Premier Robert Golob: »Želimo ostati odprta družba, čeprav covid živi z nami«

Predsednik vlade Robert Golob in šolski minister Igor Papič o prihajajočem šolskem letu
Predsednik vlade Robert Golob in šolski minister Igor Papič o prihajajočem šolskem letu Foto: Tamino Petelinšek on gov

Konferenca ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov v Sloveniji je potekala na Brdu pri Kranju. Sodelovalo je več kot sto ravnateljev in ravnateljic, prisotni pa so bili tudi predsednik vlade dr. Robert Golob, minister dr. Igor Papič in državni sekretar dr. Darjo Felda. Večkrat je bilo poudarjeno, da v novo šolsko leto Slovenija vstopa mirno in pripravljeno. Le čas bo pokazal, če je temu res tako.

Začetek šolskega leta skozi oči predsednika vlade

»Želimo ostati odprta družba, čeprav covid živi z nami in mi živimo z njim. K temu pripomore upoštevanje higienskih priporočil, redno zračenje prostorov in da v primeru simptomov ostanemo doma,« je povedal predsednik vlade v svojem govoru na konferenci, ki jo je organiziral Zavod RS za šolstvo.

»Zadovoljen sem, da je trajnostni razvoj rdeča nit, okoli katere se bo v naslednjih letih kreirala razvojna paradigma za spremembe v našem šolstvu,« je poudaril predsednik vlade. Po njegovih besedah smo se v zadnjih dveh letih ukvarjali z zdravstveno epidemijo v šolah in tako ni bilo časa za korak naprej v razvojnih aktivnostih.

Minister za šolstvo napovedal mirnost in spremembe

Podaril je tudi pomen delavcev v vzgoji in izobraževanju pri naslavljanju okoljskih sprememb in trajnostnega razvoja. Da je pomen delavcev več kot očitno pomemben, je potrdil tudi minister dr. Papič. »Uredili bomo plačni položaj zaposlenih: ravnateljev, administrativno-računovodski in drugih tehničnih delavcev,« je dejal minister. Ob tem je dodal še naslednje točke:

  • v novo šolsko leto vstopamo mirno
  • pouk se bo izvajal v šoli
  • otroci in zaposleni ne bodo nosili zaščitnih mask

Napovedala se je prenova vzgojno izobraževalnih programov in programskih dokumentov, ki bo šla v smeri celostnega pristopa zagotavljanja kakovostnega, vključujočega, pravičnega in trajnostno naravnanega sistema področja vzgoje in izobraževanja.

Spremembe pripravniških mest, mentorjev in svetovalcev

Že s 1. septembrom bo na podlagi novele Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI-N) omogočeno napredovanje v naziv mentor in svetovalec tudi na delovnem mestu vzgojitelj predšolskih otrok – pomočnik vzgojitelja. Glede na to se bo spremenil Pravilnik o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive, medtem ko se bodo ostali členi pravilnika spreminjali po opravljeni dodatni razpravi.

Minister je poudaril, da bo ministrstvo poskrbelo za načrtovanje ustreznih kadrov v vzgoji in izobraževanju. Zaradi predvidenega pomanjkanja tovrstnih kadrov je pristopilo k aktivnostim za vzpostavitev štipendiranja na pedagoških študijskih programih. Za šolsko leto 2022/2023 pa je po desetih letih ponovno razpisalo klasična pripravniška mesta s sklenjenim delovnim razmerjem na področju vzgoje in izobraževanja.

Urednik portala Student.si

VIRgov.si
Prejšnji članekSubvencija za študentski bon se zvišuje!
Naslednji članekIskanje življenja na drugih planetih bo lažje z novimi ugotovitvami

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.