Nadlegovanje v šoli

V šoli me nekateri fantje neprestano sprašujejo če kadim in mi ves čas govorijo kako smrdim po cigaretah. Ne vem kaj naj naredim. Isto so mi govorili v 6. razredu, potem so mi dali eno leto mir in sedaj v 8. spet. Staršem ali učiteljem pa si ne želim povedati, saj so mi že prejšnjo leto govorili kako sem jih zatožila. Prav tako pa mi je o tej stvari nelagodno govorit. Obupana sem. ?

Pozdravljena,

Hvala, da si se obrnila na nas s svojo prošnjo za pomoč.

Na žalost je takšnega vedenja v šolah veliko; prav gotovo tudi ti poznaš še koga, ki mu sošolci težijo ali ga imajo za norca. To se dogaja že od nekdaj, in veš zakaj? Zato, ker se nekateri ljudje na ta način počutijo močnejše in bi s tem radi prikrili svoje pomanjkljivosti. Ti fantje, ki ti težijo, so v svojem bistvu tako negotovi, da iščejo neko situacijo, v kateri bodo dobili občutek moči in povezanosti. S tem, ko se vsi skupaj spravljajo na nekoga, najdejo nekaj skupnega, kar jih povezuje. Večkrat je to zato, ker niso sposobni prijateljevanja na drug način. Verjetno se vsak izmed njih boji, da bi bil tarča norčevanja drugih, zato je raje on tisti, ki ima druge za norca.

Včasih se dogaja tudi to, da se fantje spravljajo na katero izmed punc, ker jim je v bistvu všeč in ne vedo, kako bi se ji drugače približali. To se seveda sliši nelogično, vendar je treba razumeti, da so fantje v obdobju pubertete še zelo nerodni v svojem izražanju. Večkrat se zgodi, da so raje verbalno agresivni, kot pa da bi priznali, da jih punce privlačijo, saj bi s tem na nek način priznali svojo ranljivost. Mogoče se tudi bojijo, da bi se s tem osmešili, zato se raje prilagodijo in imajo punce za norca, pa čeprav večkrat niti sami ne vedo zakaj.

Praviš, da ne želiš povedati staršem ali učiteljem, kaj se dogaja. Kaj pa prijateljicam? Imaš koga, ki mu lahko zaupaš? V takšnih primerih so tesne vezi s prijateljicami lahko ključnega pomena. S sošolkami, ki te razumejo, se lahko še bolj povežeš, s tem pa se boš počutila močnejšo in manj osamljeno. Mogoče lahko skupaj najdete način, kako bi te fante utišale. Zapomniti si je treba, da v skupini je moč: tam, kjer so v skupini dobri odnosi, bo manj možnosti za napade iz strani drugih.

Velikokrat pomaga tudi to, da v takšnih situacijah najdemo način, da znotraj sebe najdemo moč in pogum. Kaj tebi daje te občutke? V katerih stvareh si dobra? Pomembno je, da te pozitivne občutke in prepričanja o sebi krepimo, to pa lahko naredimo tako, da vztrajamo v dejavnostih in dejanjih, ki to v nas vzbujajo. S tem je tudi naša samopodoba boljša in na ta način nam pridejo besede drugih manj do živega.

V primeru, da bi se norčevanje še poslabšalo in bi imela občutek, da potrebuješ več pomoči, se lahko še vedno kadarkoli o tem pogovoriš s starši, učitelji ali šolskim psihologom. Verjamem, da ti je ob tej temi nelagodno, toda tudi odrasle osebe, ki te obdajajo, so najbrž šle skozi podobne izkušnje kot zdaj ti.

Upam, da se bodo stvari kmalu izboljšale in da boš lahko iz te izkušnje potegnila tudi kaj dobrega zase.

Lep pozdrav,
Nina Grudina, specializantka sistemske psihoterapije na SFU Ljubljana

ambulanta@sfu-ljubljana.si | +386 1 425 44 33 | Spletna stran

V okviru svoje študijske prakse odgovarjajo študenti SFU Ljubljana, pod strokovnim mentorstvom izkušenih psihoterapevtov Psihoterapevtske Ambulante SFU. Če potrebuješ poglobljeno pomoč, nudi Ambulanta SFU različne oblike psihoterapije.

Prejšnji članekPodari slovensko!
Naslednji članek5 božičnih daril za prijateljico
logo Univerza Sigmunda Freuda
ambulanta@sfu-ljubljana.si|+386 1 425 44 33| Spletna stran

V okviru svoje študijske prakse odgovarjajo študenti SFU Ljubljana, pod strokovnim mentorstvom izkušenih psihoterapevtov Psihoterapevtske Ambulante SFU. Če potrebuješ poglobljeno pomoč, nudi Ambulanta SFU različne oblike psihoterapije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.