Ministri pritrdili prejšnji Janševi vladi: Nismo vedeli o čem glasujemo

hammer, libra, dish
Foto: succo iz Pixabay

Opozicijski poslanci so še pod sklicem prejšnje vlade zahtevali oceno ustavnosti v času Janše vlade sprejetih sprememb zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti. V četrtek pa so na seji vlade soglasno sklenili, da so ta določila soglasna z ustavo. Sedanji ministri Luka Mesec, Marjan Šarec, Matjaž Han in Alenka Bratušek so bili med 36 opozicijskimi poslanci, ki so prosili za oceno ustavnosti, sedaj pa so glasovali tako, da so potrdili Janši. Več ministrov je po seji priznalo, da niso vedeli o čem glasujejo.

Na seji prisotni tudi poslanci, ki so zahtevali presojo ustavnosti

Pred poldrugim letom so poslanci tedaj opozicijskih strank Levice, SD, LMŠ in SAB zahtevo za oceno ustavnosti za več členov zakona o tujcih in mednarodni zaščiti. Prvopodpisani pod zahtevo je bil poslanec Levice Matej T. Vatovec. Med podpisniki pa so tudi ministri sedanje vlade, med njimi Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Luka Mesec in Matjaž Han.

Ustavno sodišče je sedaj pregledalo njihovo zahtevo in poslalo vprašanje v državni zbor, glede zdajšnjega stališča o izpodbijanih členih. Vlada pa je prejšnji četrtek sprejela diametralno nasprotno mnenje kot opozicijski poslanci. Presodila je, da sta zakona skladna z ustavo. Mnenje je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve pod vodstvom Boštjana Poklukarja, potrdili pa so ga vsi navzoči ministri. Pomislekov naj ne bi bilo.

World book and copyrights day and international legal rights concept with old book in library with judge gavel on open law textbook in court archive text collection study room
Foto: Chinnapong iz iStock

Ministri gradiva niso poznali

Po seji so ministri povedali, da gradiva niso poznali. Matjaž Han je dejal, da še vedno zagovarja lansko stališče, gradiva pa ni poznal. Ministri pa so celo poudarili, da je bila to točka na t. i. listi A, kamor so uvrščena že predhodno usklajena gradiva, na katera ni pripomb. Na četrtkovi seji naj bi bilo teh točk 31, o njih pa so glasovali v paketu.

V vladnih vrstah je sicer mogoče slišati, da ministri ne morejo poznati vsebine vseh na sejah vlade obravnavanih zadev in da se osredotočajo na svoje predloge. Na sejah vlade naj bi več pozornost namenili predlogom na listi B, ki so na sejah tudi primerno predstavljeni.

Zasedanje vlade RS
Foto: on Gov.si

Sejo odbora je vodil Luka Mesec

Postavlja pa se vprašanje, kje se je zalomilo, saj gredo gradi načeloma čez več postopkov, preden so potrjena na vladi. Prvo je medresorsko usklajevanje. Po medresorski uskladitvi predlagatelj gradivo pošlje generalnemu sekretarju vlade. Nato sledi obravnava na pristojnem vladnem odboru.

Luka Mesec na novinarski konferenci vlade
Luka Mesec l Foto: Izrez zaslona na Vlada RS

Sejo vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve, na kateri so obravnavali predlog notranjega ministrstva, je vodil podpredsednik tega odbora Luka Mesec.

»Gradivo je bilo paketno obravnavno in nihče od prisotnih ni opazil omenjenega predloga mnenja,« so navedli na ministrstvu za delo.

Mesec in Levica vztrajata pri dosedanjem stališču o protiustavnosti zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti. »Minister bo zato v prihodnje naredil vse, da koalicija uskladi stališče, ki bo potrdilo in podprlo vsebino zahteve za oceno ustavnosti,« so poudarili na resorju za delo.

Ministrstvo mnenje utemeljuje z zaostrenimi razmerami

Po nekaterih virih sodeč, naj bi bil tudi premier Robert Golob seznanjen z mnenjem, ki ga je pripravilo MNZ. Med poslanci koalicije pa je zaznati nezadovoljstvo z delom sedanjega vodstva MNZ, saj naj bi le to zastopalo enake nehumane in protiustavne ukrepe, kot jih je sprejela tedanja Janševa vlada. MNZ pa naj bi strinjanje z Janševimi spremembami migracijske zakonodaje utemeljevalo z zaostrenimi migracijskimi razmerami v zadnjem času.

Hegyeshalom, Hungary - October 6, 2015: Group of refugees leaving Hungary. They came to Hegyeshalom by train and then they leaving Hungary and go to Austria and then to Germany. Many of them escapes from home because of civil war.
Foto: RadekProcyk iz iStock
VIRN1info
Prejšnji članekTi čas beži med prsti? S temi nasveti boš čas prilagodil svojim željam
Naslednji članekOdkritje 500 milijonov let starega fosila razkrilo osupljive skrivnosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.