
Plastična folija je priročna, če želiš po zabavi začasno shraniti odlične specialitete, ki so ostale. Služi lahko tudi kot pokrov jogurta, ki ga nisi do konca pojedel. Z njo lahko zaščitiš žvila, kot so siri ali salame, ko jih po odprtju želiš hraniti v hladilniku. Res je vsestranska in ti lahko pomaga zmanjšati količino zavržene hrane, a okolju prijazna ta rešitev ni.
Ne moreš je ponovno uporabiti, niti reciklirati. Običajno je plastična folija narejena iz poilivinil kloridov (PVC), ki sproščajo strupeno molekulo dioksin. Ta povzroča motnje v razvoju in reprodukcijske težave pri ljudeh. Poleg tega raziskave kažejo, da plastika iz folije pronica v hrano in pijačo. Ftalati iz plastične folije se dobro prenesejo predvsem v mastna živila, kot je sir. Kakšne so torej alternative, s katerimi boš bolje zaščitil sebe in svoj planet?
Folija iz čebeljega voska
Ostanek kosila, odprt sir ali kos kruha. Vse to lahko zaviješ v folijo iz čebeljega voska. To za razliko od plastične folije lahko ponovno uporabiš. Narejena tako, da se organski bombaž prepoji z naravno gibkim čebeljim voskom, kar ustvari trajnostno različico plastične folije. Ovitek iz čebeljega voska ohranja hrano svežo in je vsestranski. Lahko ga kupiš ali pa ga narediš sam kot zabaven DIY projekt.

Steklena embalaža
Stekleni kozarci so nepogrešljivi za vsakogar, ki želi zmanjšati odpadkov. Po uporabi jih preprosto opereš in ponovno uporabiš, mogoče pa jih je tudi reciklirati. Zaradi svoje trpežnosti so odlična izbira za posode, ki jih lahko uporabljaš znova in znova – brez tveganja za zdravje. Poleg tega jih lahko uporabiš že pri nakupu v nekaterih manjših, okolju prijaznih trgovinah.

Papir z rastlinskim voskom
Običajen voščen papir vsebuje parafinski vosek, ki je povezan z različnimi zdravstvenimi težavami, med drugim s slabšo prekrvavitvijo in sladkorno boleznijo. Poleg tega ni primeren za recikliranje. Papir z voskom iz soje je bolj trajnostna izbira. Je kompostabilen, nestrupen in pogosto izdelan iz okolju prijaznih sestavin. Sojin vosek ali peki papir sta varna in okolju prijazna načina za shranjevanje hrane, ki ohranjata njen okus in svežino. Papir z voskom iz soje lahko uporabiš za pakiranje pekovskih izdelkov, sadja, zelenjave ali delikatesnih živil.

Veganski rastlinski ovitki z »voskom«
Za tiste, ki iščejo izdelke brez sestavin živalskega izvora, so na voljo rastlinski veganski voščeni ovitki. Vsebujejo sojin vosek, kokosovo olje in smole dreves. Ti ovitki ponujajo vse prednosti čebeljih voščenih ovitkov, a brez uporabe živalskih proizvodov. Izdelani so iz organskega bombaža, zato so popolnoma biorazgradljivi in kompostabilni. Prilagodijo se obliki hrane, lahko jih pereš in ponovno uporabljaš do enega leta.
Raztegljivi pokrovi iz silikona
Raztegljivi pokrovi iz silikona so narejeni iz živilsko varnega silikona, ki prenese temperature od –30 °C do 220 °C in ne vsebuje BPA. Pri uporabi jih raztegneš, da se prilegajo različnim oblikam in velikostim posod ter ustvarijo neprepusten pokrov, ki ohranja živila sveža. Za razliko od običajnih pokrovov se raztegnejo tudi čez okrogle, kvadratne ali nepravilne posode, kar jih naredi izjemno vsestranske za vsako kuhinjo. Na voljo so v kompletih različnih velikosti. Zaradi temperaturne odpornosti jih lahko uporabljaš v mikrovalovni pečici in pomivalnem stroju.

Kompostabilna folija za živila
Kompostabilne folije so izdelane iz rastlinskih materialov, kot je koruzni PLA (polilaktična kislina). Združujejo udobje klasične plastične folije, a so biorazgradljive. Nekatere so primerne za domače kompostiranje, druge potrebujejo industrijske pogoje in se razgradijo v štirih do šestih mesecih. Zagotavljajo neprepusten pokrov in so varne za uporabo v hladilniku, mikrovalovni pečici in zamrzovalniku, hkrati pa ohranjajo svežino hrane – brez onesnaževanja planeta s plastiko.
Novinar



