Študij v tujini

Pozdravljeni,

sem Ana, absolventka na eni izmed fakultet Univerze v Ljubljani. Lansko študijsko leto sem se prijavila na Erasmus prakso, ki naj bi jo začela z letošnjim februarjem. V Erasmus formular sem navedla, da bom prakso opravljala v Barceloni, Španija, vendar takrat še nisem vedela, v katerem podjetju ali organizaciji bi prakso lahko opravljala. Na fakulteti so se strinjali, da prakso opravim v tujini, na Univerzi v Ljubljani pa so mi prakso odobrili in mi zanjo tudi že obljubili štipendijo.

Kupila sem že letalske karte in si rezervirala tri proste mesece za opravljanje Erasmus prakse, vendar se je pojavil problem, da prakse nikakor ne morem najti. Čeprav sem v zadnjih tednih v Barcelono poslala že veliko e-mailov in pisala tudi na njihovo fakulteto, z njihove strani še vedno ni odgovora. Skrbi me, da je največji problem neznanje španščine oz. katalonščine, z njihove strani pa slabo razumevanje angleščine.

Na vas se obračam s prošnjo, da mi pomagate pri iskanju prakse. Ali imate kakršnekoli kontakte, na katere bi se morda še lahko obrnila po pomoč, da bi postopek čim hitreje stekel? Zaradi izteka absolventskega staža lahko prakso zamaknem samo za kakšen mesec, v nasprotnem primeru sploh ne bom mogla iti …

Prav tako me zanima, ali obstaja še kakšna druga študijska praksa, ki bi jo lahko koristila, ko s študijem že zaključim.

Za kakršnokoli pomoč se vam najlepše zahvaljujem.

Pozdravljena Ana,

hvala, da si se s svojimi vprašanji obrnila na nas, in naj te pohvalimo, da si že uredila prve formalnosti glede pridobitve Erasmus prakse. Za Erasmus prakso velja, da si moraš prakso najti sama in se tudi sama dogovoriti glede vseh formalnosti v zvezi z mentorjem, urnikom, morebitnim plačilom v tujini itd. To je tudi glavna odgovornost, ki jo prevzameš s tem, ko se prijaviš na prakso. Prav zaradi tega je potrebno že veliko več kot pol leta vnaprej navesti državo, mesto in po možnosti tudi podjetje oz. organizacijo, kjer naj bi se zaposlila. Vendar pa so na Univerzi v Ljubljani dovolj prilagodljivi in sprejemajo tudi naknadne spremembe, če se z izbrano organizacijo ne bi vse izšlo tako, kot si študent zamisli.

Čeprav si se pri iskanju prakse očitno že precej potrudila, to včasih žal še ni dovolj. Pogosto se zgodi, da podjetja ne odpisujejo (tujim) študentom. Za to obstaja več možnih razlogov:

– možno je, da so tvoj e-mail sicer prebrali, ampak žal ne iščejo praktikantov;

– prav verjetno je, da sploh niso upoštevali sporočil, ki so prispela v angleškem jeziku

– ali pa so zaradi tekočega dela tvojo ponudbo preprosto spregledali.

V pomoč pri iskanju prakse so na voljo tudi nekateri spletni iskalniki, npr. Global placement, ki jih najdeš na spletni strani Univerze v Ljubljani (povezava: http://www.uni-lj.si/mednarodne_izmenjave/program_socrates_erasmus/aktualne_ponudbe_za_opravljanje_erasmus_studijskih_praks.aspx). Lahko se prijaviš tudi v sistem AIESEC (http://www.aiesec.org/slovenia/), kjer ti bodo pomagali najti študijsko prakso, vendar je ta storitev plačljiva in boš morala predhodno opraviti uvodni seminar, ki ga organizira društvo AIESEC. Na Študentski svetovalnici zaenkrat še nimamo portala, ki bi omogočil iskanje prakse v tujini – tak projekt bi bil sicer zelo koristen, vendar je pregled nad praksami v tujini zelo težko pridobiti.

Priporočam ti, da narediš nekaj od naslednjega:

1. Kot si že ugotovila, je možno, da so tvoji e-maili romali v smetnjake zaradi jezikovnih ovir. Ali morda poznaš koga, ki govori špansko oz. katalonsko? Če ti je kdo pripravljen pomagati sestaviti oz. prevesti uvodni e-mail, lahko le-tega ponovno pošlješ na vse organizacije, ki si jim v preteklosti že pisala. Priporočljivo je tudi preveriti, ali so sporočilo prebrali, poklicati tja osebno itd. Vztrajnost se vsekakor izplača!

2. Prakso lahko vseeno poskusiš najti osebno. Glede na to, da si že kupila letalske karte, lahko vseeno odpotuješ v Barcelono in poskušaš organizacije, ki jih imaš izbrane kot potencialne kandidatke, prepričati v živo. Dobro bi bilo, da jih predhodno tudi pokličeš in se pozanimaš, če so dobili tvoje sporočilo. Pri tem se moraš zavedati, da boš lahko dobila izplačano Erasmus štipendijo šele, ko na Mednarodni pisarni UL prejmejo potrdilo o odobreni praksi od bodočega delodajalca. Svojo situacijo vsekakor predhodno pojasni pri Službi za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani, Kongresni trg 12, 1000 Ljubljana.

Če ti vseeno ne bo uspelo pravočasno najti prakse in ne boš mogla koristiti Erasmus štipendije, so ti tudi po diplomi še vedno na voljo druge oblike prostovoljnega dela oz. študijske prakse v tujini:

European Voluntary Service (EVS – http://www.evs.si/sl) – Zavod Voluntariat (spletna stran: http://www.zavod-voluntariat.si/projekti_evs.html) ima na spletni strani povezavo na iskalnik EVS praks v tujini (http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm), nudijo tudi veliko informacij in pomoči v zvezi s to obliko prostovoljnega dela. Delo lahko traja od dveh do dvanajst mesecev, nanj pa se lahko prijavijo mladi do 30. leta. V zameno za prostovoljno delo dobi posameznik brezplačno prebivališče in manjšo žepnino za hrano in prevoz.

AIESEC praksa (http://www.aiesec.org/slovenia/) – Gre za obliko prakse, ki jo lahko opravljajo mladi do 30. leta. Prakse se izvajajo na najrazličnejših področjih (izobraževanje, razvoj, ekonomija, …), odvisno od tipa prakse so praktikantom kriti le nekateri stroški (bivanje pri razvojnih praksah) oz. praktikanti dobijo tudi manjše plačilo (pri praksah v podjetjih). Vendar pa se AIESEC prakse izvajajo globalno in ne samo v Evropi.

Leonardo da Vinci (http://www.cmepius.si/vzu/leonardo.aspx) – Del programa Vseživljenjskega učenja omogoča izmenjavo mladih diplomantov in pridobivanje praktičnih sposobnosti v tujini. Podobno kot program Erasmus nudi manjšo štipendijo, vendar je prav tako potrebno predhodno poiskati pošiljatelja (domače podjetje ali organizacijo, ki te pošlje na prakso v tujino).

Upam, da ti bo moj odgovor v pomoč, sicer se lahko ponovno obrneš na nas po telefonu, e-mailu ali forumu. Veseli bomo tudi tvojega obiska v Študentski hiši SRCe na Židovski stezi 6 ali na Kersnikovi 4 v času uradnih ur.

Nikakor ne vrzi puške v koruzo – prepričana sem, da se ti bo vztrajnost pri iskanju poplačala.

Lea Kristan, svetovalka za študij v tujini, Zavod Študentska svetovalnica

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.