ki ga izpolni šef in s tremi pisali različnih barv napiše “8h” v vsako izmed vrstic,« so zapisali in na kratko razložili največje napake pri interpretaciji evidentiranja ur.

To so seveda odzivi, ki so spraševali, če se je potrebno evidentirati med vsako čikpavzo. »Zakon ne zahteva, da prijavljate odhod na stranišče. Ne boste morali sami sebe nadzirati, če ste samostojni podjetnik,« so odgovorili pri Levici. Tudi njih je, sodeč po izjavi za javnost, presenetil odziv slovenskih podjetnikov. Kot so pojasnili, zakon zahteva beleženje ure prihoda in odhoda, kar velja že od leta 2006, a se je tega očitno zavedalo le malo delodajalcev.

Za konec pa so »udarili« še po samem širjenju takih novic: »Čemur smo priča v zadnjih dneh, je zrežirana kampanja diskreditacije v prid tistih, ki ščitijo interese kršilcev pravic zaposlenih. Ki jo razpihujejo mediji v lasti kapitala in še kakšen SD-jev minister povrhu.«

Zakon o evidencah delovnega časa ne bo zamrznjen, pojasnjuje minister za delo Luka Mesec

Kot je navada v modernem svetu, kjer se novice širijo hitro in brez vseh potrebnih informacij, so temu primerni tudi nenadni odzivi. V zadnjih dneh smo bili priče pozivom, da se zakon zamrzni in natančno dodela, a je temu na rep stopil minister za delo Luka Mesec. »Ta zakon je narejen zato, da zaščiti osnovno pravico, to je pravico do plačila delavcu, ne zato, da bi komur koli omejeval svobodo, in na ta način ga bomo tudi uporabljali. Če se ne bo uporabljal na ta način, ga bomo popravljali. Smisel tega zakona je zaščita plačila za opravljeno delo,« je pojasnil.

V oddaji Odmevi je odgovarjal na vprašanja o zakonu. Pojasnil je: »Kar smo mi uvedli, je, da lahko inšpektor, če se v podjetju pojavljajo kršitve, podjetju odredi, da mora uporabljati elektronsko evidenco, zato da ne bodo ljudje delali po 370 ur mesečno ali pa da ne bo kdo delal po 40 ur zaporedoma, kar se je dogajalo v Marinbluju, v Avtostopu in v vseh aferah, o katerih redno mediji poročate in se po terenu dogajajo.«

Izjem za funkcionarje ne bo

Na svojem Facebook profilu pa je minister odgovoril še na ugibanja, da zakon prinaša izjeme za funkcionarje. »Ne drži. V zakonu ni nobenih izjem. Zakon prav tako ni nov, v veljavi je od leta 2006. Vsi delodajalci morajo voditi evidenco opravljenih ur svojih zaposlenih.«

Alarm clock on laptop concept for business deadline, schedule and urgency
Foto: BrianAJackson iz iStock

Kako to vpliva na študente?

V teoriji ni nič drugače oziroma je v tem primeru študent tretiran enako kot zaposlen. Voditi se mora evidenca dela oziroma število opravljenih ur.8 let starosti in o odškodninski odgovornosti ter Zakon o varnosti in zdravju pri delu. Več o tem najdeš v prispevku Kako bo na študente vplival zakon o evidencah delovnega časa?

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekZakaj imajo vsi jeziki besedi »to« in »tisto«?
Naslednji članekAli je to prihodnost najemnin?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.