Svetovalnica ŠOU

Čao, zanima me nekaj glede stanovanja. Če se mi uspe vpisati na faks v Ljubljani, bi potrebovala študentski dom ali drugo stanovanje. Kako je s tem? Svetovalka na šoli nam je omenila nekakšen rok – do 10. avgusta?
Hvala! Lea.

Živjo, Lea!
Pravo vprašanje ob pravem času 🙂
Če začneva pri omenjenem roku – 10. avgust – to je rok, do katerega moraš oddati prošnjo za sprejem v študentski/dijaški dom ali za bivanje pri zasebniku s subvencijo. Prošnjo kupiš v vsaki knjigarni ali papirnici, veliko informacij pa najdeš tudi na spletni strani študentskih domov www.stud-dom-lj.si. V pomoč ti je lahko tudi telefonska številka 01/42 32 122.
Na odobritev prošnje za študentski dom, ki je najbolj zaželena oblika bivanja v času študija, vpliva več stvari. Prvi dejavnik je materialni položaj tvoje družine, oddaljenost kraja študija od kraja stalnega  prebivališča, učni uspeh v srednji šoli, pa tudi izjemni dosežki na športnem področju, zdravstvene težave in podobno. Vse omenjene kategorije prinašajo določeno število točk in več točk zbereš, več možnosti imaš, da boš dobila sobo v študentskem domu – in to dokaj hitro. Če boš potrebovala pomoč pri izračunu točk ali imaš dodatna vprašanja na to temo, nas pokliči, pa bomo skupaj preverili, kako in kaj.

Če te življenje v študentskem domu ne mika, si seveda lahko sama poiščeš (zasebno) sobo v Ljubljani. Julij in avgust bosta ravno prava za to, saj je takrat ponudba sob relativno velika, cene pa za odtenek nižje od tistih jeseni. Priporočam ti, da najprej pomisliš na morebitne znance in sorodnike v Ljubljani – morda ti oni lahko oddajo sobico za študij. Saj veš – tako najemodajalce poznaš, pa tudi cena je lahko nekoliko bolj ugodna. Dobra možnost je tudi ta, da skupaj z nekaj prijatelji poskušaš najti nekoliko večje stanovanje – kar je tudi ceneje. Če ne veš, kje bi se iskanja lotila, ti za začetek priporočam, da preveriš pri naši brezplačni posredovalnici sob m2, kjer ti bomo pomagali s prvimi nasveti ter s podatki o prostih sobah in stanovanjih. Vse naše storitve so brezplačne, za dostop do podatkov pa boš morala predložiti dokazilo o statusu dijaka ali študenta.

Če se boš odločila za bivanje pri zasebniku na prostem trgu, ne pozabi na skletnitev najemne pogodbe še pred vselitvijo. Tudi pri tem ti lahko pomagamo: naši kolegi, pravni svetovalci, ti bodo povedali, kaj mora pogodba vsebovati, v kaki obliki mora biti sklenjena in navsezadnje – čemu sploh služi. Torej … naj velja kot povabilo – poišči nas 😉

Mario, socialno svetovanje

Hejla. Poleti prihaja k meni prijatelj iz Nemčije, študent računalništva. Zanima me, kako naj se lotim iskanja stanovanja zanj (večino časa bo sicer lahko pri meni, ne pa vedno), kam naj ga sploh peljem, kaj pokažem. Ali se pri vas na ŠOU ukvarjate tudi s temi vprašanji ali samo svetujete glede faksov?
Filip, Ljubljana

Hej, Filip. Seveda naše delo ni “samo” svetovanje glede faksov. Če si reden bralec te rubrike, potem veš, da so naša področja dela precej bolj široka. A pustimo zdaj to, zanima nas tvoj prijatelj.

Za začetek bo najbolje, da se s prijateljem oglasita pri naših informatorkah, ki polne koristnih podatkov prežijo na morebitne zaintereseirane študente in druge obiskovalce – na novi ŠOU infotočki, ki deluje na Trubarjevi 7, torej v samem centru Ljubljane. Naloga deklet, ki tu delajo, je svetovanje, kako naj se človek v Ljubljani znajde, kam se splača na dobro zabavo, razstavo, koncert ali kam na izlet. Seveda je veliko odvisno od “okusa” tistega, ki išče informacije, zato se na infotočki trudijo, da bi zbrali karseda raznolike nasvete. Tako so inforamtorke “na tekočem” z dogajanjem tako na Metelkovi kot v Globalu, poznajo razstave na Ljubljanskem gradu ali pa v Škucu. Torej – za vsakogar se najde nekaj in prepričana sem, da se bo tudi zate in za tvojega prijatelja. Na ŠOU infotočki ti pomagajo tudi pri iskanju namestitve. Zelo dobro sodelujejo z Zavodom ŠOU Hostel Celica, kjer z veseljem prenoči marsikateri študent. Če je Celica polno zasedena, študente usmerijo na druge naslove, infotočka pa nudi tudi podatke o prostih sobah pri zasebnikih. Na voljo so tudi razne brezplačne publikacije (Vegescena, revija Študent, Tribuna, Air Beletrina …), promocijske zloženke ŠOU v Ljubljani, letaki, zemljevidi, vodiči po Ljubljani in Sloveniji.

Če bosta imela  “zahtevnejša” vprašanja, bodo punce vedele, kako pomagati. Infotočka namreč odlično sodeluje s Študentsko svetovalnico ŠOU v Ljubljani, pa z Resorjem za mednarodno sodelovanje, ki pri nas posebej skrbi za tuje študente … Začne se torej na Trubarjevi 7 … konča pa pri odgovorih na vsa vprašanja. Da bo vse potekalo gladko, priporočam, da pokličeš na Infotočko še pred prijateljevim prihodom – 01/ 433 10 76.

Pa veliko poletnih radosti!

Sanja, socialno svetovanje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.