Kakšne so moje pravice, če kot študent odprem s. p.?

Pretty waitress holding a tray with sandwiches at the coffee shop
Foto: Wavebreakmedia iz iStock

Pozdravljeni,

sem študentka fizioterapije na Visokošolskem zavodu Fiziotrapevtika. Končujem 3. letnik. Gre za izredni študij, sicer pa imam status rednega študenta. Namen imam diplomirati do konca leta 2021, zaradi česar bi koristila absolventa.

Pri tem pa se mi pojavi težava. Delodajalec mi ne omogoča delo preko študentskega servisa, zato moram odpreti s. p., želim pa si obdržati status študenta, saj si s statusom zmanjšam stroške diplomske naloge (to moramo na izrednem študiju posebej plačati). Ali je možno spremeniti status rednega študenta na izrednega in ali se lahko to stori kadarkoli med študijskim letom? Ali lahko kot izredni študent koristim absolventa? Na spletu sem zasledila, da ima izredni študent enake pravice do študija kot redni. Vem, da izredni študent ne more uveljavljati določeni pravic (zdravstveno zavarovanje, subvencije, štipendiranje itd.), kar me ne moti.

Kakšno bi moralo biti dosledje: naprej odpreti s.p., nato spremeniti status in prijava absolventa?

Hvala in lep pozdrav,
Katarina

Pozdravljena Katarina,

področje statusa in pravic, ki iz njega izhajajo je urejeno v Zakonu o visokem šolstvu (ZVis)Študentom iz naslova statusa študenta pripadajo določene pravice in ugodnosti, kot so npr. pravica do zdravstvenega varstva, subvencioniranega prevoza, subvencionirane prehrane, subvencioniranega bivanja, možnosti dela preko študentske napotnice in možnost štipendiranja, vendar le pod pogojem, da študent ni v delovnem razmerju, ne opravlja samostojne registrirane dejavnosti, ni vpisan v evidenco brezposelnih oseb, ni poslovodna oseba gospodarske družbe ali direktor zasebnega zavoda. To določa 1. odstavek 69. člena ZVis:

69. člen (druge pravice in ugodnosti študentov)

Študenti imajo ne glede na to, ali se študij izvaja kot redni ali izredni, pravice in ugodnosti, ki izhajajo iz naslova statusa študenta, kot jih določajo posebni predpisi, če niso v delovnem razmerju ali ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso vpisani v evidenco brezposelnih oseb pri pristojnem organu oziroma niso poslovodne osebe gospodarskih družb ali direktorji zasebnih zavodov.
/…/

Z ustanovitvijo s.p.-ja torej ne bi bila več upravičena do pravic, ki izhajajo iz statusa študenta, še vedno pa bi formalno imela status študenta! V času, ko bi imela odprt s. p. torej ne bi mogla uveljavljati študentskih bonov, koristiti subvencioniranega prevoza, bivati v študentskem domu, delati preko študentske napotnice. Prav tako bi ti prenehalo morebitno štipendijsko razmerje. V tem času ti sicer ne bi bilo treba skrbeti glede obveznega zdravstvenega zavarovanja, saj bi bila zavarovana na podlagi plačevanja prispevkov na temelju 5. alineje 1. odstavka 15. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Zaposlenim študentom in študentom, ki opravljajo samostojno registrirano dejavnost vseeno svetujemo, naj sklenejo dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri eni od komercialnih zavarovalnic in se tako izognijo doplačilom za zdravstvene storitve. Obvezno zdravstveno zavarovanje namreč zavarovancem krije le del vrednosti zdravstvenih storitev, preostanek pa je potrebno doplačati.

Odprtje s. p. NE bo vplivalo na tvojo pravico do študija, še vedno boš lahko naprej nemoteno študirala. V primeru, da do sedaj nisi plačevala šolnine, ti je tudi po sklenitvi delovnega razmerja ne bo potrebno plačevati. ZVis namreč ne določa nobene omejitve, ki bi zaposlenim študentom ali študentom, ki opravljajo samostojno registrirano dejavnost onemogočala redni študij. Zato tudi ne bo potrebna sprememba študentskega statusa iz rednega v izrednega.

S trenutkom prenehanja samostojne registrirane dejavnosti (zaprtjem s.p.) boš ponovno upravičena do pravic in ugodnosti, ki izhajajo iz statusa študenta. Seveda pod pogojem, da boš takrat še imela status študenta. Do obveznega zdravstvenega zavarovanja kot družinski član na podlagi 22. člena ZZVZZ torej ne boš upravičena v času trajanja tvoje samostojne registrirane dejavnosti. Ko pa samostojne registrirane dejavnosti ne boš več opravljala, boš znova upravičena do obveznega zdravstvenega zavarovanja preko staršev – torej s trenutkom zaprtja s.p. in ne šele z novim študijskim letom. Načeloma pristojni organi to ugotovijo kar sami na podlagi evidence zavarovancev zdravstvenega zavarovanja. Če pa se zgodi, da tudi po prenehanju delovnega razmerja ne bi mogel uveljavljati določenih pravic, npr. subvencionirane prehrane, ti svetujem, da jim predložiš dokazilo, da ne opravljaš več samostojne registrirane dejavnosti, na podlagi katerega bodo spet vzpostavili tvojo pravico iz študentskega statusa.

Odgovor pripravila: Julija Damjanovič

info@svetovalnica.com | +386 1 438 02 53 | Spletna stran
Pomagamo študentom in mladim na njihovi študijski poti ter razreševati njihova pravno-socialna vprašanja. Svoje vprašanje lahko oddaš v obrazcu za brezplačni nasvet.
Prejšnji članekPreverjeno: razbiti najpogostejši miti o koronavirus cepivih
Naslednji članekFanfara z vami že 14. leto zapored
info@svetovalnica.com | +386 1 438 02 53 | Spletna stran
Pomagamo študentom in mladim na njihovi študijski poti ter razreševati njihova pravno-socialna vprašanja. Svoje vprašanje lahko oddaš v obrazcu za brezplačni nasvet.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.