Človeštvu uspeva nemogoče! Nagnili smo Zemljo

»Opazovanje številnih sistemov bi pomagalo odgovoriti na vprašanje, zakaj so konfiguracije, kot je naša, redke.«
»Opazovanje številnih sistemov bi pomagalo odgovoriti na vprašanje, zakaj so konfiguracije, kot je naša, redke.« Foto: 24K-Production iz iStock

Nova raziskava je pokazala, da se je Zemljina os vrtenja občutno nagnila zaradi človeškega delovanja.

Kot vemo, se Zemlja ne vrti pravokotno glede na pot okoli sonca. Njena os je nagnjena za približno 23,5°. Temu se imamo zahvaliti, da na Zemlji obstajajo letni časi, saj sonce tekom leta sije na nas pod različnimi koti. Razlog za nagnjenost Zemljine osi vrtenja tiči v njeni nepravi obliki in razporeditvi mase.

Čeprav si naš planet radi predstavljamo kot kroglo, je pravzaprav bolj jajce in še to jajce je nekoliko izmaličeno. Najboljši primer so gore in oceanska dna, ki poskrbijo, da je Zemljina masa neenakomerno porazdeljena. Tudi morski tokovi in tektonski premiki pomagajo pri tem. Kot je povedal vodja sledeče raziskave Ki-Weon Seo z Univerze v Seoulu, Zemljina os vrtenja ves čas nekoliko niha. Vendar ljudem je uspelo še nekaj več.

Ljudje smo nagnili Zemljo

Zaradi ogromnih količin vode, ki smo jih izčrpali s tal, se je v zadnjih dvajsetih letih os vrtenja nagnila za dodatnih 80 centimetrov na vzhod. Podzemna voda se nahaja v vodonosnikih, ki jih ljudje izkoriščamo za pridobivanje pitne vode in za agrikulturo. Ker se voda iz vodonosnikov tja ne vrne, temveč ostane v rekah, jezerih in morjih, smo tako spremenili razporeditev Zemljine mase in posledično njeno nagnjenost v vesolju. V zadnjih dvajsetih letih smo po izračunih iz tal vzdignili 2150 gigaton vode.

industrial, industry, factory
Foto: AnikaRichmann iz Pixabay

Raziskava se naslanja na raziskavo iz leta 2016, ki je ugotovila vpliv vode na nagnjenost Zemljine osi vrtenja. Takrat so znanstveniki upoštevali le premike ledenikov in polarnih ledenih plošč. Njihovi računi se niso izšli, zato so iskali še druge vplive. Ekipa Ki-Weona Sea je upoštevala vpliv izčrpane podzemne vode in prišli so do pravilnega rezultata ter pokazali, da smo tudi ljudje odgovorni za večje nagibanje Zemljine osi vrtenja.

Na prvi pogled nič zaskrbljujočega, a vendar …

Nagib Zemljinega vrtenja se tekom leta sicer spreminja za več metrov, tako da nas ni treba skrbeti, da bi se nam začeli spreminjati letni časi. Vsaj ne neposredno. Obstaja pa druga težava: podzemna voda se ne vrne od koder je prišla temveč ostane na površju, njen delež pri višanju gladine morja pa ni zanemarljiv. Globalno segrevanje in vedno več vode na površju lahko vplivajo na morske tokove in izmenjavo toplega in hladnega zraka, kar pa ima veliko večjo možnost spreminjati naše letne čase in celotno Zemljino podnebje.

How Does Earth Rotation Happen?

Prejšnji članekTeh 6 receptov za gin tonik bo navdušilo vse in vsakogar
Naslednji članekNepričakovano! Ob poplavi slabih novic globalnega segrevanja končno dobra

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.