Ministri padajo kot domine: Pregled vladne situacije

Irena Šinko, Robert Golob, Uroš Brežan
Irena Šinko, Robert Golob, Uroš Brežan. Foto: Gov.si

Pester in napet teden za slovensko politiko je za nami. Prinesel je odstop oziroma zamenjavo kar dveh ministrov, ki sta se Golobu očitno grdo zamerila.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je 4. oktobra 2023, obvestil Državni zbor Republike Slovenije, da je prejel odstopno izjavo ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana. Poleg tega je premier državnemu zboru predlagal razrešitev ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko.

Namesto Brežana Alenka Bratušek

Robert Golob je mnenja, da je ministrstvo Uroša Brežana postalo ozko grlo, nad katerim so se pritoževali tudi z drugih resorjev. Golob je razkril, da bo začasno vodenje ministrstva prevzela ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Brežan je na novinarski konferenci povedal, da ga je predsednik vlade v ponedeljek povabil na razgovor in mu povedal, da se njune poti razhajata. »Razumem in spoštujem, da si predsednik na mojem mestu želi nekoga, ki je bolj kompatibilen z njegovimi pogledi, zato sem mu včeraj popoldne poslal odstopno izjavo. To obžalujem, ker bi ravno zdaj, v času priprave zakona o obnovi, morali vladni resorji najbolj intenzivno sodelovati in na terenu iskati rešitve na prizadetih območjih

Brežan meni, da je na tem področju s svojo ekipo naredil vse, kar je bilo v danih okoliščinah mogoče. »Zadovoljen sem, da smo okrepili ekipo na ministrstvu, pa tudi na direkciji za vode, za zahtevno delo, ki nas čaka v prihodnje. V proračunih za leti 2024 in 2025 so zagotovljena dodatna sredstva za urejanje vodotokov. To mora, poleg izvedbe protipoplavnih ukrepov, postati prioriteta ministrstva in ključni del strategije prilagajanja podnebnim spremembam. Žal mi je, da ne bom več vodil te dobre ekipe.«

Marjan Šarec namesto Šinko

Prav zato, ker naj bi nekajkrat delovala v nasprotju s stališči lastne stranke, naj bi tako morala oditi tudi ministrica za kmetijstvo Irena Šinko – denimo pri Zakonu o zaščiti živali, ki mu je v več točkah nasprotovala. Prav tako naj bi bil po nekaterih informacijah moteč odrejen odlov nutrij, ki spada pod njeno ministrstvo. Če bo Golobov predlog za njeno razrešitev sprejet, kar je glede na grožnje čistke, ki jo trenutno v svoji stranki izvaja, tudi za pričakovati, bo na njeno mesto stopil minister za obrambo, Marjan Šarec.

Ministrica se namreč po premierjevi oceni ni ustrezno odzvala na situacijo, ko Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ni ustrezno obvladovala kriznih dogodkov, povezanih z neskladno in nevarno hrano, ter ni zagotavljala pravočasnega, jasnega in zanesljivega obveščanja javnosti o živilih, ki niso skladna ali varna za potrošnika.

Selektivna Svoboda

Spomnimo, da ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik premier Golob tudi po dveh aferah še vedno podpira in čakamo njeno interpelacijo. Ta se v zadnjih dneh spopada z aferama o (pre)dragi službeni poti v New York in domnevi netransparentnosti pri razpisu za nevladne organizacije. Za zdaj ministrica še ohranja podporo matične poslanske skupine, odločitev o zaupanju vanjo bo namreč padla takrat, ko bodo »imeli na mizi vsa dejstva«.

Po odstopu Bešiča Loredana, ki ga bo verjetno nadomestila Valentina Prevolnik Rupel, vse kaže na mini rekonstrukcijo trenutne vlade, ki pa je presenetljivo selektivna in brutalna prav do gibanja Svoboda.

Junior novinar

Prejšnji članekNova študija o izumrtju dinozavrov, vendar brez človeške pristranskosti
Naslednji članekHipertiroidizem: Ko ščitnica ponori

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.