Bo Slovenija kmalu članica Evropske vesoljske agencije?

Izstrelitev rakete.
Slovenija bi lahko bila v letu 2024 članica ESA.

V ponedeljek je Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, podpisal nadgradnjo Pridružitnega sporazuma z ESA (European Space Agency). Slovenija je s tem podpisom korak bližje polnopravnemu članstvu v Evropski vesoljski agenciji.

GIF podpisa dokumenta

11 slovenskih podjetji je prejelo kar 24 pogodb v vrednosti 7 milijonov, med njimi Cosylab, Dewesoft, Sinergise in Skylabs. Gre za zahtevne projekte, ki začenjajo graditi slovenski vesoljski sektor. S takimi projekti se bo krepila slovenska industrija.

GIF Posnetek delavcev, ki sestavljajo produkt

V načrtu je vpeljati še več novih slovenskih podjetji v takšna sodelovanja, še posebej podjetja, ki se ukvarjajo z novimi materiali, logistiko, zdravstvom, umetno inteligenco in ostalimi tehnologijami. S takšnimi sodelovanji se bodo srečale tudi naše inštitucije.

Izstrelitev rakete

Sodelovanja bodo v našo državo privedle več novih delovnih mest in rast gospodarstva. Slovenija naj bi uradno postala članica ESA v letu 2024. Mogoče pa se bodo celo kakšnemu slovenskemu otroku, ki trenutno sanjari o tem, da bi postal astronavt, sanje uresničile.

+ objave

Novinar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.