Tanja Fajon na obisku: »Slovenija bo Srbiji vedno pomagala na njeni evropski poti«

Tanja Fajon na obisku v Srbiji, kjer se je srečala tudi z Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije
Tanja Fajon na obisku v Srbiji, kjer se je srečala tudi z Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije Foto: on gov

Zunanja ministrica Tanja Fajon je obiskala Srbijo. Del pogovora s tamkajšnjim ministrom za zunanje zadeve Ivico Dačićem je spregovorila o aktualnih temah. Glavne so bile seveda krepitev odnosov med državama, nasledstvenim vprašanjem in približevanju Srbije k vstopu v Evropsko unijo.

Tanja Fajon v pogovorih s srbskimi predstavniki

»Veseli me, da beležimo pozitivne trende na vseh segmentih, v blagovni menjavi, investicijah, turizmu in storitvah. Tudi trenutne okoliščine, povezane z energetsko krizo, odpirajo nove priložnosti za investiranje na področju obnovljivih virov in energetike,« je povedala ministrica Fajon. Poudarila je, da odnose med Slovenijo in Srbijo bogati odlično sodelovanje na področju kulture. Kot je povedala, je sodelovanje obeh držav intenzivno, dinamično in vsebinsko bogato.

Tanja Fajon se je v okviru svojega obiska Srbije srečala tudi s predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom Narodne skupščine Vladimirjem Orlićem, ki v začetku leta 2023 načrtuje obisk v Sloveniji, predsednico Vlade Ano Brnabić, z ministrico za evropske zadeve Tanjo Miščević, ministrico za kulturo Majo Gojković in pooblaščenko za enakost v Republiki Srbiji Brankico Janković. Srečala pa se je tudi s predstavniki slovenskih podjetij na srbskem trgu, predstavniki slovenskih društev v Srbiji in predsednikom Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine gospodom Sašom Verbićem.

Serbia and European Union flag together realtions textile cloth fabric texture
Foto: Oleksii Liskonih iz iStock

Srbija v Evropsko unijo in dogajanje na Kosovu

Kar je mnoge zanimalo, je pogovor o približevanju Srbije Evropski uniji in dogajanju na Kosovu. O slednjem je ministrica za zunanje povedala: »Pomembno je, da se vzpostavijo pogoji za normalno življenje tamkajšnjih prebivalcev in to je odgovornost obeh strani.« Opozorila je, da je nujno nadaljevanje dialoga za sprejemanje dogovorov.

»Slovenija se v Evropski uniji zavzema, da se proces širitve nadaljuje in da so pogajanja z Evropsko unijo pomembna spodbuda za sprejemanje reformnih politik,« je poudarila v svojih pogovorih, ko je bila tematika približevanje relacije Srbija-EU. »Slovenija bo Srbiji vedno pomagala na njeni evropski poti, saj je to v našem skupnem interesu,« je povedala. Dodala je, da naj Srbija vloži dodatne napore za napredek na področju uskladitve srbske zunanje politike s skupno zunanjo in varnostno ter vizumsko politiko Unije. Seveda pa ni šlo preko konkretnega napredka na področju vladavine prava, boja proti korupciji, organiziranemu kriminalu in svobodi medijev.

Urednik portala Student.si

VIRgov
Prejšnji članekOcena filma: Blizu
Naslednji članekPolarni dinozavri: So dinozavri živeli v snegu?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.