Sporu med Kubo in ZDA ni videti konca

A boxing match between the USA and Cuba
Foto: Zerbor iz iStock

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidena je v četrtek glasovala proti resoluciji Generalne skupščine Združenih narodov, ki poziva k odpravi ameriškega gospodarskega embarga proti Kubi, zaradi česar so odnosi med dolgoletnima tekmicama še vedno ohlajeni.

ZDA sprostile stroge ameriške omejitve glede nakazil, letov, turizma in migracij proti Kubi

Nezavezujočo resolucijo je potrdilo 185 držav, proti sta bila le ZDA in Izrael, Brazilija in Ukrajina pa sta se vzdržali. Združeni narodi so že tridesetič glasovali za odpravo embarga.

Biden je ublažil nekatere sankcije proti komunistični Kubi, ki jih je uvedel njegov predhodnik Donald Trump, in sprostil stroge ameriške omejitve glede nakazil, letov, turizma in migracij.

Silhouette of raised arms and clenched fists on the background of the flag of cuba. The concept of power, conflict. With place for your text. 3D rendering
Biden ublažil nekatere sankcije proti Kubi.
Foto: Kachura Oleg iz iStock

ZDA bodo od Kube zahtevale odgovornost zaradi domnevnih kršitev človekovih pravic

Toda ameriški politični koordinator John Kelley je v četrtek v Generalni skupščini ZN povedal, da bodo ZDA od kubanske vlade zahtevale odgovornost zaradi domnevnih kršitev človekovih pravic po obsežnih protestih na otoku julija 2021.

»Združene države nasprotujejo tej resoluciji, vendar stojimo ob strani kubanskemu ljudstvu in bomo še naprej iskali načine, kako mu zagotoviti smiselno podporo,« je dejal Kelley. »Pridružujemo se mednarodnim partnerjem in kubansko vlado pozivamo k takojšnji in brezpogojni izpustitvi političnih zapornikov ter zaščiti svobode izražanja in mirnega zbiranja vseh posameznikov na Kubi.«

Kubanski predstavnik pri Združenih narodih Yuri Gala je med zasedanjem ZN v New Yorku zavrnil obtožbe ZDA o kršenju pravic in jih označil za lažne.

»Kuba ne potrebuje lekcij o demokraciji in človekovih pravicah, še manj od Združenih držav,« je dejal Gala. »Če bi bila vlada Združenih držav res zainteresirana za blaginjo, človekove pravice in samoodločbo Kubancev, bi lahko odpravila blokado.«

Cuba and United States flags together textile cloth, fabric texture
ZDA bodo od Kube zahtevale odgovornost zaradi domnevnih kršitev človekovih pravic.
Foto: Oleksii Liskonih iz iStock

Trgovinski embargo že od leta 1959

Trgovinski embargo je bil uveden po revoluciji Fidela Castra leta 1959 in je ostal večinoma nespremenjen, čeprav je Trump nekatere elemente zaostril. Splet ameriških zakonov in predpisov otežuje finančne transakcije ter nabavo blaga in storitev s strani kubanske vlade.

Dolgotrajni spor med državama kljub nekaterim skromnim gestam dobre volje v zadnjih mesecih kaže le malo znakov pomiritve.

Bidnova administracija je oktobra Kubi ponudila 2 milijona dolarjev za nujno pomoč po orkanu Ian. Podarila je tudi gasilsko opremo, potem ko je avgusta požar uničil skladišče nafte na otoku.

Flag USA and Cuba isolated on sky background
Sporu med ZDA in Kubo ni videti konca.
Foto: Manuel-F-O iz iStock
VIRReuters
Prejšnji članekOcena filma: Na zahodu nič novega
Naslednji članekRaziskovalci UM med najboljša dva odstotka na svetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.