Človeštvo je pospešilo vrtenje Zemlje, kako nam je to uspelo?

A closeup shot of splashing spring water
Foto: Wirestock iz iStock

S črpanjem vode iz zemlje in njenim premeščanjem drugam so ljudje premaknili tako veliko maso vode, da se je Zemlja samo med letoma 1993 in 2010 nagnila za skoraj 80 centimetrov proti vzhodu, je razvidno iz nove študije, objavljene v Geophysical Research Letters, reviji AGU, ki je namenjena raziskavam kratkega formata z velikim vplivom in s področja znanosti o Zemlji in vesolju.

Prečrpanih 2150 gigaton podtalnice

Znanstveniki so na podlagi podnebnih modelov predhodno ocenili, da je človek od leta 1993 do leta 2010 prečrpal 2150 gigaton podtalnice, kar ustreza več kot 6 milimetrom dviga morske gladine. Vendar je to oceno težko potrditi.

Eden od pristopov je Zemljin rotacijski pol, ki je točka, okoli katere se planet vrti. Ta se premika med procesom, imenovanim polarno gibanje, ko se položaj Zemljinega rotacijskega pola spreminja glede na zemeljsko skorjo. Razporeditev vode na planetu vpliva na porazdelitev mase. Kot bi dodali majhno težo vrtečemu se vrhu, se Zemlja zaradi premikanja vode vrti nekoliko drugače.

»Zemljin rotacijski pol se dejansko zelo spreminja,« je povedal Ki-Weon Seo, geofizik z Nacionalne univerze v Seulu, ki je vodil študijo. »Naša študija je pokazala, da ima med vzroki, povezanimi s podnebjem, prerazporeditev podtalnice dejansko največji vpliv na premik vrtilnega pola.«

groundwater flow in the rocks
Prečrpali smo ogromne količine podtalnice.
Foto: serikbaib iz iStock

Eno odkritje že leta 2016

Sposobnost vode, da spreminja rotacijo Zemlje, je bila odkrita leta 2016, do zdaj pa poseben prispevek podtalnice k tem rotacijskim spremembam ni bil raziskan. V novi študiji so raziskovalci modelirali opažene spremembe premikanja Zemljinega rotacijskega pola in gibanje vode – najprej so upoštevali le ledene plošče in ledenike, nato pa so dodali različne scenarije prerazporeditve podtalnice.

Model se je ujemal z opazovanim premikanjem pola šele, ko so raziskovalci vključili 2150 gigaton prerazporeditve podtalnice. Brez tega je model odstopal za 78,5 centimetra ali 4,3 centimetra na leto.

»Zelo sem vesel, da smo našli nepojasnjen vzrok za premik rotacijskega pola,« je dejal Seo. »Po drugi strani pa sem kot prebivalec Zemlje in oče zaskrbljen in presenečen, ko vidim, da je črpanje podtalnice še en vir dviga morske gladine.«

»To je lep prispevek in pomembna dokumentacija,« je dejal Surendra Adhikari, raziskovalec v laboratoriju Jet Propulsion Laboratory, ki pa ni sodeloval v tej študiji. Adhikari je leta 2016 objavil članek o prerazporeditvi vode, ki vpliva na rotacijski zdrs. »Kvantificirali so vlogo črpanja podtalnice na polarno gibanje in to je precej pomembno.«

shepherd fountain at sunset
Voda spreminja rotacijo Zemlje.
Foto: SafakOguz iz iStock

Lokacija podtalnice je pomembna

Lokacija podtalnice je pomembna za to, koliko bi lahko spremenila polarni premik; prerazporejanje vode iz srednjih geografskih širin ima večji vpliv na rotacijski pol. V preučevanem obdobju je bilo največ vode prerazporejene na zahodu Severne Amerike in severozahodu Indije, ki se nahajata v srednjih geografskih širinah.

Poskusi držav, da bi upočasnile stopnjo izčrpavanja podtalnice, zlasti v teh občutljivih regijah, bi teoretično lahko spremenili spremembo odklona, vendar le, če bi bili takšni varstveni pristopi trajni več desetletij, je dejal Seo.

Rotacijski pol se običajno spremeni za nekaj metrov v približno enem letu, tako da spremembe zaradi črpanja podzemne vode ne predstavljajo tveganja za premik letnih časov. Vendar pa lahko na geoloških časovnih skalah polarni premik vpliva na podnebje, je dejal Adhikari.

Naslednji korak te raziskave bi lahko bil pogled v preteklost. »Opazovanje sprememb zemeljskega rotacijskega pola je koristno za razumevanje sprememb v skladiščenju vode na celini,« je dejal Seo. »Podatki o gibanju pola so na voljo že od konca 19. stoletja. Zato lahko te podatke uporabimo za razumevanje sprememb v skladiščenju vode na celini v zadnjih 100 letih. Ali so se zaradi segrevanja podnebja spremenili hidrološki režimi? Polarno gibanje bi lahko bilo odgovor na to vprašanje.«

VIRScienceDaily
Prejšnji članekOcena filma: Indiana Jones in artefakt usode (Indiana Jones 5)
Naslednji članekMesečni horoskop: Julij 2023

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.