ŠOU Svetovalnica

Živjo!

Letos sem delala maturo in se potem vpisala na študij, za katerega sem mislila, da me bo veselil. Izkazalo pa se je, da me to prav nič ne veseli. Predavanja so dolgočasna in nezanimiva. Razmišljala sem, da bi se vpisala nekam drugam. Zanima pa me, kako to sploh naredim, kakšen je postopek in na kaj moram paziti. A si lahko mogoče potem še premislim in se vpišem v drugi letnik te fakultete?

Lep pozdrav!

Brucka


Živjo!

Na faksu na žalost ni vse zanimivo, tudi nekatera predavanja na fakulteti, na katero razmišljaš, da bi se prepisala, so verjetno dolgočasna. Torej, dobro premisli, če se res želiš prepisati. Da malo “testiraš” željeno fakulteto, lahko greš tja pogledat kakšno predavanje in tako boš videla, če ti je všeč ali ne. Svetujem ti tudi, da še malo vztrajaš na sedanji fakulteti – od začetka študija še ni dolgo in morda ti bo študij čez čas bolj všeč.

Prepis pa poteka takole: Na fakulteto, na katero se želiš vpisati, pošlješ prijavo za vpis, kot si jo že poslala lansko šolsko leto, ko si se prvič vpisovala na fakulteto. Prijavo za vpis lahko sicer pošlješ v treh prijavnih rokih, vendar ti svetujem, da jo pošlješ v prvem prijavnem roku, ko je na voljo največ prostih mest. Prvi prijavni rok se običajno zaključi 8. marca, vendar za ta podatek poglej Razpis za vpis, ki bo izšel enkrat konec januarja. V Razpisu za vpis najdeš še ostale podatke o vpisu – kam moraš poslati vlogo, kdaj moraš poslati vlogo, kaj moraš še poslati poleg vloge, koliko je vpisnih mest … In potem počakaš, da vidiš, če si sprejeta na novo fakulteto.

Preden pa se boš vpisala na novo fakulteto, pa se boš morala iz stare izpisati. Ne izpisuješ se, ko pošlješ prijavo za vpis, temveč preden imaš vpis na novi fakulteti. Potem, ko si iz stare fakultete izpisana, se lahko vpišeš na novo.

To, da pošlješ prijavo za vpis, te še ne obvezuje, da se greš na novo fakulteto tudi vpisati. Tako da, če se boš premislila in se na novo fakulteto ne boš vpisala, lahko še vedno ostaneš na svoji stari fakulteti in se vpišeš v drugi letnik, seveda če izpolnjuješ pogoje za to (če imaš narejenih dovolj izpitov).

Opozorila bi te še na nekaj. Vsak študent ima “dva bonusa”. Lahko se dvakrat redno vpiše v prvi letnik ali pa se enkrat redno vpiše v prvi letnik in enkrat ponavlja. Torej, če se boš prepisala, na novi fakulteti ne boš mogla več ponavljati. In če boš na sedanji fakulteti ponavljala, se potem ne boš mogla več redno vpisati na drugo fakulteto.

Želim ti uspešen študij!

Lep pozdrav!

Petra, socialno in drugo svetovanje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.