Profesor študentu in vsem, ki bodo to še postali

Doc. Dr. Breda Mulec, Fakulteta za državne in evropske študije, Nova univerza

Doc. Dr. Breda Mulec je predavateljica na Fakulteti za državne in evropske študije v Kranju, ki s študenti razpravlja o aktualnih problemih in daje poudarek na uporabni vrednosti predavanj, kar je med študenti še posebej cenjeno.

Izven predavalnice živi odprto svetovljansko življenje, veliko potuje in govori več jezikov. Zaposlena je bila v parlamentu in v več različnih inštitucijah državne uprave in prav ta vpetost v stalno prakso ji omogoča objeti širši spekter uporabnih znanj, ki jih prenaša naprej mlajšim generacijam. Doc. Dr. Mulec, ki se sicer ukvarja se z izzivi na področju javne uprave, je tudi avtorica knjige Ponižani in razžaljeni funkcionarji, uradniki in javni uslužbenci, zanimivih zgodb iz časa Kraljevine Jugoslavije, ki kažejo pregovorno slovensko razcepljenost v tem času.

V času odkar predava, ni doživela neljube situacije s študenti, saj z njimi gradi odnos, ki temelji na obojestranski korektnosti.

Naj vam njeni odgovori služijo kot nasveti za uspešnejši študij!

 

Kakšen je vaš stil predavanja?

»Želim se čimbolj približati študentom, jih vključiti v sam pedagoški proces. Moja predavanja niso v stilu predavanj ex katedra, temveč poskušam ves čas predavanj s študenti razpravljati o aktualnih problemih«.

Po čem je vaš pedagoški pristop drugačen od ostalih?

»Študentom ne želim dati samo teoretičnega znanja, temveč vsak teoretični fenomen razložiti z zanimivimi primeri iz prakse. Študentje, sploh tisti, ki so že zaposleni v javni upravi bodo od predavanj imeli nedvomno tudi uporabno vrednosti«.

 

Kaj je tisto, kar študentje pričakujejo od dobrega profesorja?

»Mislim, da študentje pričakujejo od dobrega profesorja predvsem korekten odnos. Dober profesor je študentom v času študija vedno na voljo, se pravočasno odziva na njihova vprašanja v zvezi s študijem, v okviru mentorstva pri seminarskih nalogah, diplomskih in magistrskih nalogah«.

 

Kakšno vzdušje želite zgraditi med predavanji?

»Med predavanji želim ustvariti čim bolj sproščeno vzdušje in neko dinamiko v predavalnici. Zavedam se, da veliko študentov študira ob delu in se udeležuje predavanj, potem ko so zaključili z obveznostmi v službi. Zato resnično želim v vsakem trenutku ustvariti zanimivo debato in predavanje ter ves čas učnega procesa pritegniti študente in študentke, da sodelujejo. Njihovo pozornost želim ohraniti ves čas predavanj in ne samo prvih petnajst minut«.

 

Kakšne karakteristike najbolj cenite pri študentu?

»Resnično željo po nadgradnji svojega znanja in resen odnos do študija«.

 

Kaj je tisto kar želite posredovati svojim študentom?

»Poleg teoretičnega znanja želim študentom predati tudi praktično znanje. Skratka znanje, ki ga ne bodo pozabili, potem ko bodo opravili vse izpite in zapustili predavalnico«.

 

Kaj so, po vašem mnenju, ključni motivacijski dejavniki za uspešen zaključek fakultete?

»Eden izmed ključnih motivacijskih dejavnikov za uspešen zaključek fakultete je nedvomno ta, da pridobi študent uporabna znanja, ki so mu lahko zelo koristna pri njegovi karieri«.

Kaj je, po vašem mnenju, prednost študija na FDŠ?

»Dobri profesorji, ki ne črpajo svojega znanja samo iz teorije, temveč so to po večini osebe, ki imajo tudi bogate delovne izkušnje v vseh treh vejah oblasti: zakonodajni, izvršilni in sodni.

Čas študija je primeren tudi za tiste študente, ki študirajo ob delu«.

 

Vir: www.fds.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.