Šarec in Pahor ocenjevala Slovensko vojsko

Marjan Šarec na ocenjevanju Slovenske vojske
Marjan Šarec na ocenjevanju Slovenske vojske

Marjan Šarec je bil kot minister za obrambo prisoten na osrednjem vadišču Slovenske vojske, kjer sta potekali zaključni vaju Preskoka 2022. Predstavitev si je ogledal v družbi predsednika Republike Slovenije in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja ter članov Odbora Državnega zbora za obrambo.

Zaključni vaji Preskoka 2022 sta pokazali…

Na osrednjem vadišču Slovenske vojske Poček v Postojni sta potekali zaključni vojaški vaji v nizu pod skupnim imenom Preskok 2022. Vključevali sta združeno taktično vajo rodov z bojnim streljanjem čete in prikazno vajo Balkanskih namenskih zdravstvenih sil, v katerih sodeluje šest držav, Slovenija pa ima v njih letos vlogo vodilne države.

»Slovenija je glede na razmere pripravljena dobro, bomo pa v bodoče morali odpraviti oziroma zmanjšati kadrovski problem. Druga zadeva je, da bo treba zagotoviti tudi novo opremo. Pomemben korak v to smer smo že naredili. Sredstva za obrambo v proračunu zvišujemo in v letu 2024 bomo prišli na 1,44 odstotka bruto domačega proizvoda. To so visoka sredstva za Slovensko vojsko, zato bo glavna naloga ta sredstva tudi smotrno porabiti,« je povedal minister za obrambo Marjan Šarec. Po končani predstavitvi je poudaril, da se je Slovenska vojska na vajah, ki so potekale med 12. septembrom in 21. oktobrom letos tako doma kot v tujini, preizkusila v vseh načinih bojevanja. Sodelujoči so uporabili tudi bojno strelivo, zaradi česar je bila izvedba vaje še toliko bolj zahtevna, je izpostavil minister in izrekel posebno priznanje vsem, ki so organizirali vajo.

Crossed arms Slovenian soldier with national waving flag on background - Slovenia Military theme.
Foto: sezer ozger iz iStock

Slovenska vojska je zelo dobro pripravljena

»Sodelujemo v Natovi misiji v Latviji in na Slovaškem, kjer lahko naši vojaki izvajajo tisto, kar je njihovo osnovno delo in osnovno poslanstvo. To je pripravljanje na boj. Poleg tega Slovenska vojska pomaga tudi v civilni sferi,« je še dodal.

Ni pa bil edini na predstavitvi, saj mu je družbo delal predsednik Borut Pahor, ki je tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil. Ta je opozoril na spremenjene varnostne razmere v naši širši soseščini. »Kar sem videl, me potrjuje v tem, da se Slovenska vojska dobro pripravlja, se dobro usposoblja,« je povedal predsednik RS. Enako je dejal predsednik Odbora za obrambo dr. Martin Premk, ki je izvedbo vaje ocenil kot zelo zahtevno, obenem pa dejal, da je vojska pokazala svojo usposobljenost.

Vaje Preskok 2022

Niz vaj Preskok 2022 je bil sestavljen iz kar 17 različnih vaj, ki so bile povezane z enotnim scenarijem in vadbenim okoljem, ki ga je pripravilo Poveljstvo sil, upoštevaje aktualno vlogo Slovenske vojske tako v kolektivni kot nacionalni obrambi. Skupni cilj na vseh vajah je bil preveriti vojaško strategijo v realističnih vadbenih situacijah in prikazati odločnost ter sposobnost Slovenske vojske za pripravljenost in delovanje v vseh z vojaško doktrino opredeljenih načinih delovanja, s poudarkom na defenzivnem, ofenzivnem, specialnem in informacijskem delovanju. Na vajah je sodelovalo do 2000 pripadnikov Slovenske vojske iz vseh poveljstev in enot sil Slovenske vojske ter približno 320 pripadnikov vojsk štirinajstih zavezniških in partnerskih držav v sodelovanju z drugimi udeleženci iz nacionalnovarnostnega sistema Republike Slovenije.

Urednik portala Student.si

VIRgov.si
Prejšnji članekTrije razlogi, zakaj ne smeš jesti pozno zvečer
Naslednji članekČloveške možganske celice same po sebi znajo igrati igro Pong

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.