5 načinov, kako uničiti Zemljo

Poznaš akcijske filme, kjer zlobneži grozijo, da bodo uničil Zemljo? V novicah spremljaš ljudi, ki pravijo, da naslednja jedrska vojna, posek deževnih gozdov ali vztrajanje pri izpuščanju velikih količin onesnaževanja v ozračje grozi koncu sveta? Ljudem kot vrsti da, planetu pa ne.

Zemlja je zgrajena tako, da traja. Gre za 4.550.000.000 let staro, 5.973.600.000.000.000.000.000.000 ton težko kepo železa. V svojem obstoju je prejela več uničujočih zadetkov asteroidov, kot si lahko predstavljaš in glej, še vedno veselo kroži.

Popolna odpoved obstoja

atom
Osnovni gradniki izginejo

Potrebuješ: Nič

Metoda: Ni metode. Preprosto se usedi in čakaj, saj potrebuješ, da povsem naključno vseh 200.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 atomov, ki sestavljajo planet Zemljo, nenadoma, hkrati in spontano preneha obstajati.

Opomba: Verjetnost, da bi se to dejansko kdaj zgodilo, je nična. Razen v primeru, da Thanos iz Marvelovega univerzuma res obstaja.

Razstreljena z reakcijo antimaterije

Antimatter
Od takega orožja smo še daleč.

Potrebuješ:  2.500.000.000.000 ton antimaterije. Antimaterija je izjemno eksplozivna snov v majhnih količinah. Potrebujemo pospeševalnike delcev, vendar bo za izdelavo potrebnih količin potrebnega precej časa. Če lahko ustvariš ustrezne naprave, je mogoče in veliko lažje, preprosto preusmeriti 2,5 bilijona ton snovi skozi četrto dimenzijo in vso hkrati spremeniti v antimaterijo.

Metoda: Ta metoda vključuje detonacijo bombe, ki je tako velika, da Zemljo razstreli na koščke.

Gravitacijska vezavna energija planeta z maso M in polmerom R je – če izvajate dolgotrajne izračune – podana s formulo E=(3/5)GM^2/R. Za Zemljo to znaša približno 224 000 000 000 000 000 000 000 000 000 Joulov. Sonce potrebuje skoraj TEDEN DNI, da proizvede toliko energije. Pomisli na to.

Da bi sprostili toliko energije, je potrebno popolno uničenje približno 2.500.000.000.000 ton antimaterije. To predpostavlja, da nimaš nič izgube energije zaradi toplote in sevanja, kar v resnici verjetno ne bo tako: odmerek bo verjetno potrebno povečati vsaj za desetkrat. Ko ustvariš svojo antimaterijo, verjetno v vesolju, jo le množično izstreli proti Zemlji. Posledično sproščanje energije (upoštevanje Einsteinove slavne enačbe masa-energija, E=mc^2) bi moralo zadoščati, da bi Zemljo rastrelilo na tisoče koškov.

Zadnje počivališče Zemlje: Drugi asteroidni pas okoli sonca.

Najzgodnejši izvedljivi datum dokončanja: Okoli leta 2500. Seveda, če se bo izkazalo, da je mogoče izdelati antimaterijo v dovolj velikih količinah, ki jih potrebuješ. Drugače bi morale biti manjše antimaterijske bombe naokoli že dolgo pred tem.

Posrkana v orjaško črno luknjo

črna luknja
Malo verjetno, ni pa nemogoče

Potrebuješ: Črno luknjo, izjemno zmogljive raketne motorje in željeno veliko skalnato planetarno telo. Najbližja črna luknja našega planeta je od Zemlje oddaljena 1.600 svetlobnih let v smeri Strelca.

Metoda: Ko poiščeš svojo črno luknjo, jo moraš spraviti skupaj z Zemljo. To bo verjetno najbolj zamuden del tega načrta. Obstajata dve metodi, premikanje Zemlje ali premikanje črne luknje, čeprav bi za najboljše rezultate verjetno najverjetneje premakniti obe hkrati.

