Antična skulptura najpomembnejša prazgodovinska britanska umetniška najdba zadnjega stoletja

V vzhodnem Yorkshiru odkrit 5000 let star kip iz apnenca naj bi bil najpomembnejši del prazgodovinske umetnosti, ki so ga v zadnjem stoletju našli v Veliki Britaniji. Arheologi so kip poimenovali boben iz Burton Agnesa. Okrašen je z motivi, narejenimi v stilu, ki je prevladoval v času, ko so zgradili znani Stonehenge. Boben je bil odkrit poleg grobov treh otrok.

Sedaj so ga razstavili v Britanskem muzeju. Gre za izjemno pomembno odkritje, ki je zelo podobno drugim objektom, razstavljenim v muzeju.

Eni izmed teh so bobni iz Folktona. Gre za tri valje v obliki soda, ki so prav tako narejeni iz apnenca. Najdeni so bili v Severnem Yorkshiru in prav tako so bili zakopani poleg posmrtnih ostankov otrok. Del zbirke Britanskega muzeja so že od leta 1889. Po navedbah Britanskega muzeja veljajo za nekatere izmed »najbolj znanih in skrivnostnih starodavnih predmetov, ki so jih kdaj odkrili v Veliki Britaniji«.

Bobni, ki niso bobni

O bobnih iz Folktona in kontekstu njihovega obstoja ne vedo veliko. Nov boben, ki so ga odkrili približno 20 kilometrov od ostalih, bo nanje znova preusmeril pozornost. Natančna starost treh bobnov ni bila nikoli ugotovljena. Večina ugibanj strokovnjakov se je strinjalo, da so bili izdelani okoli 2500 do 2000 let pred našim štetjem. A zaradi nove tehnologije in odkritja novega bobna je bilo mogoče ugotoviti, da so bobni iz Folktona skoraj 500 let starejši, kot so predvidevali prej.

Boben iz Burton Agnesa je skoraj identičen bobnom iz Folktona. Čeprav jih strokovnjaki imenujejo bobni, skulpture niso imele glasbene uporabe. Predvidevajo, da je šlo za talismane, ki so v posmrtnem življenju ščitili otroke.

Kaj pomeni njihovo odkritje?

Neil Wilkin, kustos Sveta Stonehengea v Britanskem muzeju, je odkritje opisal kot »res izjemno«. Nadaljeval je: »Bobni iz Folktona so bili skrivnost za strokovnjake že več kot stoletje, a ta nov primer nam končno začne dajati nekaj odgovorov. Po mojem mnenju je boben iz Burton Agnesa še bolj zapleteno izrezljan in odraža povezave med skupnostmi v Yorkshiru, Stonehengeu, Orkneyju in na Irskem.«

Arheologinja Alice Beasley, ki je boben odkrila, je odkritje opisala kot navdušujočo in ponižujočo izkušnjo. »Videti, koliko ljubezni in truda so pred več kot 5000 leti vložili v pokop posameznikov, je bilo resnično ganljivo,« je dejala.

Razstava Svet Stonehengea v Britanskem muzeju bo na ogled do sredine julija. Gre za prvo veliko razstavo o Stonehengeu. Skoraj dve tretjini razstavljenih predmetov sta izposojeni od 35 različnih ljudi in držav, med katerimi so tudi Nemčija, Danska in Italija.

Prejšnji članekBizarna dejstva o spermi
Naslednji članekZakaj je natančen izris tlorisa prostora odločilen pri oceni učinkovitosti sesanja robotskega sesalnika?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.