POZOR: plastične rezalne deske prinašajo katastrofalne posledice – kakšne so alternative?

Dirty kitchen food preparation chopping board and knife.
Foto: Grahamphoto23 iz iStock

Plastične rezalne deske so še vedno standard v številnih slovenskih gospodinjstvih. So poceni, se ne uničijo, njihovo čiščenje pa je izjemno enostavno, saj jih lahko po uporabi enostavno postaviš v pomivalni stroj. A njihova praktičnost ima svojo temno plat: mikroplastiko. Ta je pri rezalnih deskah posebej problematična, saj se pri rezanju sprošča neposredno v hrano. S tem ogrožaš svoje zdravje in zdravje planeta. Katere rezalne deske so torej boljša izbira?

Problem mikroplastike

Mikroplastika vključuje drobne delce plastike, manjše od 5 milimetrov. Najpogosteje nastane pri uporabi in obrabi plastičnih izdelkov. Znanstvene raziskave kot pomemben vir mikroplastike navajajo plastične rezalne deske.

Tako lahko zaradi plastične rezalne deske v odpadno vodo enega gospodinjstva sprostijo kar 71 milijonov delcev polietilena in 79 milijonov delcev polipropilena letno.

Delci namreč nastanejo vsakič, ko na deski režeš hrano. Kar je še bolj zaskrbljujoče: delci ne pristanejo zgolj v odpadni vodi, temveč tudi v hrani, ki jo uživaš. Glede na izsledke iste raziskave iz leta 2022 bi tako oseba, ki uporablja plastične rezalne deske, lahko letno zaužila med 7,5 in 50,7 grami mikroplastike – 50 gramov vsekakor ni malo!

Lesena rezalna deska

Izberi naravno biorazgradljivo desko in se izogibaj umetnim premazom. Ti namreč v hrano lahko sproščajo kemikalije. Tudi les brez premaza je dobra izbira. Les ima antibakterijske lastnosti, zato so lesene deske higienične. Zavoljo planeta naj bo les pridobljen trajnostno, kar označujejo posebni certifikati.

Cleaning wood cutting board in kitchen sink
Foto: Wachiwit iz iStock

Bambusova rezalna deska

Bambus raste izjemno hitro, zato je material trajnosten in ne obremenjuje okolja. Je tudi odporen, zelo lahek in biorazgradljiv. Pri nakupu bambusove rezalne deske pa pazi na sintetična lepila, ki pogosto skupaj držijo posamezne deščice, in sproščajo kemikalije.

Steklena rezalna deska

Ker je steklo povsem neporozno, so steklene rezalne deske zelo enostavne za čiščenje in pri uporabi ne sproščajo nobenih delcev. Vendar se noži na njej zelo hitro obrabijo in jih boš moral pogosteje brusiti. Poleg tega se razbijejo, če ti padejo na tla.

Kovinska rezalna deska

Deske iz nerjavečega jekla ali titana so odporne, higienične in jih je možno celo reciklirati. Danes je titan tudi prva izbira vhunskih chefov: primeren je za vsa velika opravila in pogosto uporabo, pri tem pa ne sprošča nobenih delcev. Je pa nekoliko manj primeren za natančno sekljanje. Poleg tega bo rezanje na taki deski nekoliko glasnejše.

Rezalna deska iz kamna

Rezalne deske iz kamna so trde, neporozne in enostavne za čiščenje ter vzdrževanje. Ne predstavljajo tveganja mikroplastike, so pa lahko nekoliko bolj krhke in se lahko poškodujejo.

Fresh sliced radish close up on marble cutting board on light grey background. Vegetable salad preparation process, recipe
Foto: Nature, food, landscape, travel iz iStock

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.