ŠOU Svetovalnica

Pozdravljeni.

Sem študentka 3. letnika biologije na Pedagoški fakulteti in sem v petem mesecu nosečnosti. S fantom se že veselo pripravljava na prihod novega člana. Uredila sva si stanovanje pri mojih starših. Sem pa v skrbeh, kako bom dokončala tretji letnik študija in kako nama bo finančno zneslo? Zaradi rizične nosečnosti ne morem več delati preko študentskega servisa. Zanima me do katerih denarnih prejemkov sem upravičena kot študentka mamica in kje vse to uredim?
Za vaš odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.

Lep pozdrav, Tina

Pozdravljena Tina.

Najprej iskrene čestitke! Povsem razumem, da se ti postavljajo številna vprašanja in da si v skrbeh, kako boš uspela uskladiti vse obveznosti. A greva lepo po vrsti. Kot vsaka mamica si tudi ti upravičena do pomoči ob rojstvu otroka. Gre za enkratni denarni prejemek namenjen nakupu opreme za novorojenčka. Namesto denarja lahko izbereš tudi opremo za novorojenčka v obliki zavitka. Pravico uveljavlja eden od staršev pri pristojnem centru za socialno delo, najkasneje 60 dni od rojstva otroka. Kot študentki mamici ti eno leto od rojstva otroka pripada tudi starševski dodatek. Pravica do tega prejemka traja 365 dni od rojstva otroka, če se uveljavlja 30 dni pred porodom ali najkasneje 30 dni po rojstvu otroka. Tudi to pravico uveljavljaš na centru za socialno delo v kraju stalnega bivališča kot tudi pravico do otroškega dodatka. Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka, njegova višina je odvisna od dohodka družine. Z izpolnjenim obrazcem za otroški dodatek (ki ga kupiš v papirnici ali najdeš na spletni strani ministrstva za delo, družino in socialne zadeve) greš na center za socialno delo. Kot študentka mamica si upravičena tudi do denarne socialne pomoči, katere višina pa je odvisna od dohodkov na družinskega člana.

Da lahko kot študent starš lahko na pristojnem centru za socialno delo zaprosiš za družinske prejemke in denarno socialno pomoč, moraš najprej urediti preživljanje zase s strani svojih staršev (pod pogojem, da si mlajša od 26 let in da te tvoj partner ni sposoben preživljati). Če ste s starši glede zneska preživnine sporazumni, lahko dogovor o preživnini zase skleneš skupaj s starši pri notarju.

Pravilnik o štipendiranju v 36. členu določa, da lahko študent starš vlogo za štipendijo vloži kadarkoli med letom, vendar v roku 30 dni od otrokovega rojstva, saj gre v tem primeru za povečanje števila družinskih članov, kar je eden od razlogov za vložitev vloge za štipendijo izven razpisanega roka. Predlagam, da se obrneš na Zavod za zaposlovanje v kraju stalnega bivališča, kjer bo dobila več informacij.

Zakon o visokem šolstvu določa, da imajo študentke matere, ki v času študija rodijo, pravico do podaljšanja študentskega statusa za eno leto za vsakega živorojenega otroka. V praksi to pomeni, da lahko študentka mamica dvakrat ponavlja ali podaljša absolventski staž za eno leto več kot ostali študentje. Največ informacij boš dobila na referatu svoje fakultete, najbolj učinkovito pa bo, da se s posameznimi profesorji dogovoriš o možnosti opravljanja izpitov v izrednih rokih ipd. Če boš potrebovala pomoč pri pisanju prošnje (za ponavljanje letnika ali izjemni vpis v višji letnik), se lahko obrneš na naše pravne svetovalce.

Kot študentka mamica si upravičena tudi do nakupa deset dodatnih bonov za subvencionirano prehrano mesečno.

Predlagam, da se skupaj s partnerjem oglasita na Centru za socialno delo v kraju, kjer imaš prijavljeno stalno bivališče. Tam vama bodo dale natančnejše informacije.

Več informacij pa najdeš tudi na naši spletni strani www.svetovalnica.com in na našem forumu. Vabljena! Vso srečo vsem trem!   

Lep pozdrav, Maja Koren, socialno svetovanje

Živjo!

Hodim v 1. letnik enega od “lažjih” faksov, kjer mi vsi pravijo, da je čisto lahko prepisovati na izpitu in da se tako ali tako nima smisla učit, ker itak vse preplonkaš. Mene je pa strah, da bi me dobili in me kaznovali, zato me zanima, če mi lahko poveste, kaj se mi lahko zgodi, če me dobijo pri prepisovanju?

Lp, Miha

Živjo!

Odgovor na tvoje vprašanje daje Pravilnik o disciplinski odgovornosti študentov Univerze v Ljubljani, ki določa v 11. točki 9. člena, da se med hujše kršitve uvršča tudi prevara pri preverjanju znanja. Prepisovanje od ostalih, poslušanje mp3-playerja s posnetimi predavanji, itd. se lahko šteje za prevaro pri preverjanju znanja.

V tem primeru moraš vedeti, da se lahko (po ustrezno izpeljanem postopku, določenim s Pravilnikom) izrečejo trije različni ukrepi, in sicer opomin, ukor in začasna izključitev z Univerze v Ljubljani. Začasna izključitev se kot najhujši ukrep lahko izreče v primerih, določenih z 2. odstavkom 13. člena Pravilnika.

Težko je govoriti na splošno, dokler ne vidimo resničnega primera, vendar pa lahko rečemo, da prevara pri preverjanju znanja ne more biti razlog po prvih treh alinejah tega 2. odstavka. To pomeni, da te, če je prepisovanje tvoja prva kršitev pravil, načeloma ne morejo začasno izključiti z Univerze. Pod določenimi pogoji, če si npr. pred tem na faksu že prejel več opominov ali ukorov zaradi hujših kršitev, pa je to lahko tista kaplja čez rob, zaradi katere te lahko izključijo.

Če te izključijo, si izključen za dobo najmanj enega leta in za dobo največ petih let. To pomeni, da se v tem času ne moreš vpisati na noben študijski program, ki spada pod Univerzo v Ljubljani.

Lahko te, kot milejši ukrep, doleti ukor, ki se javno objavi na fakulteti. To pomeni, da bodo “vsi” vedeli, da si dobil ukor zaradi prepisovanja pri izpitu. Najmilejši ukrep pa je zgolj opomin.

Če te dobijo, je potem odvisno, ali bo kdo sploh dal pobudo, da se te kaznuje oziroma, da se začne disciplinski postopek. Če se bo začel, bo ta postopek vodila disciplinska komisija na fakulteti. Če ti ali tisti, ki je zahteval uvedbo disciplinskega postopka, ne bo zadovoljen z odločitvijo, bo dokončno odločala disciplinska komisija Univerze v Ljubljani. Vse to pomeni, da ni nujno, da se začne disciplinski postopek, če te dobijo.

Drugo vprašanje pa je, kaj se zgodi z izpitom. To ni urejeno na ravni Univerze, temveč to uredi vsaka fakulteta zase, zato se moraš pri tem obrniti na referat svoje fakultete ali študentski svet. Po dosedanjih izkušnjah pa večina članic s pravnimi akti določa, da se tak izpit oceni negativno in/ali da se kršitelju prepove pristop k izpitu/om za določeno časovno obdobje.

To je zgolj na kratko. Za bolj zanesljiv in izčrpen odgovor se obrni na nas ali na študentski svet na svoji fakulteti, kjer boš dobil več informacij.

Lep pozdrav, Luka, pravno svetovanje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.