Svetovalnica: Študij v tujini

Attractive young caucasian tourist student man having fun happy and excited taking a selfie with smart phone in Plaza Mayor, Madrid, Spain. Travel,vacation, holidays in European city concept.
Foto: SB Arts Media iz iStock

Zdravo,
pišem vam, ker bi rad odšel v tujino za več časa. Razmišljal sem, da bi si našel delo v Londonu. Želja po odhodu je velika, a sploh ne vem, kje naj začnem, zato vas prosim za nekaj splošnih informacij. Kako je najlažje najti delo? Kaj vse moram urediti pred odhodom? Kako naj si poiščem sobo oziroma stanovanje? Koliko denarja potrebujem za življenje v Londonu?
Vnaprej hvala za odgovor.

Lepo pozdravljen,

veseli nas, da si se za nasvet obrnil na Študentsko svetovalnico. Odhod v tujino ni mačji kašelj, zato se je priporočljivo dobro pripraviti. Potrudili se bomo podati čim več uporabnih informacij.

Kako najti delo?
Preden ga začneš iskati, si pripravi življenjepis – priporočam Europass: najdeš ga v vseh evropskih jezikih na spletni strani Europass. Najbolje, da ga pospremiš z dobro prošnjo (ang. cover letter) – primere le-teh lahko najdeš na spletu.
Za iskanje dela v Londonu imaš več možnosti: lahko si ga poiščeš že pred odhodom in sicer tako, da redno spremljaš spletne portale, kjer so objavljena prosta delovna mesta. Najbolj znani so: Gumtree, Pickingjobs, Total Jobs, Caterer, Reed. Posebno za študente pa: Just jobs for students, Student Jobs 4 U, Student Part-time Jobs, Student Jobs.
Pri iskanju zaposlitve lahko poiščeš pomoč pri raznih agencijah za zaposlovanje (ang. recruiment agency), ki so specializirane za določene profile in službe. Seznam vseh tovrstnih agencij najdeš na spletnem portalu Freeindex.
Lahko pa tudi samoiniciativno začneš pošiljati svoj CV s prošnjo na podjetja, ki bi utegnila zanimati tebe in predvsem ti njih.

Kaj bi bilo dobro urediti pred odhodom?
Vize ne potrebuješ in po novem se državljanom RS ni potrebno več prijaviti na Worker Registration Scheme.
Zavarovanje: če želiš, si lahko pred odhodom naročiš evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja pri ZZZS ali pa poskrbiš za zavarovanje Coris pri eni izmed slovenskih zavarovalnic. Obvezno zavarovanje si lahko urediš tudi v Veliki Britaniji – prispevki so načeloma kriti iz plače. Pogoj je, da si prijavljen pri osebnem zdravniku v Veliki Britaniji.
Če nameravaš ostati v tujini več kot 3 mesece, svoj odhod prijavi na uradni enoti. Več o tem najdeš na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve.

Kako pa je z birokracijo in stroški ob prihodu ter samim življenjem v Londonu?
Čim prej prijavi začasno bivališče, to lahko storiš na policijski postaji ali pa na uradu za tujce v Londonu.
Bančnega računa na svoje ime ne boš dobil kar tako, mogoče bo potrebnih več poskusov pri različnih bankah. Kar boš zagotovo potreboval za odprtje računa, je izjava delodajalca, da živiš in delaš v Londonu, in osebni dokument. Za ostala dokazila bo najbolje, da se obrneš kar na banko. Velike banke, kjer lahko poskusiš, so HSBC, Barclay’s, Lloyd’s, Natwest ter Santander, in še vrsta manjših.
Vse to ti lahko uredi tudi angleška agencija Britbound, ki jo v Sloveniji zastopa STA Ljubljana. Prijaviš se lahko kadar koli tekom celega leta, vsaj tri dni pred odhodom v London.
Sobo ali stanovanje si lahko poiščeš preko spleta, najbolj popularni portali so: Spareroom, Gumtree in Roommate click. Stanodajalci navadno zahtevajo varščino – lahko je v višini eno- ali večmesečne najemnine. Priporočljivo je podpisati najemniško pogodbo.
Menda je za povprečno življenje v britanski prestolnici potrebnih dobrih 1000 funtov mesečno. Več o tem si lahko prebereš na spletni strani Work gateways. Izven Londona je seveda vse ceneje.
Poleg tega računaj tudi na »začetne« stroške – ustalitev v Londonu pred prvo plačo.
Upam, da ti bo moj odgovor v pomoč, sicer se lahko ponovno obrneš na nas po telefonu, e-mailu ali forumu. Veseli bomo tudi tvojega obiska v Študentski hiši SRCe na Židovski stezi 6 ali na Kersnikovi 4 v času uradnih ur.

Janja Križaj
svetovalka za študij v tujini
Zavod Študentska svetovalnica

Koristne povezave:
http://europass.cedefop.europa.eu/
http://jobsearch.about.com/od/coverletters/Cover_Letters.htm
http://www.gumtree.com/jobs
http://www.pickingjobs.com/
http://www.totaljobs.com
http://www.caterer.com
http://www.reed.co.uk
http://www.freeindex.co.uk/categories/human_resources/recruitment_agency/
http://www.zzzs.si/
https://www.nhs.uk/using-the-nhs/nhs-services/gps/how-to-register-with-a-gp-practice/
http://www.mnz.gov.si/si/mnz_za_vas/osebni_dokumenti_in_prebivalisce/prijava_in_odjava_prebivalisca/zacasno_prebivalisce/
http://www.spare-room.co.uk
http://www.gumtree.com/flats-houses
https://www.roomgo.net/
http://www.workgateways.com/working-cost-of-living.html
https://novoresume.com/career-blog/cover-letter-examples

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.