17-letnik tretji dan pripravništva pri NASI odkril planet

Soncni sistem
Najstnik je odkril nov planet.

Pripravništva v večini vključujejo kuhanje kave in fotokopiranje. Običajno so dolgočasna, ampak obvezna. Včasih pa se zgodi nekaj, kar izstopa iz povprečja. V ZDA je namreč sedemnajstletni Wolf Cukier že tretji dan pripravništva odkril neznani planet.

Planet je trenutno znan kot TOI 1338 b in je kar sedemkrat večji od Zemlje! Obdajata ga dve zvezdi – ena je za kar 10 % večja od našega sonca. Gre za neverjetno odkritje, ki ga niti največji astrofiziki ne dosežejo v vsej svoji karieri.

 

Fant je tokrat že v drugo opravljal pripravništvo pri NASI. Njegov mentor mu je pokazal, kaj mora narediti in Cukier si je hitro vse zapomnil. Imel je torej neka navodila, na kaj mora biti pozoren pri pregledovanju slik vesolja.

Pri eni sliki je postal malce sumničav, saj se mu je zdelo, da nekaj vidi. Ko si je z mentorjem ogledal izvirno sliko, sta ugotovila, da lahko vidita planet in dve zvezdi. Drugi znanstveniki so nato še potrdili njuno ugotovitev.

Moški zakriči in s prstom pokaže na nekaj

Najstnik je bil seveda nad tem navdušen, saj je tako lahko spremljal, kako poteka proces prepoznavanja in verifikacije novega planeta. Po dveh do treh mesecih so njegovo ugotovitev uradno potrdili. Cukier žal ni smel poimenovati planeta.

Naslednjič, ko se boš torej dolgočasil na praksi ali pripravništvu, imej v mislih, da te lahko čaka nekaj fantastičnega. Mogoče boš ravno ti odkril nov in svetlobno hiter način fotokopiranja. ?

Urednica revije Študent

VIRThe Washington Post
Prejšnji članekFotografije desetletja
Naslednji članekTo je prihodnost: Samsungova nevidna tipkovnica

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.