ŠOU Svetovalnica

Sem študentka prvega letnika in bi se z novim šolskim letom rada preselila. Trenutno živim v študentskem stanovanju pri zasebniku, vendar me takšno bivanje precej stane. Zato me zanima, kakšni so pogoji za bivanje v študentskem domu in kaj sploh pomeni, če študent pridobi pravico do subvencije za bivanje pri zasebniku.  

Študentje imajo možnost treh vrst bivanja. Bivaš lahko pri zasebniku, najemnine so v tem primeru res višje, vendar študentu, ki mu subvencionirano bivanje ni odobreno, ne preostane nič drugega. Na voljo ti je brezplačna posredovalnica sob m2 na spletni strani www.svetovalnica.com, kjer boš našla množico oglasov, primernih za bivanje študentov.

Cenovno dosti bolj ugodno je subvencionirano bivanje, v okviru katerega je na voljo bivanje v študentskih domovih ali pa subvencija za bivanje pri zasebniku.

Za pridobitev pravice bivanja v študentskem domu moraš oddati prošnjo za bivanje (poseben obrazec dobiš v knjigarnah in papirnicah). Prošnjo pošlješ do 10.8. na naslov Študentskih domov v Ljubljani. Pogoji za pridobitev pravice so: državljanstvo RS, status študenta, stalno bivališče mora biti iz Ljubljane oddaljeno najmanj 25 km in materialni cenzus, ki je v primerjavi z ostalimi cenzusi precej visok. O pridobitvi pravice bivanja te Študentski domovi obvestijo po zaključku razpisa. Sestavi se prednostna lista po številu točk, ki jih posameznik pridobi na osnovi razpisanih kriterijev, tako da se študentje vseljujejo po vrstnem redu, kot je določen na prednostni listi.

Subvencija za bivanje pri zasebniku pa pomeni, da ti ministrstvo, ki subvencijo podeljuje, delno krije najemnino. Študentski domovi nakažejo zasebniku celoten znesek najemnine (ki ne sme biti višja od 100 EUR), razliko od polne najemnine  plača študent po posebni položnici. Subvencija znaša približno 37 EUR in se podeli za obdobje 10 mesecev. Vendar je pomembno poudariti, da se za pridobitev subvencije morata na razpis prijaviti tako najemodajalec kot najemnik in oba morata biti izbrana. Nato sledi podpis tripartitne pogodbe med najemodajalcem, najemnikom in Študentskimi domovi.

Za dodatna pojasnila se lahko zglasiš na Infotočki ŠOU na Trubarjevi 7 v Ljubljani.

Sanja, ŠOUinfotočka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.