Alfa Kentavra, pripravi se. Prihajamo!

Februarja so astronomi zaznali sledi novega planeta v sončnem sistemu Alfa Kentavra. Zdaj se je začel projekt, ki bo to hipotezo potrdil ali ovrgel, imenuje pa se Toliman. Cilj je zgraditi nov vesoljski teleskop, ki bo opazoval naš najbližji sončni sistem in morebitne planete.

ozvezdje Kentaver
ozvezdje Kentaver

Alfa Kentavra

Osončje Alfa Kentavra (Alpha Centauri) je od nas oddaljeno okoli 4,35 svetlobnih let, nahaja pa se v ozvezdju Kentaver. Sestavljata ga dve, oziroma tri zvezde. Alfa Kentavra A in Alfa Kentavra B krožita drug okoli druge in s prostim očesom ju vidimo kot eno telo. Tretja zvezda je rdeča pritlikavka Proksima Kentavra, ki kroži okoli njiju. V Proksiminem gravitacijskem polju smo našli tri planete. Eden izmed njih, Proxima Centauri B, je podoben Zemlji in kroži okoli svoje zvezde na podobni razdalji. Prvič pa smo opazili sledi planeta v bližini Alfa Kentaver A in B.

Alfa Kentavra
Teleskopska slika Alfa Kentavre. Svetleči zvezdi sta Alfa Kentavri A in B, z rdečim obročem je označena Proksima Kentavra. (vir: wiki)

Nov planet

Če se izkaže, da res gre za planet, bo najbrž plinasti orjak. Na teh ogromnih telesih si ne moremo predstavljati življenja, a znanstvenike Tolimana to ne ustavi. Za Guardian je vodja projekta prof. Peter Tuthill povedal, da bodo opazovali tudi lune plinastega orjaka. Na teh so razmere bolj prijazne, sploh če se nahajajo v zlatem pasu (razdalja od zvezde, kjer je ravno pravšnja temperatura za obstoj vode v tekočem stanju). Primer takšne lune so upodobili v filmu Avatar leta 2009.

primerjava velikosti zvezd
Primerjava velikosti iz leve proti desni: Sonce, Alfa Kentavra A, Alfa K. B, Proksima Kentavra. (vir: wiki)

Toliman

Pravkar je v izgradnji vesoljski teleskop Toliman, ki ga bodo izstrelili leta 2023. Krožil bo v nižji zemljini orbiti in opazoval Alfa Kentavro. Prek njega bo ekipa s prof. Tuthillom na čelu spremljala premikanje zvezd Alfa Kentaver A in B in gledala, ali »se majeta«. To bi potrdilo obstoj planeta, ki s svojim gravitacijskim poljem povratno vpliva na zvezdi. Če se zvezdi ne bosta kakorkoli nepričakovano obnašali, pomeni, da je bila meritev iz februarja napačna. Lahko se izkaže, da je pričakovani planet le asteroid ali kakšno drugo telo. Znanstveniki niti ne izključujejo, da se je zgodila napaka pri opazovanju, da so jim ponagajali senzorji.

Vsaj še dve leti odgovorov na ta vprašanja ne bomo imeli, medtem pa že potekajo raziskave, kako do Alfa Kentaver poslati sonde in nekoč človeka. Pot do tja bi z zdajšnjimi metodami trajala tisoče let. Razvijajo pa se nove. In naša pot iskanja življenja v vesolju se nadaljuje.

How Will We Get to Alpha Centauri?

Prejšnji članekSubvencionirani jezikovni tečaji za študente v stiski
Naslednji članek4 razlogi, zakaj je Huawei nova 9 idealen za fotografije na družbenih omrežjih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.