
Plastika okolju povzroča veliko težav, škoduje pa tudi našemu zdravju. V letošnjem letu bo količina plastičnih odpadkov najverjetneje presegla milijardo ton, do leta 2060 pa bo po nekaterih napovedih letna količina plastičnih odpadkov znašala 1,7 milijarde ton.
Poleg tega se danes reciklira le 5 odstotkov plastike. Večina plastičnih odpadkov torej pristane na smetiščih ali celo onesnažuje ekosisteme.
Zakaj jo še vedno uporabljamo? Ker je priročna – predvsem v kuhinji. A prav tako priročne so lahko alternative. Preberi si, katere.
Gobice in krtače
Večina kuhinjskih gobic je narejenih iz plastike. Za planet so prava katastrofa, saj neposredno prispevajo k problemu mikroplastike. Namesto njih naslednjič kupi gobice iz lufe. Te so izdelane iz naravnih vlaken rastline, ki spominja na bučo. Za čiščenje posode so primerne tudi krtače iz bambusa. Pri brisanju kuhinjskih površin pa ti bodo prav prišle pralne bombažne krpe.

Lončki za kavo in druge napitke
Topla kava ali ledeni americano: oboje je odličnega okusa, a pogosto nalito v lončke za enkratno uporabo. Ti so največkrat izdelani iz kombinacije papirja in plastike. Če le lahko, izberi lončke, ki jih je mogoče kompostirati. Pozoren bodi na certifikate, ki to zagotavljajo. To ni le trajnostna izbira, temveč tudi zdrava. Še bolje je seveda uporabiti običajno skodelico za večkratno uporabo.
Manj odpadne hrane, manj odpadne plastike
Posredno lahko količino odpadne plastike zmanjšaš tudi s pametnim načrtovanjem obrokov in nakupovanja. Globalno se zavrže kar 40 odstotkov pridelane hrane, torej je prostora za izboljšave ogromno. Doma pametno izberi načine hranjenja živil, ki ne zahtevajo plastike. Ostanke torej shrani v steklene posode za večkratno uporabo. Če se produktom za enkratno uporabo ne želiš odreči, raje izberi tiste, ki jih po uporabi lahko kompostiraš. Kvarjenje lahko preprečiš tudi s pravilnim shranjevanjem zelenjave. Zelišča hrani v vodi, krompir na temnem mestu. Olupke zelenjave in sadja kompostiraj.
Plastični krožniki v Sloveniji preteklost – kaj je dobra alternativa?
Plastični krožniki za enkratno uporabo so bili v preteklosti stalnica na zabavah, piknikih in druženjih. Danes jih v Sloveniji ni več mogoče kupiti, in to z razlogom. Medtem ko »privarčujejo nekaj časa in truda«, močno obremenjujejo okolje.
Namesto njih danes najdeš krožnike iz sladkornega trsa, ki jih po uporabi lahko kompostiraš (razgradijo se že v nekaj tednih). Po iztiskanju soka iz stebel sladkornega trsa namreč ostane material, primeren za izdelavo kakovostnih krožnikov za enkratno uporabo. Še ena alternativa so krožniki iz bambusa, prav tako primerni za kompostiranje.

Novinar
