ŠOU Svetovalnica

Oj!
Sem Maša iz Celja in sem študentka prvega letnika na Fakulteti za socialno delo. Na faks sem se vpisala z velikim veseljem in velikimi pričakovani. Predavanja in vaje so mi bila še kar všeč. Zdaj, ko je zimsko obdobje že krepko za nami in smo na pragu novega izpitnega obdobja, pa sem nekako izgubila voljo do vsega. Tudi izpiti mi v prvem roku niso ravno šli.
Sprašujem se, ali sem izbrala pravi študij in kako bom uspela vse izpite narediti junija in septembra?

Hvala, razočarana Maša.

Pozdravljena Maša.

Naj te potolažim takoj na začetku. S podobnimi težavami se srečuje veliko študentov; nekateri v prvem letniku, drugi kasneje. Verjamem, da ti delna neuspešnost na prvem izpitnem obdobju ni ravno vlila elana za nove zmage, vendar to še zdaleč ni razlog za slabo voljo, kaj šele, da bi obupala in razmišljala o zamenjavi študijskega programa.

Največje težave na fakulteti nam običajno povzročijo prevelika pričakovanja, ki si jih ustvarimo, še preden začnemo študirati. Pozabljamo (ali pa niti še ne vemo), da fakulteta ni odgovor na vse naše življenjske in poklicne ambicije, da nas fakulteta ne more in ne sme zgolj zabavati, pozabljamo, da nas zgolj dejstvo, da smo študenti, ne more v celoti izpolniti. Fakulteta, pa katerakoli že, nam bo dala veliko znanja, predvsem pa orodje, kako to znanje uporabiti. Vse ostalo – je odvisno predvsem od nas. Ne obupuj, če nimaš vseh odgovorov že na začetku študija, ne obupuj, če ti prvi izpiti niso uspeli.

Časa je še več kot dovolj. Ponavadi je tako, da sta junija razpisana dva izpitna roka, zagotovo pa ti bo na voljo še eden septembrski. Naredi si seznam izpitov, razporedi jih tako, da ne bodo vsi hkrati. Septembrski rok je mogoče pametno pustiti “za rezervo”, torej za tiste izpite, ki jih prej ne bi uspela opraviti ali mogoče za lažje izpite, ki ne potrebujejo toliko dela in učenja. Obrni se na sošolce –  zagotovo poznaš koga, ki je izpite že opravljal – verjemi – nasveti bolj izkušenih kolegov so največ vredni. Tudi zato, ker te potrdijo v veri – da se vse izpite da opraviti.

Ampak, do izpitov imaš še dovolj časa. Pred teboj je mesec maj, športno, zabavno in malo študijsko obarvan mesec. Sedaj je čas, da nabereš moči, si privoščiš kakšno zabavo ali drugo razvedrilo in tako napolniš baterije za junijske podvige. Na ta način boš izpitne roke pričakala veliko bolj sproščena in neobremenjena. Po mojih lastnih izkušnjah in pripovedovanju drugih  – se junij kar “zgodi” in večina študentov enostavno tako “pade” v knjige, da je kar naenkrat začetek julija, indeks pa je poln pozitivno opravljenih preizkusov.

Brez skrbi, vsem, ki so se trudili je uspelo in prepričan sem, da bo tudi tebi.

V svetovalnici držimo pesti, če pa boš karkoli potrebovala – veš, kje naj najdeš!

Mario

Pozdravljeni!
Sem študentka Pravne fakultete v Ljubljani. Že kar nekaj let si želim pridobiti republiško štipendijo, a vedno za malo presežem cenzus, ki ga imajo. Ker sem nad republiško štipendijo obupala, sem se odločila, da bi zaprosila za kadrovsko štipendijo. Zanima me, kdaj izide razpis za kadrovske štipendije in kako za njo zaprosim?
Hvala!
“Pravnica”


Zdravo, pravnica:)
Vsako leto konec aprila izide skupni razpis kadrovske štipendije za naslednje študijsko leto. Najdeš ga na spletni strani Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje – http://www.ess.gov.si/slo/dejavnost/Stipendije/RKS/RKS.htm
Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje vsako leto zbere vse kadrovske štipendije, ki so na voljo v Sloveniji. Poleg podjetij, ki štipendije razpisujejo, so v tem razpisu zbrane tudi štipendije Ministrstva za šolstvo in šport in Ministrstva za pravosodje. Prav to zadnje zna biti zate posebej zanimivo.
Kakšen je postopek za pridobitev kadrovske štipendije? Prošnje na razpis kadrovskih štipendij prosilci posredujejo kadrovski službi štipenditorja, kjer bodo dobili tudi podrobnejše informacije o štipendiji. Štipenditorji jih bodo seznanili z roki – do kdaj morajo vložiti prošnjo, in do kdaj bodo štipendije podeljene (v kolikor to seveda ni razvidno že iz podatkov v razpisu). Prošnji priložite potrdilo o vpisu v šolo in overjen prepis oz. fotokopijo zadnjega šolskega spričevala oz. potrdilo višješolske ali visokošolske organizacije o opravljenih izpitih. Posamezni štipenditorji lahko zahtevajo tudi druga potrdila.
Predlagam ti, da s prošnjo za štipendijo pohitiš, saj velikokrat velja pravilo – kdor prej pride, prej melje. Poglej si razpis, o podrobnostih se pozanimaj pri štipenditorju in čim prej pošlji prošnjo skupaj z vsemi dokazili na štipenditorjev naslov!
V kolikor se vseeno zgodi, da v skupnem razpisu kadrovskih štipendij ne najdeš nič zase, ne pozabi – štipendije razpisujejo tudi nekatere občine, znanstvene ustanove, skladi in fundacije. Potrebno je predvsem spremljati aktualne razpise, časopise … ali pa – obrniti se na nas, da skupaj preverimo vse možnosti.
Lep pozdrav in vso srečo!

Jan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.