Nov muzejski zavod slovenske zgodovine ne navdušuje vseh

Ustanovljen nov muzejski zavod, ki je naletel na deleča mnenja
Ustanovljen nov muzejski zavod, ki je naletel na deleča mnenja Foto: on Muzej novejše zgodovine

Vlada je pred kratkim na seji sprejela sklep o ustanovitvi novega javnega zavoda z imenom Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Nov muzejski zavod združuje dva posamezna muzeja; Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Razlogi za združitev muzejev

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je na izjavi za javnost pojasnila razloge, zakaj se je vlada odločila za združitev.

Ustanovi se pri obravnavi istih oz. podobnih tem prekrivata – obdobje novejše zgodovine Slovenije se v veliki meri pokriva z obdobjem slovenske osamosvojitve, zato v ministrstvu menijo, da je združitev smiseln korak, kot poroča STA.

Z združitvijo bodo preprečili podvajanje zbirk in omogočili reorganizacijo dela, s čimer naj bi se zmanjšali stroški poslovanja, obravnava sodobne slovenske zgodovine pa naj bi imela na voljo vse potrebne materiale in pogoje za delo.

S tem naj bi se posledično tudi okrepilo raziskovanje ter predstavljanje tega pomembnega obdobja, kar bi tudi optimiziralo ohranjanje kolektivnega zgodovinskega spomina in povečalo izobraževalno vlogo predstavljene dediščine.

Koraki, ki sledijo sprejetju sklepa

Dokler nov zavod ne bo vpisan v sodni register, bosta tako Muzej slovenske osamosvojitve kot Muzej novejše zgodovine Slovenije delovala kot do sedaj. Vrečko je poudarila, da se bodo tudi kasneje ohranili vsi programi in delovna mesta.

V tem času bo najprej imenovan v. d. direktorja novega muzejskega zavoda. Ko bo ta korak opravljen, bo sledilo odločanje o načinu obravnave osamosvojitve in zgodovine Slovenije, ter o morebitnih potrebnih infrastrukturnih dodatkih.

Sedež muzeja se bo nahajal na istem mestu, kjer je trenutno Muzej novejše zgodovine Slovenije, torej na Celovški cesti 23 v Cekinovem gradu.

Detail of the national flag of Slovenia waving in the wind on a clear day. Slovenia is a country in Central Europe. Selective focus.
Foto: rarrarorro iz iStock

Konfliktna mnenja glede muzeja

Nad projektom pa niso bili vsi navdušeni.

Po eni strani so veteranska društva in strokovna javnost že pred odprtjem Muzeja slovenske osamosvojitve opozarjali, da je bila odločitev za ustanovitev tega sprejeta brez javne razprave in poslušanja strokovne javnosti.

Po drugi strani pa so poslanci SDS-a in NSi-ja odločno nasprotovali združitvi muzejev in izrazili potrebo po ohranitvi samostojnega Muzeja slovenske zgodovine.

NSi je zaradi te odločitve ministrice za kulturo slednji napovedala tudi interpelacijo. Za uresničitev le-te sicer potrebujejo vsaj 10 poslancev, kar pomeni, da NSi s svojimi osmimi poslanci sama ne bo mogla vložiti interpelacije.

Trenutno računajo na podpise poslancev SDS-a, ki so združitvi muzejev na nujni seji Odbora za kulturo na začetku novembra prav tako nasprotovali.

Junior novinar

Prejšnji članekVas zanima študij humanistike na sončni strani Slovenije?
Naslednji članekNajboljše kavarne v Ljubljani za leto 2023

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.