Zelene alternative plastičnih sveč za dan mrtvih

Na prvi pogled se nam mogoče ne zdijo, vendar so plastične sveče kljub temu velik zalogaj za ekološko industrijo. Zakaj, se sprašuješ? Preselimo se za hip v matematične vode. Samo v Sloveniji letno prižgemo okoli 16 milijonov sveč, kar pomeni 8 sveč letno za vsakega izmed Slovencev. Še več, samo v obdobju praznika spomina na mrtve proizvedemo približno 1200 ton odpadnih nagrobnih sveč in s tem znatno obremenimo svojo predragoceno naravo. Zate smo zato pripravili nekaj predlogov, v upanju, da se boš, namesto s plastično svečo ali dvema, letos na pokojne bližnje spomnil z nekoliko bolj okolju prijazno alternativo.

Cvetje

Že ustaljena, a hkrati okolju veliko bolj prijazna možnost okrasitve grobov. Najsi bo sveže ali trajno, v obliki šopka ali ikebane, v vsakem primeru gre za bistveno bolj ekološko rešitev.

Steklena sveča

Kot veliko bolj obstojna je sveča s steklenim ohišjem odlično, po izgledu podobno –ali mogoče še elegantnejše – nadomestilo za plastično.

Solarna sveča

Zanjo moramo sicer seči malce globlje v denarnico, vendar je zaradi svoje trajnosti (zaradi delovanja na sončne celice sveti namreč tudi do 1,5 leta!) dolgoročno premišljen nakup.

Poslikani kamenčki

V zadnjem času se je pojavil nov, prikupen trend poslikave kamenčkov. Idej za motiv je, kolikor si jih lahko zamisliš, največkrat pa je na kamenčkih opaziti motiv plamena ali sveče. Tisti z nekaj več kreativne žilice tukaj vsekakor pridete na svoj račun …)

Virtualna sveča

Še ena novost na tem področju je zagotovo akcija »Prižgi svečo manj«, ki spodbuja »prižiganje« sveč na spletu. Za bližnjega lahko oblikuješ posvetilo ter nato s preprostim klikom prižgeš virtualno svečo v spomin na preminule.

Zagotovo se strinjamo, da je pri okraševanju in dekoriranju grobov ključen namen počastiti in se spomniti na pokojne, kar je dobrosrčno in plemenito. Če se ob tem spomnimo še na okolje in plemenito združimo z ekološkim, še toliko bolj pohvalno!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.