ŠOU Svetovalnica

Pozdravljeni!

Sem Vid in sem to leto vpisan v 1. letnik gradbeništva v Ljubljani. Ugotovil sem, da me bolj kot študij gradbeništva pritegne elektrotehnika in sedaj ne vem, kaj naj naredim. Zanima me kako bi se lahko prepisal na željen študij? Nikoli prej še nisem ponavljal ali pavziral. Za vaš odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem!

Vid
Živjo, Vid!

Zakon o visokem šolstvu daje vsakemu študentu pravico, da v času študija enkrat zamenja študijski program in se prepiše v redni študijski program na drugo fakulteto. Vsak študent ima namreč možnost dveh rednih vpisov – prvega izkoristiš, ko se redno vpišeš na fakulteto (to si ti že izkoristil), drugi pa ti daje možnost prepisa ali ponavljanja. Če se boš torej prepisal, ne boš imel več možnosti ponavljanja, saj boš svoj bonus izkoristil. Ostala ti bo samo še možnost izrednega vpisa ali “pavziranje”.
Postopek prepisa je enak kot prvi vpis na fakulteto. 31. 1. 2008 je izšel Razpis za vpis v študijskem letu 2008/2009. V njem so objavljena razpisna mesta in trije prijavni roki za vpis v naslednjem študijskem letu. Prvi prijavni rok traja od 1. februarja do 8. marca 2008. V tem času moraš poslati Prvo prijavo za vpis v 1. letnik (obrazec DZS 1,71/1, ki ga lahko kupiš v večjih papirnicah in knjigarnah) s priporočeno pošiljko na Visokošolsko prijavno – informacijsko službo Univerze v Ljubljani (p.p. 524, 1001 Ljubljana). Lahko pa jo oddaš tudi preko spleta na naslovu www.vpis.uni-lj.si. Načeloma v prijavi navedeš tri želene študijske programe, vendar lahko napišeš tudi samo enega (v tvojem primeru elektrotehniko).
Do konca aprila bodo znani podatki o omejitvi vpisa (spremljaj spletno stran Univerze v Ljubljani). Če boš v prijavi navedel samo en želen študijski program in bo tvoje število točk nižje od omejitve, tvoj vpis v prvem prijavnem roku ne bo uspešen. Rezultate lahko pričakuješ do 23. julija 2008, ko boš prejel sklep o rezultatu izbirnega postopka.
Če boš na študij elektrotehnike sprejet, te bo fakulteta nato obvestila, kdaj bo potekal vpis. Preden pa se vpišeš na ta študijski program, se boš moral izpisati iz dosedanjega. Predlagam ti, da to narediš tik pred vpisom, saj boš v času med izpisom in ponovnim vpisom dejansko brez statusa študenta. To je še posebej pomembno v primeru, da na želen študij ne boš sprejet, saj na tak način ohraniš status študenta in vse pravice, ki iz njega izhajajo.
Če tvoja prva prijava ne bo uspešna, boš imel še vedno možnost poskusiti v drugem (20. do 30. avgust 2008) in tretjem (1. do 4. oktober 2008) prijavnem roku. Vendar pa se boš v teh dveh rokih lahko prijavil le na fakultete, ki bodo po končani prvi prijavi objavile še prosta vpisna mesta.
Če boš imel še kakšno vprašanje, nas lahko poiščeš v Študentski svetovalnici ŠOU v Ljubljani, Kersnikova 4, Ljubljana, v času uradnih ur (pon, tor., čet. od 10h do 15h; sreda 12h do 17h).

Nataša, socialno in drugo svetovanje


Živjo!
Moje ime je Kaja in sem študentka 2. letnika socialne pedagogike na Pedagoški fakulteti. Že pri vpisu v 1. letnik sem izbirala med tem študijem in študijem matematike, ki me tudi močno zanima. Zdaj razmišljam, da bi se v naslednjem študijskem letu poskusila vpisati vzporedno. Kaj moram narediti? Ali se sploh še lahko vpišem vzporedno, če sem prvi letnik ponavljala?

Kaja
Pozdravljena!
Po uspešno opravljenem prvem letniku se lahko vsak študent vzporedno vpiše v drug študijski program, če izpolnjuje pogoje za vpis v ta program in bo imel status študenta vsaj še eno leto. Glede na to, da si sama študentka 2. letnika, je vzporedni vpis pri tebi mogoč. Dejstvo, da si prvi letnik ponavljala, na tvojo možnost vzporednega vpisa ne vpliva. Si pa s tem ponavljanjem izkoristila svoj bonus dveh rednih vpisov in tako ne boš mogla več ponavljati ne na tem in ne na vzporednem študiju.
Vpisna mesta za vzporedni študij in študij diplomantov so objavljena v posebnem delu Razpisa za vpis v študijskem letu 2008/2009, ki je izšel 31. 1. 2008. Fakulteta za matematiko in fiziko je objavila 3 razpisna mesta.
Od 20. do 30. septembra 2008 moraš poslati obrazec Prijava za vpis na visokošolski zavod v študijskem letu 2008/2009 za vzporedni študij, za diplomante oz. za nadaljevanje študija po merilih za prehode (obrazec DZS 1,71/4, ki ga kupiš v vseh večjih papirnicah in knjigarnah) na fakulteto, na katero se želiš vzporedno vpisati (v tvojem primeru na Fakulteto za matematiko in fiziko). Prijavi moraš priložiti potrdilo o opravljenih obveznostih za vpis v višji letnik na matični fakulteti in soglasje matične fakultete, da ti dovoljujejo vzporedni vpis. Če bo prijav na smeri matematika več kot vpisnih mest, bo fakulteta sama določila kriterije, po katerih bodo izbrali 3 kandidate.
Opozorila bi te še na to, da bo tvoj status študenta v primeru vzporednega študija vezan na matično fakulteto. Šele po opravljeni diplomi iz socialne pedagogike se ti bo status prenesel na vzporedni študij.
Če boš imel še kakšno vprašanje, nas lahko poiščeš v Študentski svetovalnici ŠOU v Ljubljani, Kersnikova 4, Ljubljana, v času uradnih ur (pon, tor., čet. od 10h do 15h, sreda 12h do 17h).
Vso srečo!

Ana B., pravno svetovanje

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.