Čudovita rimska figura odkrita v Angliji

V razmočenem jarku v Buckinghamshiru so odkrili izjemno redko izrezljano leseno figuro iz zgodnje rimske dobe, ki je najnovejša izjemna najdba v okviru največjega arheološkega izkopavanja ob dobrih 240 kilometrski dolgi železniški progi HS2 v Združenem kraljestvu.

rimska figura
Pomanjkanje kisika v jarku je pomagalo preprečiti, da bi rimska figura skozi stoletja gnila. Fotografija: HS2

Figura, visoka 67 cm, je izrezljana iz enega samega kosa lesa. Arheologi so povedali, da se je glede na njeno starost in material neverjetno ohranila, pomanjkanje kisika v jarku pa je pomagalo preprečiti večstoletno gnitje.

»To je resnično izjemna najdba, ki nas sooča z našo preteklostjo. Kakovost rezbarije je izvrstna, figura pa je še toliko bolj vznemirljiva, ker se organski predmeti iz tega obdobja redko ohranijo,« je dejal Jim Williams, višji znanstveni svetovalec za Historic England.

Figura, najdena na polju blizu Twyforda, je oblečena v tuniko do kolen, za katero se zdi, da je v pasu nabrana. Morda nosi klobuk ali ima oblikovane lase, ima pa dobro definirane noge, čeprav so stopala in roke pod komolci razpadle.

Več kot 1000 arheologov je od jeseni 2018 delalo na vsaj 60 ločenih najdiščih vzdolž prve faze trase HS2 med Londonom in Birminghamom. Strokovnjaki so dejali, da je projekt enkratna priložnost, da se osvetli 10.000 let zgodovine.

Pred začetkom izkopavanj je bila trasa najprej kartirana z laserskim skeniranjem in geofizikalnimi raziskavami. Arheološke raziskave so pravno zavezujoč pogoj projekta HS2 in se financirajo v okviru celotnega proračuna, ki je leta 2019 za prvo fazo ocenjen na 45 milijard funtov.

Figura, najdena na polju blizu Twyforda
Figura, najdena na polju blizu Twyforda, je oblečena v tuniko do kolen, za katero se zdi, da je v pasu nabrana.
fotografija: HS2

Še več najdb

Med najdbami, ki segajo od železne dobe do viktorijanske dobe, je tudi odkritje obsežne rimske naselbine v Northamptonshiru, vrtov iz 16. stoletja v Warwickshiru, najstarejšega železniškega krožišča na svetu v Birminghamu, trojice rimskih kipov v opuščeni srednjeveški cerkvi v Buckinghamshiru in več deset tisoč okostij na različnih pokopališčih.

»Obseg projekta HS2 je brez primere, zato ni presenetljivo, da je prišlo do spektakularnih odkritij,« je dejal Mike Pitts, urednik revije British Archaeology. »To so sadovi tisočletne neprekinjene poselitve Velike Britanije in naše usposobljene arheološke delovne sile«.

Alice Roberts, voditeljica BBC-jeve oddaje Digging for Britain, je dejala, da izjemne najdbe ob trasi HS2 kažejo, kako bogata je arheološka pokrajina v državi. »To je največja arheološka raziskava v Veliki Britaniji doslej in njenega pomena ni mogoče preceniti,« je dejala.

Odkriti predmeti bodo ohranjeni in mnogi bodo sčasoma razstavljeni v muzejih. Večje najdbe, kot je 10 metrov široka rimska cesta v Northamptonshiru, pa bodo odstranjene z buldožerjem, da bi naredili prostor za HS2.

Helen Wass, vodja kulturne dediščine pri podjetju HS2, je dejala: »Arheologija je dvorezen meč. Če ne bi bilo gradnje, je ne bi izvajali. Enega brez drugega ne moremo imeti. Zagotavljamo, da v primeru gradnje po najboljših močeh evidentiramo našo dediščino«.

Analiza bo trajala še nekaj let

Stroški arheoloških del HS2 so vključeni v skupni proračun projekta, vendar Wass ni želel povedati, koliko so stala do zdaj. Terensko delo v prvi fazi naj bi bilo končano do konca leta 2022, analiza po izkopavanjih pa bo trajala še nekaj let, je dejala.

Izrezljana lesena figura je bila »fantastična najdba«, je dejal Pitts. »V Veliki Britaniji je res redko najti rimske izrezljane lesene izdelke. Tudi v polomljenem in vremensko pogojenem stanju je v drži figure in obleki nekaj, kar govori o tem, da gre verjetno za rimsko figuro«.

Figuro bodo analizirali in konzervirali v arheološki ustanovi York Archaeology. Najdba v jarku bo datirana z radiokarbonsko metodo, da se določi natančna datacija lesa, še piše The Guardian.

Prejšnji članekNapovedi za oskarje 2022: Kaj pravijo »stavnice«?
Naslednji članekPrintbox ugodnost za uspešno izpitno obdobje!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.