Trump se požvižga na tradicijo

V Beli hiši že dobrih štirideset let vlada tradicija, po kateri mora aktualni predsednik slovesno odkriti portret svojega predhodnika. A kot vse kaže, bo tradicije kmalu konec. Prepirljivi in nadvse nepredvidljivi Donald Trump je dejal, da nima nikakršnega namena na ta način počastiti Baracka Obamo.

O novici je prvi poročal ameriški NBC News, ki dodaja, da se Obama morebitnega dogodka tako ali tako ni nameraval udeležiti. Oba tabora se na novinarska vprašanja sicer nista želela odzvati. Ni pa nobena skrivnost, da je njuno razmerje verjetno najslabše v moderni zgodovini ameriških predsednikov.

73-letni republikanec je 15 let mlajšega Obamo pred dnevi obtožil, da je v preteklosti zagrešil neznani zločin, ki ga je označil za »največji politični škandal v zgodovini Združenih držav Amerike«. Ali ima za svoje trditve kakršnekoli dokaze, pa Trump ni želel pojasniti. V zadnjem času je bila aktualna tudi obtožba, da je prav Obama krivec za ameriške težave v povezavi s testiranji za koronavirus.

Tradicija od leta 1978

Odkrivanje portretov svojega predhodnika je leta 1978 začel Jimmy Carter, ki je tedaj na slavnostno obeležitev povabil Geralda Forda. Prireditev od samega začetka poteka v Vzhodni sobi Bele Hiše, ki je po tradiciji rezervirana za najpomembnejše politične dogodke.

V svojem prvem mandatu je Obama s portretom počastil prejšnjega predsednika Georgea W. Busha in mu ob tej priložnosti namenil izbrane besede. »Storil si vse, kar je bilo mogoče, da je menjava predsedstva potekala karseda gladko. George, hvala ti,« je bil hvaležen Obama. Takšnih besed pa očitno v tem mandatu, ki se izteče konec letošnjega leta, ne bomo slišali.

Junior novinar

VIRBusiness Insider
Prejšnji članekTop 5 anime serij za začetnike
Naslednji članekKaj pove raven kisika v krvi (Sp02)?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.