Zelo težko, vsekakor pa je mogoče.

Zadnje počivališče Zemlje: del mase črne luknje.

Najzgodnejši izvedljivi datum dokončanja: Potrebna tehnologija ne bo na voljo vsaj do leta 3000. Temu dodaj vsaj 800 let časa potovanja. (To je v referenčnem okviru zunanjega opazovalca in ob predpostavki, da hkrati premikate Zemljo in črno luknjo.)

Raztreščena s topim udarcem nečesa

asteroid hit
Trk asteroida

Potrebuješ: Res veliko težko skalo, nekaj z malce zamaha. Morda Mars.

Metoda: V bistvu lahko vsako stvar uničiš, če jo dovolj močno udariš. Karkoli. Koncept je preprost: poišči resnično velik asteroid ali planet, ga pospeši do neke izjemne hitrosti in ga strmoglavi na Zemljo. Po možnosti čelno, oziroma kakorkoli bo šlo. Rezultat: absolutno spektakularen trk, ki bo Zemljo zdrobil v prah. Razbita v poljubno število raznoraznih velikih kosov, ki bi morali, če je trčenje dovolj močno, imeti dovolj energije, da premagajo njihovo medsebojno gravitacijo in se za vedno oddaljijo. Da se nikoli več ne sprimejo nazaj v planet.

Kratka analiza: Če bi padal z minimalno hitrostjo 11 kilometrov na sekundo in ob predpostavki ničelne izgube energije zaradi toplote in drugih oblik energije, bi asteroid/planet moral imeti približno 60 odstotkov mase Zemlje. Mars tehta približno 11 odstotkov Zemljine mase, medtem ko ima Venera, planet najbližji Zemlji, približno 81 odstotkov. Ob predpostavki, da bi bil izbrani planet izstreljen na Zemljo s hitrostjo večjo od 11 km/s,  naprimer okoli 50 km/s, bi bile možnosti uničenja odlične.

Tudi manjši vesoljski kamen bi opravil potrebno, le hitreje ga moraš zalučati. 10.000.000.000.000 ton težki asteroid pri 90 odstotkih svetlobne hitrosti bi bil enako učinkovit.

Uničenje precej verjetno.

Zadnje počivališče Zemlje: različni kosi kamenja v velikosti lune, naključno razpršeni po  sončnem sistemu.

Najzgodnejši izvedljivi datum zaključka: Z milijardami ton mase, iztisnjene iz zemljine gravitacije, na sekundo: 189.000.000 let.

Potisnjena v sonce

zemlja sonce
Zemlja ne bi bila kos moči Sonca

Potrebuješ: Napravo za premik Zemlje.

Metoda: Zemljo vrzi v sonce. Pošiljanje Zemlje na pot trka s soncem ni tako enostavno, kot si misliš, čeprav ti dejansko ni treba dobesedno udariti v sonce. Zemljo pošlji dovolj blizu sonca (znotraj Rochejeve meje) in jo bodo plimske sile raztrgale.

Na naši trenutni tehnološki ravni je to nemogoče, a mogoče nekoč bo. Medtem se lahko zgodi po naključju, če nekaj prileti od nikoder in Zemljo naključno potisne v pravo smer.

Zadnje počivališče Zemlje: majhna krogla uparjenega železa, ki počasi tone v sončno sredico.

Najzgodnejši izvedljivi datum dokončanja: Višja sila: 25 let. Karkoli prej, bi asteroid na poti že opazili. S človeškim posredovanjem: glede na trenutno stopnjo širitve vesoljske tehnologije v najboljšem primeru leta 2250.

VIRLive science
Prejšnji članekNajbolj pričakovani filmi leta 2021
Naslednji članekNaprave, ki ti bodo pomagale uspeti kot vloger?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.