Arheologi našli 2000 let staro spolno igračo

part of concrete wall with relief looking like a human penis.
Foto: pedro emanuel pereira iz iStock

Lesen predmet, najden v rimski utrdbi na Hadrijanovem zidu v Angliji, še bolj natančno v jarku v Vindolandi, za katerega so sprva mislili, da je orodje za šivanje, je bil morda spolna igrača iz 2. stoletja. Strokovnjaki pravijo, da je predmet morda najzgodnejši primer lesenega falosa, najdenega kjer koli v nekdanjem rimskem cesarstvu.

Predmet dolg približno 16 centimetrov

Vendar strokovnjaki najprej niso izključili možnosti, da je bil to simbol sreče ali orodje za mletje sestavin. Najprej so mislili, da gre za orodje za krpanje, ki so ga našli skupaj z več deset čevlji. Na najdišču so bili skupaj s predmetom najdeni tudi dodatki in druga manjša orodja ter odrezki usnja.

Strokovnjaki z univerze v Newcastlu in University College v Dublinu zdaj menijo, da je predmet, ki meri približno 16 centimetrov, morda imel bolj intimno rabo. Ko so ga analizirali, so ugotovili, da sta oba konca predmeta opazno bolj gladka, kar kaže na večkratno uporabo v daljšem časovnem obdobju.

Dr. Rob Collins, višji predavatelj arheologije na Univerzi Newcastle, je povedal: »Vemo, da so stari Rimljani in Grki uporabljali spolne pripomočke – ta predmet iz Vindolande bi lahko bil primer takšnega pripomočka.«

V Rimskem cesarstvu so bili takšni predmeti pogosti, saj so verjeli, da ščitijo pred nesrečo. Številni so upodobljeni v umetnosti, izklesani v keramiko ali pa so jih pogosto nosili kot obeske za nakit v manjših različicah, izdelanih iz kosti ali kovine.

spolna igrača stara 2000 let
foto: cambridge.org

Lahko pa je bil predmet uporabljen za druge namene

Arheologi so povedali, da je druga možnost, da se je predmet uporabljal kot pestilo za mletje sestavin za kozmetiko ali zdravila, njegova oblika pa naj bi mu dodajala zaznavne magične lastnosti. Lahko pa so ga vtaknili v kipec in ga nato drgnili za srečo.

Barbara Birley, kustosinja v muzeju Vindolanda Trust, kjer je predmet zdaj razstavljen, je povedala: »Leseni falus je morda trenutno edinstven, saj je ohranjen iz tega časa, vendar je malo verjetno, da je bil edini tovrstni falus, ki so ga uporabljali na tem mestu, ob meji ali celo v rimski Britaniji.«

VIRcambridge.org
Prejšnji članekOcena filma: Zbornica
Naslednji članekV Avstraliji z neba padale ribe

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.