Da bi ugotovili hitrost širjenja koronavirusa na dogodkih, nemški znanstveniki prirejajo koncerte

Hitrost širjenja novega koronavirusa je za mnoge še vedno uganka in znanstveniki trdo delajo na tem, da jo razrešijo in enkrat za vselej dobijo točno informacijo. In za to so pripravljeni narediti marsikaj – tudi prekršiti prepoved zbiranja ljudi. V imenu znanosti, seveda.

Nemški znanstveniki so namreč v preteklih dnevih gostili tri pop koncerte, da bi preučevali širjenje novega koronavirusa v zaprtih prostorih in na dogodkih. Za izvedbo poizkusa se je javilo približno 1500 zdravih prostovoljcev, starih med 18 in 50 let. Poizkus je bil izpeljan v Leipzigu na Univerzi Halle-Wittenberg. Na koncertih je nastopil zvezdnik Tim Bendzko.

Povod za izvedbo eksperimenta so bile visoke številke okuženih s covidom-19. Nemčija je namreč v zadnjih dneh zapisala najvišje številke okuženih od aprila.

Eksperiment so raziskovalci poimenovali Restart-19, potekal pa je v treh različnih okoliščinah. Prvi koncert se je odvil tako, kot bi se odvil vsak koncert pred covidom-19. Brez ograj in brez upoštevanja razdalje. Drugi koncert je potekal z upoštevanjem higijenskih priporočil in nekaj priporočil glede distance, a razdalja med osebami ni bila izmerjena in na posameznikih je bilo, ali bodo priporočila upoštevali ali ne. Na tretjem koncertu so obiskovalci sedeli 1,5 metrov narazen ter seveda nosili maske.

Vsi obiskovalci so bili pred koncertom/eksperimentom tesirani za covid-19. Prav tako je vsak sodelujoč moral nositi masko in napravo za merjenje razdalje med ljudmi. Znanstveniki pa so uporabili tudi fluorescentno razkužilo, da bi ugotovili, katerih površin so se ljudje največ dotikali.

Rezultati raziskave bodo objavljeni jeseni.

Prejšnji članekČastim kri: primanjkljaj krvi krvnih skupin A+ in 0+
Naslednji članekVizionarske fotografije družine P40

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.