Bo Slovenija kmalu članica Evropske vesoljske agencije?

V ponedeljek je Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, podpisal nadgradnjo Pridružitnega sporazuma z ESA (European Space Agency). Slovenija je s tem podpisom korak bližje polnopravnemu članstvu v Evropski vesoljski agenciji.

11 slovenskih podjetji je prejelo kar 24 pogodb v vrednosti 7 milijonov, med njimi Cosylab, Dewesoft, Sinergise in Skylabs. Gre za zahtevne projekte, ki začenjajo graditi slovenski vesoljski sektor. S takimi projekti se bo krepila slovenska industrija.

V načrtu je vpeljati še več novih slovenskih podjetji v takšna sodelovanja, še posebej podjetja, ki se ukvarjajo z novimi materiali, logistiko, zdravstvom, umetno inteligenco in ostalimi tehnologijami. S takšnimi sodelovanji se bodo srečale tudi naše inštitucije.

Sodelovanja bodo v našo državo privedle več novih delovnih mest in rast gospodarstva. Slovenija naj bi uradno postala članica ESA v letu 2024. Mogoče pa se bodo celo kakšnemu slovenskemu otroku, ki trenutno sanjari o tem, da bi postal astronavt, sanje uresničile.

Prejšnji članekŠtudentski domovi se zapirajo: kdo bo lahko ostal?
Naslednji članekAna Žontar Kristanc: Zdaj končno razumem svojo mamo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.