ŠOU svetovalnica

Še ena vrata …
Čeprav je že oktober se jaz še vedno ne znajdem. Prihajam iz manjše vasi in zdaj po prihodu v Ljubljano se mi zdi vse nekako tuje. Ne morem se najti v šoli, skrbijo me izpiti, v stanovanju mi tudi ni ravno prijetno, ker si ga delim z lastnico in že v nedeljo komaj čakam, da bo vikend, da grem spet domov.    

Malo obupana, Marjanca

Pozdravljena Marjanca!
Brez skrbi!
Verjemi, da nisi edina, ki jo dežne kaplje oktobrske Ljubljane spravljajo v malce tesnoben položaj. Vsake toliko smo prisiljeni zamenjati bivalno in delovno okolje in se soočiti z novimi izzivi in zadolžitvami, kar nas konec koncev bogati ter nam daje elan za nova razmišljanja.
Navezovanje stikov je velikokrat povezano s človekovo samozavestjo in posledično tudi z dobrimi občutki. V primeru, da v šoli nekako ne najdeš prave valovne dolžine, ti svetujem, da se poglobiš pri predmetih, ki te zanimajo in se izkažeš na področju, ki ti je pri srcu. Tako boš našla interes in sebe na izbrani študijski smeri in bistvena prijateljstva bodo prišla sama po sebi.
Glede izpitov ti vse tam do februarja načeloma ni potrebno skrbeti, verjemi pa, da sprotno tekoče utrjevanje pripelje do tega, da je večina znanja osvojena že pred velikimi pripravami na izpite.
Domotožje se pojavlja pri večini študentov v takšni ali drugačni obliki. Občutka neprijaznosti velikih mest se boš najlažje znebila, če boš našla tukaj stanujoče prijatelje ali sošolce, ki čez vikend ostajajo tukaj ali nenazadnje s pomočjo dela preko študentskega servisa, kjer ti bo s pomočjo finančne stimulacije to zagotovo uspelo.
Zadnja točka, tvoja sobica in počutje v njej, se mi zdi ključnega pomena za študij in preživljanje prostega časa. Mogoče se za študentski dom letos nisi odločila, kar pa ti v prihodnosti toplo priporočam. Če ti soba, kjer bivaš, ne ugaja, si poišči novo. Brez skrbi, spet se boš selila, mogoče še enkrat, vendar vedi, da ti brezskrbno bivanje lahko prihrani veliko živcev kot tudi veliko denarja. V primeru, da boš znova na začetku, ti priporočam, da se oglasiš tudi v Brezplačni posredovalnici sob M2, ki deluje v okviru Študentske organizacije, kjer ti bomo zagotovo pomagali pri iskanju “prijaznejše” namestitve.
Glavo pokonci, najboljše šele prihaja.

Mario Šilec
Svetovalec v Študentski svetovalnici ŠOU


Pozdravljeni!
Sem diplomantka Fakultete za družbene vede. Diplomirala sem v letošnjem šolskem letu. Ker imam dobro povprečje in ker želim nadaljevati študij, sem se odločila, da vpišem podiplomski študijski program. Ker na Fakulteti za družbene vede v času dodiplomskega študija nisem dobila tistega, kar sem si želela, sem se odločila, da se vpišem na magistrski študij na Ekonomski fakulteti. Prijavo za vpis je bilo potrebno oddati do 10. 9. 2005. To sem storila in tudi bila sprejeta. Zanima pa me nekaj informacij glede podiplomskega študija. Kako je s statusom študenta in kako je s subvencioniranjem podiplomskega študija?

Pozdravljena!
Status študenta na podiplomskem študiju je zelo podoben tistemu, ki ga imaš na dodiplomskem. Pravice, ki ti pripadajo iz statusa študenta, lahko uveljavljaš samo, če si vpisan na visokošolski zavod na podlagi razpisa in se izobražuješ po podiplomskem študijskem programu – to izpolnjuješ. Ugodnosti pa ti ne pripadajo, če si v delovnem razmerju oziroma si prijavljena kot iskalka zaposlitve. Te pravice so: zdravstveno varstvo, štipendija, študentska prehrana, možnosti bivanja v študentskem domu.
Financiranje podiplomskega študijskega programa je po mojem mnenju v Sloveniji urejeno dokaj slabo. Saj študent, ko se vpiše na podiplomski študij, ne ve ali bo njegov podiplomski študijski program financiran. Letos je Razpis za sofinanciranje podiplomskega študija v letu 2005/2006 izšel 23. 9. 2005. Od tega datuma pa vse do 15. 10. 2005 se lahko visokošolski zavodi prijavijo za sofinanciranje njihovih študijskih programov. Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo bo do 18. novembra sprejel sklep o izbiri visokošolskih zavodov, ki izpolnjujejo pogoje za sofinanciranje. Pogodbe o financiranju pa se bodo podpisale konec januarja 2006. Šolnina za en letnik podiplomskega študija ne sme biti višja od 470.000 SIT. Subvencioniranje šolnine pa bo za 1. in 2. letnik do 60%. Sam sem poklical na Ekonomsko fakulteto in njihov odgovor je bil, da se bodo prijavili na ta razpis za tiste študijske programe, ki ustrezajo razpisu. Več informacij ti ne morem dati. Predlagam ti, da se še sama obrneš na referat za podiplomski študij in pridobiš še kakšno koristno informacijo.
Jan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.